El PP burxa en el cas Pujol i tem que es destrueixin proves
ERC replica que l’escàndol esperona Catalunya a marxar d’Espanya
BarcelonaLa confessió de l’expresident Jordi Pujol està sent utilitzada pel PP com a munició per intentar desacreditar el procés sobiranista català, però també com a tema recurrent per evitar referir-se als casos de corrupció que assetgen el seu propi partit. Ahir el vicesecretari d’organització dels populars, Carlos Floriano, va advertir que “troba a faltar” certa agilitat en la instrucció del cas Pujol i va alertar que, si no es prenen mesures, la dilació podria afavorir la destrucció de proves.
“Es poden estar desfent posicions inversores”, va insistir Floriano en declaracions a RNE, tot i que després de llançar el dard es va afanyar a negar de manera rotunda que tingui “notícies” que s’estan eliminant evidències. Va matisar que els jutges de vegades prenen mesures davant la por que es destrueixin proves que puguin perjudicar la instrucció, una situació que no s’ha donat en aquest cas concret. “¿No es prendrà cap tipus de mesura de bloqueig de comptes? Un té la sensació que no és tot igual per a tothom”, va etzibar.
El dirigent popular no es va estar, a més, d’insinuar que la justícia no està actuant amb la mateixa rapidesa en el cas de Pujol que en altres casos. A finals de juliol el jutge de l’Audiència Nacional Pablo Ruz va tancar la investigació de la primera època del cas Gürtel per portar a judici 45 imputats, la meitat dels quals del PP. Entre els imputats hi havia els extresorers del partit Luis Bárcenas -l’únic que està en presó provisional- i Álvaro Lapuerta. Però precisament els populars esquiven tant com poden qualsevol referència que els esquitxi. I, de fet, la confessió de Jordi Pujol és l’argument idoni per focalitzar tota l’atenció en Catalunya.
De fet, malgrat que l’expresident català va estar sempre relativament ben valorat a Espanya durant els seus 23 anys de govern pel seu tarannà pactista, Floriano va dir ahir que sempre li ha semblat “de poc fiar” perquè en el seu dia va assegurar que Catalunya estava d’acord amb la Constitució i després “ha anat fent passos en la direcció d’enfrontar, dividir i separar”. Tot un malabarisme argumental per connectar la confessió sobre el cas d’evasió fiscal de Pujol amb el procés sobiranista.
Conscients, doncs, que el cas de l’expresident serà utilitzat com a arma llancívola contra la consulta del 9-N, els moviments i partits sobiranistes han insistit en els últims dies que l’escàndol de Pujol no afectarà el procés i fa encara més evident que Catalunya viu una oportunitat “per fer net”. En aquesta línia, el portaveu d’ERC al Congrés, Alfred Bosch, va assegurar ahir que el cas Pujol “anima” els catalans a trencar amb la resta de l’Estat, perquè la corrupció és “un mal endèmic i sistemàtic d’Espanya” i a través de la independència s’ha de construir un estat català que ha de ser més lliure, pròsper, just i transparent.
Un sistema “corromput”
“No ens sentim acomplexats ni afectats políticament. Estem animats a seguir el camí que hem emprès”, va dir el dirigent republicà a Europa Press. Segons Bosch, és en l’actual estat de les autonomies “on s’ha generat aquest sistema tan corromput” i va citar casos com Gürtel, Urdangarin i els escàndols que van fer dimitir l’expresident valencià Francisco Camps. El creuament d’arguments entre els sobiranistes i el Partit Popular és tan sols l’avantsala d’una tardor calenta en l’aspecte polític i judicial.
IU reclama una “comissió de la veritat”
El portaveu d’Esquerra Plural al Congrés, José Luis Centella, va tornar a reclamar ahir la creació d’una comissió de la veritat al Senat o al Congrés de Diputats, que serveixi per aclarir tots els casos de presumpta corrupció que s’han produït a Espanya en els últims 35 anys. “No hi pot haver credibilitat de futur per a aquesta democràcia si no s’investiga el passat, va advertir Centella, que va citar casos com el dels ERO d’Andalusia, Gürtel, Nóos i Pujol. “Estem davant d’un sistema que ha afavorit la corrupció”, va lamentar.