Mas: "La consulta no fracassarà"
Insta Rajoy a detallar quin pla pensa que pot aplicar contra la voluntat de votar del 70% dels catalans
Barcelona.Missatge clar, amb cert to desafiador, del president de la Generalitat, Artur Mas, contra les veus que, des dels principals partits espanyols, pronostiquen el seu fracàs quan constati que l'Estat impedeix la consulta d'autodeterminació del 9 de novembre del 2014. Mas ja havia anunciat que, sigui com sigui, s'hi posi com s'hi posi l'Estat, ell signarà el decret de convocatòria de la consulta. Però ahir anava un pas més enllà i etzibava, en resposta a la líder del PP a Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho, durant la sessió de control al president: "Mal que li pesi, la consulta no fracassarà".
Els grups parlamentaris contraris a la consulta d'autodeterminació -PP, PSC i C's- s'han proposat instal·lar en l'imaginari del catalanisme polític i social que l'operació del 9-N no se la creuen ni els principals impulsors polítics. És en aquest context que cal situar-hi l'avís, un cop més, d'Alícia Sánchez-Camacho, que la consulta és "il·legal" i, per tant, no es farà. Per això Camacho va preguntar ahir quin és el seu pla B quan el Congrés, per una àmplia majoria del 85% dels diputats, tombi la petició de cessió a la Generalitat de la competència de convocar referèndums. "No hi haurà autorització", advertia Camacho, que busca identificar el cop de porta del Congrés amb el "fracàs" del que anomena "el desafiament separatista" d'Artur Mas. "No mereixem un president com vostè, que acusa Rajoy de despotisme il·lustrat, que no diu la veritat i porta els catalans al precipici", va etzibar a Mas la líder popular. Però Mas es va prestar a l'esgrima política.
El caprici de l'"ogre" Mas
Després de deplorar "l'obsessió" del PP per presentar el procés pel dret a decidir com un simple caprici de l'"ogre que ho vol enfonsar tot" -parlava amb sarcasme d'ell mateix-, Mas va retreure a Camacho que no tingui cap interès per donar resposta al 70% dels catalans que volen poder votar en un referèndum sobre la relació política de Catalunya amb Espanya. Aprofitava també el combat dialèctic amb Camacho per reclamar al president del govern espanyol, Mariano Rajoy, que "estigui a l'altura" i el reptava a fer públic quin és el pla que diu que té per impedir la consulta, que qüestionava que pugui ser bo per als catalans si s'ha dissenyat "ignorant la majoria d'aquest país". I encara més, va culpar el PP, en bona part, del contenciós polític actual: "Si tan importants són les majories del Congrés, per què no la van respectar amb l'Estatut del 2006? Se la van passar pel clatell, aquella majoria! Van fer el possible per carregar-s'ho. L'embrió del problema, en gran part, són vostès, el PP".
En un intent per situar-se en una posició equidistant entre el PP i el front que conformen CiU, ERC, ICV-EUiA i la CUP, el líder del PSC, Pere Navarro, va carregar contra Mas i Rajoy a parts iguals per no fer res per afavorir el diàleg entre governs. El líder del PSC també ha instat Mas a dialogar amb Rajoy per convocar la Comissió Bilateral Generalitat-Estat, que no es reuneix des del 2011. Però Navarro, amb les crides a la cohesió i al diàleg en ple procés de fractura interna del PSC, servia amb safata la resposta sarcàstica al president de la Generalitat: "Agafaré la seva manera d'actuar per fomentar el diàleg. Deu ser una bona escola". Mentrestant, els tres diputats del PSC díscols s'ho miraven relegats a l'última fila d'escons de l'hemicicle, al costat de Ciutadans, on els va enviar ahir Navarro.
A més, Mas va retreure al primer secretari dels socialistes catalans que equipari el comportament de Rajoy amb Catalunya al de la Generalitat amb Madrid. "No fiqui en el mateix sac els que volem dialogar i els que no volen", va avisar Mas, que va instar el líder dels socialistes catalans a "fiar-se" de la seva paraula.