ELECCIONS EUROPEES

ERC fitxa Maragall de dos a Europa

Nova Esquerra Catalana tanca un acord ampli amb Junqueras, que segueix negociant amb Toni Comín

Roger Tugas / Sara González
04/03/2014
3 min

BarcelonaErnest Maragall serà el número dos d’Esquerra a les europees. El nom de l’exconseller, juntament amb el de l’independent Josep Maria Terricabras, ha de ser per als republicans clau per guanyar, per primer cop, unes eleccions a Catalunya. Així, per als comicis del 25 de maig, i amb l’objectiu d’edificar una aliança duradora, l’executiva d’ERC va tancar ahir un acord amb Nova Esquerra Catalana, la formació que fins fa uns dies presidia l’exconseller. La seva incorporació és un ganxo electoral per a la formació d’Oriol Junqueras i, sobretot, serveix per visualitzar l’estratègia d’aprofitar les hores baixes del PSC, despenjat del dret a decidir i amb un poder institucional minvat, i fer-se hegemònica en el camp de l’esquerra nacional.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Amb l’objectiu d’ampliar el seu perímetre polític actual i convertir-se en el gran partit de l’esquerra nacional, tal com avalen algunes enquestes, fa mesos que, de manera molt personal, Junqueras va començar el que es pot considerar una opa a l’espai fins fa uns anys integrat al PSC, tal com va explicar l’ARA divendres passat. Així, a més d’intensificar els contactes amb Nova Esquerra Catalana, els va establir amb Socialisme, Catalunya i Llibertat, la plataforma de l’exdiputat del PSC i encara militant Toni Comín, i amb l’associació Avancem, que lidera el diputat crític socialista Joan Ignasi Elena. De fet, un dels inconvenients amb els quals s’han trobat els republicans a l’hora d’intentar sumar les diferents plataformes crítiques del PSC és la seva fragmentació i l’heterogeneïtat.

Junqueras té previst seguir insistint per incorporar a ERC dirigents despenjats del partit que lidera Pere Navarro. De fet, segueix mantenint converses amb Comín per veure si pot ocupar el tercer o quart lloc de la llista. Montserrat Tura és un altre dels noms cotitzats, però els republicans també tenen interès a ser una pista d’aterratge pels alcaldes i regidors, bàsicament de fora de l’àrea metropolitana, que no han amagat la seva incomoditat amb el rumb de la nau socialista i que dubten de si presentar-se sota les sigles del PSC a les municipals del 2015.

L’executiva d’ERC va acordar ahir per unanimitat acceptar el pacte amb Nova Esquerra que s’ha negociat en les últimes setmanes i que és un primer pas per seguir teixint aliances. El nom de Maragall és “la primera traducció” d’una operació més àmplia i que “no es limita a les europees” segons els republicans. L’acord amb NECat es basa en dos eixos: justícia social i dret irrenunciable a decidir explicitat el 9-N.

Nova etapa amb “passió”

“Encaro aquesta nova etapa amb passió i il·lusió per ajudar el país”, va assegurar ahir a l’ARA l’exconseller, que fa pocs dies va deixar la presidència de NECat. Justament ell ha explicitat sempre la seva vocació europeista i juntament amb l’exconseller Antoni Castells són la cara visible de la Fundació Catalunya Europa, fundada per l’expresident Pasqual Maragall i que ara es dedica a fomentar el seu llegat.

De fet, durant els últims anys encara al PSC, Ernest Maragall no s’ha amagat de les grans diferències que l’allunyaven de la direcció ni de la seva progressiva coincidència amb les tesis d’ERC. Fins que va fundar NECat, que no ha acabat de reeixir políticament. Amb ICV la relació és més distant des de l’aprovació de la llei d’educació durant l’etapa del tripartit, de la qual els ecosocialistes es van despenjar. Tot i això, el partit que lidera Joan Hererra no renuncia a aglutinar també crítics del PSC, sobretot de cara a futures aliances municipals.

Navarro titlla de "mala pràctica política" l'opa de Junqueras als crítics

El primer secretari del PSC, Pere Navarro, va titllar ahir de “mala pràctica política” que el president d’ERC, Oriol Junqueras, “es dediqui més” a intentar atraure els crítics socialistes que no pas a “solucionar els problemes” dels catalans. “Té una obsessió malaltissa”, va sentenciar. En tot cas, el líder dels socialistes va deixar clar que no tem l’opa i va deixar anar que “ningú de fora” li ha de dir com ha de ser el PSC.

Navarro va insistir que el seu partit és “catalanista, federalista i d’esquerres” i va convidar tots els que no hi combreguin a “relacionar-se amb altres partits” com una “opció personal”. El principal problema són, per ell, els membres i fins i tot dirigents del PSC que assisteixen a actes d’altres partits sense l’aval de la direcció. De fet, el líder d’Avancem, Joan Ignasi Elena, té previst un acte conjunt amb Junqueras aquest mes a Badalona. “Els membres del PSC no participen en actes d’altres partits si no ha estat acordat per l’executiva”, va advertir.

stats