PRECAMPANYA EUROPEA

L'avortament, un filó per al PSOE

La llei Gallardón rearma Rubalcaba per a les europees i dóna força a Valenciano com a candidata

M. Eugènia Quetglas
10/01/2014
4 min

MadridQuan falten quatre mesos per a les eleccions europees, el govern de Mariano Rajoy ha regalat un arsenal de munició política al PSOE per disparar contra el PP durant la campanya electoral: la futura llei de l'avortament i la crisi interna que ha provocat entre els barons conservadors. Alfredo Pérez Rubalcaba s'ha aferrat a aquesta reforma per recuperar terreny i incrementar sinergies amb els socialistes europeus. La seva número dos, Elena Valenciano, és la cara del no a la llei Gallardón i guanya força per ser la cap de llista del PSOE el 25 de maig.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Guanyar la cita europea és la màxima prioritat per al PSOE, que fins ara no aixeca cap a les enquestes tot i el desgast del PP. No han tret rèdit del cas Bárcenas i consideren que l'única arma per guanyar la batalla de les urnes després del tímid repunt econòmic és carregar contra les lleis que consideren que minven drets i llibertats dels ciutadans. En cap cas deixaran de recordar les conseqüències que tindrà per a la societat espanyola la futura llei de seguretat ciutadana o les reformes laboral i educativa, però l'essència del període electoral que comença serà la nova regulació de l'avortament que promou el ministre de Justícia.

El PSOE va posar tota la maquinària en marxa tot just aprovar-se l'avantprojecte el 20 de desembre, però aquesta setmana l'estratègia s'ha fet més visible. Dimecres la reforma de la interrupció de l'embaràs va centrar el consell de política europea amb les primeres espases socialistes a Madrid, i ahir Rubalcaba no va desaprofitar el guirigall provocat en el comitè executiu del PP arran de l'avortament per ficar el dit a la llaga als populars. Va ser durant la cloenda del fòrum interparlamentari. Rubalcaba va recomanar a Rajoy que, en lloc "d'impedir" als seus barons que parlin, opti per una via "més civilitzada" per tancar el debat sobre l'avortament. "El que ha de fer és retirar la llei", va dir.

El PSOE sap que no només fa mal als populars recordant el viacrucis que hauran de patir les dones abocades a avortar un cop sigui efectiu l'enduriment de la llei que es va aprovar el 1985, sinó furgant en la ferida de la divisió interna que ha provocat dins el PP.

Al PP segueix la bronca

De fet, la crida a la unitat i a la moderació pública sobre aquesta qüestió feta dimecres per Rajoy als seus líders territorials no va servir de res. Mentre la direcció del grup parlamentari al Congrés demanava mutisme als seus diputats, ahir tots els dirigents del PP que van tenir els micròfons al davant parlaven de l'avortament sense precaucions. Alberto Núñez Feijóo, president gallec, va demanar una "millor" legislació i "adequada al segle XXI". El desafiament més fort a Rajoy tornava a venir, però, des d'Extremadura. José Antonio Monago no pensa sol·licitar una reunió a Gallardón per explicar-se. Considera que és el ministre qui s'ha d'interessar sobre el que pensen els líders autonòmics del partit en aquest assumpte.

En tot cas, ahir des del ministeri de Justícia es rebaixaven les pretensions dels que auguren canvis substancials a la llei, si bé s'ha de dir que la principal reivindicació dels crítics del PP no és capgirar les intencions de Gallardón, sinó que hagi desaparegut el supòsit de la malformació que preveia la llei del 1985 per poder avortar.

El cap de files del PSOE creu que l'explicació per entendre que s'hagi tornat a una legislació de fa més de tres dècades és que era l'única manera de Rajoy per poder "reconciliar-se amb l'extrema dreta". La prova definitiva, per a ells, és que a nivell europeu la reforma Gallardón només és aplaudida per l'ultradretà francès Jean-Marie Le Pen.

Els socialistes europeus són conscients que la llei espanyola ha tingut un gran impacte entre els possibles votants progressistes de tot el continent, per la qual cosa, davant la por de perdre escons cap a formacions populistes pel descontentament generalitzat amb els partits tradicionals, s'han compromès a fer bandera de la reivindicació dels drets de les dones espanyoles a la campanya comuna del PSE.

La tasca de coordinació de Valenciano amb els socis europeus està sent clau i molt ben valorada a Ferraz, cosa que la perfila cada dia més com la candidata del PSOE als comicis del maig. Rubalcaba la vol tenir al costat. S'ha convertit en la seva mà dreta, però ella vol tornar a Europa. I Valenciano és sobretot una dona amb molta projecció mediàtica que encaixa amb l'estratègia dibuixada pel PSOE. De moment, però, la intenció de la cúpula és no prendre una decisió fins al comitè federal del març i mentrestant insistir a Rajoy, com va fer ahir Rubalcaba, que "desi la llei de l'avortament en un calaix i la guardi sota set claus".

Gallardón i l'herència contra la llei dels 80

La llei de l'avortament del 1985 a què ara apel·la -i endureix- el PP té l'origen en un text que va impulsar el que era ministre de Sanitat el 1983, Ernest Lluch. El pare de l'ideòleg de l'actual reforma i llavors diputat d'Aliança Popular, José María Ruiz Gallardón, va redactar un recurs d'inconstitucionalitat que va retardar la seva aprovació dos anys. Amb el vot de qualitat del president del TC es va avortar la llei Lluch. Després el PSOE va decidir introduir les recomanacions del TC i la llei es va aprovar. D'aquí les veus que veuen en Gallardón una intenció d'honorar la memòria del seu pare.

stats