DRET A DECIDIR

Ofensiva anticonsulta de la CEOE

Joan Rosell alerta que la independència seria una "destrossa" en les relacions Catalunya-Espanya

CONTUNDÈNCIA 
 El president de la CEOE, Joan Rosell, va ser ahir especialment taxatiu a l'hora d'alertar dels perills del procés sobiranista.
Oriol March / Sara González
12/02/2014
3 min

BarcelonaFa mesos que l'establishment econòmic de Barcelona i de Madrid es mou, sempre sigil·losament, per promoure el "diàleg" entre Artur Mas i Mariano Rajoy i relegar el procés sobiranista a través d'un nou marc de convivència que impedeixi la independència de Catalunya i que faci, per tant, innecessària la consulta del 9-N. El paper d'aquests poders acostuma a ser discret -sovintegen dinars i sopars amb interlocutors capaços de "construir ponts" entre Barcelona i Madrid- i en públic opten per la defensa de l'entesa i l'encaix. El president de la patronal espanyola CEOE, Joan Rosell, va sortir ahir d'aquesta tendència per alçar la veu i assegurar que un estat català seria una "destrossa" per a Espanya. "La majoria de catalans no se'n volen anar", va pronosticar Rosell en una trobada informativa a Madrid organitzada pel Club d'Exportadors i Inversors.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

No és ni la primera ni l'última vegada que l'expresident de la patronal catalana Foment es posiciona en contra del procés. "Sempre ha opinat que és millor seguir junts", asseguren des del seu entorn en referència a les relacions entre Catalunya i Espanya. "Té clar que encara s'està a temps de trobar una solució i és un ferm partidari del diàleg", afegeixen. Rosell va admetre que la "desafecció" existeix i que el suport a la independència ha crescut. "Així ho expliquen els números i les empreses, i és molt greu", va sentenciar.

Al llarg de les últimes setmanes, els moviments s'han encaminat a bastir ponts entre governs. Entre l'alt empresariat hi ha preocupació per la falta de diàleg entre executius, reconeguda tant per l'equip de Rajoy com pels més estrets col·laboradors de Mas i que s'ha cronificat després que CiU, ERC, ICV-EUiA i CUP pactessin data i pregunta de la consulta. El dia 25 de gener es van reunir alts representants polítics de Madrid i Barcelona a la masia del headhunter Luis Conde a Fonteta, i la setmana passada el secretari general del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, va ser convocat a un sopar a casa de Javier Godó, editor de La Vanguardia, en què també hi havia empresaris com Isidre Fainé -La Caixa-, i Josep Oliu, president del Banc de Sabadell.

De Guindos: "No hi haurà consulta"

Els fruits d'aquestes trobades, de moment, no arriben. Mas tira endavant amb el rumb cap al 9-N i fins i tot el seu soci, Duran i Lleida, considera "insubornable" l'objectiu del referèndum. El govern espanyol manté que la consulta no se celebrarà i ni tan sols vol debatre sobre la qüestió. "No hi haurà referèndum ni independència", va assenyalar ahir el ministre d'Economia, Luis de Guindos, que ha mantingut contacte amb les agències de qualificació les últimes setmanes. "No existeix inquietud perquè el missatge del govern espanyol és clar", va defensar De Guindos, que va assegurar que cap interlocutor financer li ha preguntat per la qüestió catalana.

A qui sí li preocupa el procés sobiranista és a una seixantena d'empresaris, la majoria d'origen alemany, que ahir van presentar un text batejat com a Declaració de Barcelona, en què s'alerta del perill "d'un fervor nacionalista que en l'últim segle ha portat patiments incommensurables sobre Europa i que no portarà res de bo a Catalunya". El signant més destacat del document és Erwin Rauhe, conseller delegat de l'empresa química Basf a Espanya i responsable corporatiu al sud d'Europa, que hi ha aportat el seu suport a títol individual.

Un dels impulsors és l'expresident del Cercle de Directius de Parla Alemanya (KDF), Albert Peters, encarregat de presentar el text i de recordar que Croàcia va trigar deu anys a ser admesa a la Unió Europea (UE). "A Catalunya li podria passar el mateix", va alertar Peters.

Un portaveu del KDF va negar qualsevol relació amb el document dels executius alemanys, que van elogiar l'actitud de José Manuel Lara -Planeta-, un dels pocs empresaris que s'ha posicionat explícitament en contra del procés. Alícia Sánchez-Camacho (PP) va lloar la "valentia" dels empresaris alemanys, mentre que la diputada Isabel Vallet (CUP) va menystenir la seva opinió.

Reunió amb el Cercle d'Economia

Mentrestant, Mas es va reunir ahir durant una hora amb la nova junta directiva del Cercle d'Economia, encapçalada per Anton Costas, el nou president que substitueix Josep Piqué. "Va ser una reunió protocol·lària i formal", assenyalen fonts presents a una cita en què també hi eren Felip Puig i Jordi Vilajoana. Dos dels membres del Govern que tenen més contacte, precisament, amb l'empresariat.

Rajoy avisa que no jugarà amb la sobirania

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, va afirmar ahir sobre la determinació del Govern i la majoria del Parlament de fer una consulta el 9-N que està disposat a parlar i escoltar, però no a "jugar amb la sobirania nacional". Així ho va posar de manifest el líder del PP durant la roda de premsa conjunta després de la cimera hispano-turca a Ankara amb el primer ministre turc, Recep Tayyip Erdogan, en ser preguntat sobre Catalunya i la seva possible reunió amb el president català, Artur Mas. Una reunió que, segons Rajoy, ha d'anar precedida d'una petició de la part catalana que "no s'ha produït".

stats