Mas es prepara per pactar la consulta al límit
El Govern es reserva l'última setmana de l'any i constata que no arribar a un acord seria "ridícul"
Barcelona.Les agulles del rellotge no s'aturen i Artur Mas ja es prepara per esgotar el mes de desembre per poder pactar la data i la pregunta de la consulta amb els partits favorables al dret a decidir abans que acabi l'any. El president de la Generalitat i el seu equip, que volen mantenir per damunt de tot la discreció, no faciliten gaires detalls entre els seus sobre la fase decisiva del procés, però la cúpula de CDC -així es va transmetre en la reunió de l'executiva d'aquest dilluns- ja sap que ha de tenir les "agendes disponibles" els últims dies del 2013 -passat Nadal i abans de Cap d'Any- per si s'han de reunir per aprovar la data i la pregunta de la consulta.
"L'executiva del partit hi haurà de donar el vistiplau, de la mateixa manera que ho hauran de fer la resta de les formacions catalanes", assenyalen a l'ARA fonts nacionalistes. L'executiva de dilluns també va servir per delegar oficialment en Mas la negociació dels detalls de la consulta, un aspecte que gestiona "personalment" i amb "extrema discreció", segons fonts de la cúpula de CDC. Una de les obsessions del president és que no transcendeixi cap detall de la negociació. Quan se li pregunta directament per la qüestió -com va fer un grup de periodistes aquest dilluns, després que la Internacional Liberal expressés el seu suport al dret a decidir-, fa el gest de grapar-se els llavis. "Contactes discrets vol dir contactes discrets", afirma el president, que es reunirà amb els líders catalans en privat al llarg de les pròximes setmanes.
"Reservin-se del 27 al 31"
Que l'acord arribarà quan el calendari estigui a punt de fer el tomb cap al 2014 també ho indica una recomanació que va fer ahir el conseller de la Presidència, Francesc Homs, a periodistes i polítics catalans. "Reservin-se del 27 de desembre al 31 de desembre", va recomanar Homs, que va constatar que per al Govern seria "ridícul" no arribar a un acord sobre la data i la pregunta. Un no-acord, va continuar el conseller, que provocaria el fracàs del procés.
"Sense pregunta no hi ha consulta, sense consulta no hi ha procés i sense procés faríem un ridícul meteòric", va apuntar el dirigent de CiU. Homs va negociar l'Estatut en representació dels nacionalistes i encara recorda les converses per cadascun dels articles. La consulta és només una pregunta, admet, però la seva importància és cabdal.
Margallo augura que un estat català també seria exclòs de l'ONU
El ministre d'Exteriors, José Manuel García-Margallo, va vaticinar ahir la més absoluta marginació internacional per a una hipotètica Catalunya independent. Si el territori català se separés unilateralment d'Espanya, va advertir, no formaria part de les Nacions Unides ni d'organitzacions com el Fons Monetari Internacional i el Banc Mundial. I, "per descomptat", també quedaria exclòs de la Unió Europea i de l'OTAN, va afegir des de Brussel·les abans d'assistir a una reunió de l'Aliança Atlàntica. L'argument de Margallo és que una declaració unilateral d'independència vulneraria l'ordenament constitucional i cap país estaria disposat a reconèixer-la. "I si no hi ha reconeixement, quedaria automàticament exclosa de totes les organitzacions internacionals", va dir.
Tampoc el president de la Comissió Europea, José Manuel Durão Barroso, va donar gaires esperances a un eventual estat català. En resposta a una pregunta de l'eurodiputat de CDC, Ramon Tremosa, Barroso va avisar que "si una part del territori d'un estat membre deixés de formar-ne part per esdevenir un nou estat independent, els tractats comunitaris ja no li serien aplicables".