TENSIÓ PARLAMENTÀRIA

El PP, implacable per silenciar Bárcenas

L'oposició acusa Rajoy d'aplicar un corró al Congrés pitjor que el d'Aznar per no parlar de l'extresorer

M. Eugènia Quetglas
30/09/2013
3 min

MadridEl PP va intentar soterrar els debats al Congrés amb una sobredosi d'activitat parlamentària a principi de legislatura i ara ho prova per la via de l'avorriment. És un clàssic dels governs amb majoria absoluta: valer-se del corró per bloquejar la vida parlamentària. Els diputats més veterans asseguren, però, que mai s'havia arribat a l'extrem dels últims dies. Aquesta vegada -afirmen- el PP "s'ha passat de frenada". La raó que ho explica és el pànic que provoca al partit de Mariano Rajoy llegir el nom del seu extresorer Luis Bárcenas en una iniciativa parlamentària.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els serveis jurídics del PSOE i del grup de l'Esquerra Plural es van haver d'esmerçar a fons per superar dos vetos i quadrar un redactat genèric per esquivar les traves de la mesa del Congrés, en què el PP té cinc dels nou membres, per fer una interpel·lació al govern sobre les "mentides" del president, Mariano Rajoy, en el ple extraordinari de l'1 d'agost sobre Bárcenas. Això sí, es van haver de conformar a posar contra les cordes la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría i el ministre de Justícia, Alberto Ruiz Gallardón. El govern té potestat per triar qui dóna la cara als plens i Rajoy va amagar-se al seu despatx. Un detall que va irritar més l'oposició.

Des d'abans de l'estiu ja s'ensumaven que això passaria, però en aquell moment, explica el portaveu d'IU, José Luis Centella, els grups van constatar que viuen una etapa de bloqueig "pitjor que amb la majoria absoluta d'Aznar". És el que el portaveu d'ERC, Alfred Bosch, titlla "d'estat de setge parlamentari".

La situació va arribar al límit quan els dos grups van registrar el text de la moció que s'havia de votar després de la interpel·lació als ministres. El PP va vetar el text emparant-se en dos arguments: que l'objecte de la moció no era una qüestió d'actualitat que afectés la gestió del govern, i que s'estava intentant revocar Rajoy i per fer-ho només hi ha una via: la moció de censura amb candidat alternatiu. Un govern controlat per advocats de l'Estat com l'actual intenta portar a l'extrem les qüestions jurídiques per bloquejar iniciatives polítiques. L'oposició apunta que és el que mata el debat parlamentari.

Dimarts passat, quan s'havia de debatre la moció sobre Rajoy i Bárcenas, el PP va pagar penyora. Va provocar que tot el ple acabés girant entorn del cas Bárcenas, amb una bronca que es va saldar amb deu diputats expulsats. Una vegada més, intentant imposar el silenci, el PP en sortia malparat.

La portaveu del PSOE, Soraya Rodríguez, opina que el president del Congrés, Jesús Posada, actua "com un president de les Corts franquistes" fixant els ordres del dia d'acord amb el govern que li mana. Els seus tics no són nous al parlamentarisme espanyol, però ara, per primer cop, es veta una moció conseqüència d'una interpel·lació debatuda. La mesa només tirava per terra qüestions de forma, mai de fons si no eren referides a la Casa Reial, i el corró es passava a la junta de portaveus, que controla l'ordre del dia i deixa alguns temes oblidats en un calaix o en fa votar d'altres en moments en què tenen menys ressò. És el camí que, en opinió d'alguns diputats del PP, s'hauria d'haver pres. "Cada cop que intentem silenciar Bárcenas, omplim portades. Amb una hora ho hauríem matat", diu un diputat de la majoria que prefereix l'anonimat.

Demà el Congrés estudiarà els recursos del PSOE i IU. Posada ha mig rectificat i ha dit que vol que la moció es voti, ja que no hi ha informes jurídics avalant el contrari. Com diu el membre de CiU a la mesa, Jordi Jané, el corró es farà servir fins que es reformi el reglament de la cambra. De moment, està congelat.

stats