DRET A DECIDIR

La Moncloa eleva la pressió a Mas

Rajoy avisa que s’ha d’acatar la llei espanyola sobre la consulta i colla CiU perquè es desmarqui d’ERC

i Joan Rusiñol
01/09/2014
4 min

BarcelonaEl govern espanyol ha tornat de vacances disposat a entomar les conseqüències d’un nosec, sense alternativa, a la consulta del 9 de novembre. El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, va deixar clar ahir que es manté on estava al juliol i que pronostica una tardor políticament molt aspra. “El president del govern d’Espanya no pot consentir que ningú violi la llei, i no ho faré”, va afir-mar des de Galícia, a l’acte amb què el PP inaugura el curs. La Moncloa colla el president de la Generalitat, Artur Mas, perquè acati -quan es produeixi- la decisió del Tribunal Constitucional (TC) i renunciï a posar les urnes al carrer. A la seva última roda de premsa, Rajoy es va mostrar esperançat que el Govern respectaria la legalitat espanyola.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Divendres la número dos de l’executiu estatal, Soraya Sáenz de Santamaría, va alertar que actuaran amb rapidesa per deixar sense efectes la llei de consultes que aprovarà el Parlament i la convocatòria de la votació, en cas que ja s’hagi produït (tot apunta que sí), sota aquest paraigua legislatiu. Si el TC admet a tràmit el recurs -només s’hi podria oposar per errors de forma- la normativa quedaria automàticament en suspens. Amb aquesta estratègia, Madrid intenta reduir el marge d’acció de Mas -dissabte el president es va refermar en la seva idea de convocar la consulta- i posar-lo davant del mirall perquè hagi de triar: o evitar la confrontació i desdir-se del 9-N o fer pinya amb el bloc sobiranista per anar endavant. En una entrevista a l’ARA, el president d’ERC, Oriol Junqueras, deia ahir que està “convençut” que hi haurà urnes perquè tothom “complirà”.

Parlar però sense concrecions

Tot i que el discurs de fons de Rajoy no ha canviat, el to s’ha endurit. La reunió que va mantenir amb el president català a Madrid fa poc més d’un mes va servir per confirmar les discrepàncies, però també per intentar preservar una via de diàleg sobre diverses qüestions de la gestió diària. Des de Soutomaior, a Pontevedra, va optar per posar el focus en el que els separa, i es va limitar a dir que “parlar és la millor forma de resoldre els problemes”.

A pocs dies de la Diada i de la mobilització a favor del 9-N, la Moncloa és conscient que ara el debat públic girarà sobre aquesta data. De fet, a la capital espanyola ningú espera gestos d’acostament durant les pròximes setmanes mentre estigui sobre la taula aquesta reivindicació. Els populars -però també els socialistes- tenen assumit que fer un moviment d’aproximació podria ser entès pels seus votants com una cessió a Mas perquè renunciï al seu compromís amb la ciutadania.

Per això, segur que la legalitat juga a favor seu, el cap de l’executiu espanyol va xutar la pilota al terrat de CiU: “Espero que tothom actuï amb la responsabilitat que l’ocasió requereix”, va avisar. Un cop més, va subratllar que la línia vermella que no està disposat a trepitjar és la sobirania, i va posar de manifest que el litigi no és només jurídic sinó que té un rerefons polític. Segons va dir, “el que sigui Espanya es decideix entre tots”. “Sense llei no hi ha democràcia”, va afegir ahir. Junqueras recordava ahir als que s’oposen a la consulta que “les lleis no es van fer per prohibir la democràcia”.

El vicesecretari general d’Unió, Toni Font, va aprofitar les paraules del líder del PP per demanar-li que sigui ell qui “no violi la llei i el sentit comú impugnant la llei de consultes, 100% legal”.

“Guerra contra l’atur”

En aquesta arrencada de curs, la carpeta catalana comparteix protagonisme amb l’economia i les mesures per lluitar contra la corrupció, i reforçar l’entramat institucional. Rajoy va procurar diferenciar els tres blocs, però a mesura que passin els mesos és probable que la recuperació passi a ser un element més del debat sobiranista. Fa temps que dirigents com la presidenta socialista d’Andalusia, Susana Díaz, reclamen una Espanya “atractiva” per fer de contrapès real a l’independentisme. Rajoy va treure pit de l’evolució de l’economia, va prometre més reformes sense abandonar l’austeritat i, sobretot, va garantir que el creixement, “d’arrels vigoroses”, es traduirà en ocupació, en una “guerra sense treva contra l’atur”. El PSOE hi va veure només un “empatx d’autocomplaença”.

El president espanyol va oferir a l’oposició pactes per abordar debats polèmics com l’elecció directa d’alcaldes, la reducció d’aforats i la limitació de despeses electorals.

Mas cita avui els alts càrrecs per obrir el curs

El president de la Generalitat, Artur Mas, es reunirà avui amb tots els alts càrrecs catalans per encetar el curs polític, marcat per la consulta del 9-N. Una consulta que ja va centrar part de la seva intervenció en la mateixa trobada de l’any passat, quan va indicar que la votació no tenia “marxa enrere”. Mas ja va alertar dissabte que havia arribat “l’hora gran de Catalunya” i que, per tant, calia fugir de la “política petita”. Lluís Corominas, vicesecretari de coordinació institucional de CDC, va insistir ahir en la “unitat” del sobiranisme en una entrevista a l’ACN.

stats