LA CRISI DEL PSC

Iceta repta els crítics a plantar-li cara

El candidat socialista es reuneix amb dirigents del nucli dur i territorials per assegurar-se la victòria

Miquel Iceta sortint de la reunió / MANOLO GARCÍA
Sara González
18/06/2014
4 min
5
Regala aquest article

BarcelonaEll, que s’ha mantingut lleial a la línia fixada per Pere Navarro, ha fet el salt a la palestra. Mentre altres que s’han passat mesos qüestionant el rumb del partit es miren, per ara des de la barrera, un partit obert en canal. És per això que ahir el candidat Miquel Iceta va reptar els crítics a plantar cara pel lideratge del partit. “Si algú creu que és més adequat que jo per dirigir el PSC té l’obligació política i moral de fer un pas endavant”, va etzibar. Mentre els possibles rivals mediten, Iceta posa sobre la taula tot el seu capital i garanteix la “claredat” i estabilitat que li ha faltat fins ara al partit. Un tàndem molt preuat entre els dirigents del nucli dur, que ahir van dinar amb ell a Sant Joan Despí en una trobada per teixir complicitats.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En la seva primera compareixença pública com a aspirant a la primera secretaria, Iceta va traçar les línies mestres del seu projecte, que passa per una transició amb canvis de maneres però no de fons. Vol, en definitiva, aguantar el vaixell ancorat al llegat de Pere Navarro mentre duri la tempesta sobiranista de la tardor i esperar que amaini. Va deixar clar que ell està disposat a dirigir el partit només fins al congrés ordinari que s’ha de celebrar abans del 2015, el que servirà realment per sacsejar i reconstruir el PSC i per al qual va prometre no ser cap “hipoteca”. Ara, segons ell, cal serenor per explicar millor el projecte i esmerçar esforços a “recosir” el partit. Va advertir, per tant, que qui sota la seva batuta esperi canvis en la línia política, “s’equivoca”.

La pregunta del 9-N, un “nyap”

Iceta va reiterar el suport del PSC a la consulta legal i acordada i que per això els socialistes votaran a favor de la llei de consultes. Però va subratllar que la pregunta del 9-N és un “nyap” i que el full de ruta traçat per CiU i ERC “no porta enlloc”. Ahir precisament el candidat a liderar el PSOE Eduardo Madina va rectificar el suport que dilluns havia donat a la consulta i va matisar que només hi donarà el vistiplau si està prevista per la Constitució i si hi participen tots els espanyols.

Iceta també va avançar que si ell guanya les primàries del 13 de juliol serà president del grup parlamentari, però que vol Navarro al seu “costat”. Per Iceta només un mal primer secretari renunciaria al seu “capital”, i va posar especial èmfasi en la fita d’haver impulsat una reforma federal de la Constitució en la qual ja va apuntar que cal aprofundir a curt termini.

Una línia continuista és el que busquen part dels dirigents de l’antic aparell i alguns de territorials que ahir van dinar amb Iceta al restaurant Can Pau Torrents de Sant Joan Despí. Segons fonts presents a la trobada, Iceta va exposar el seu full de ruta i els va prometre que no hi haurà un “daltabaix” en la línia política. Entre els participants hi havia els tres principals dirigents del Baix Llobregat: l’alcalde de Sant Joan Despí, Antoni Poveda; el de Cornellà, Antonio Balmón, i l’alcaldessa de l’Hospitalet de Llobregat, Núria Marín. També l’alcaldable de Barcelona, Jaume Collboni, un dels que més suport va donar a Núria Parlon i que fa una setmana deia que no acceptaria cap “operació de maquillatge” al partit perquè calien canvis profunds. El diputat i líder gironí Juli Fernández; l’alcalde de Pineda i president de la Federació de Municipis de Catalunya, Xavier Amor, i el cap de l’oposició a Badalona, Jordi Serra, també estaven entre els comensals. I tampoc hi va faltar el president de la gestora, Josep Fèlix Ballesteros, que va ser acusat pels crítics de ser molt poc “neutral”. Sobretot perquè ahir a Catalunya Ràdio va advertir que no mouria ni un dit per evitar l’escissió perquè el PSC “seguirà sent el PSC sense els crítics”.

Amb tot, Iceta ja ha parlat amb ells. Tant amb Montserrat Tura com amb Joaquim Nadal i Marina Geli. Els crítics, ara per ara, segueixen desfullant la margarida per decidir si encaren l’última batalla o bé marxen del partit. Avui Joan Ignasi Elena ho desvelarà.

Josep Rueda, a la cerca del suport de les bases

“No pertanyo a cap tipus de corrent, ni moviment, ni aparell, ni cúpula. Vinc de la política municipal des dels 16 anys i crec que estic capacitat per liderar aquest nou projecte”. Aquesta va ser la carta de presentació del regidor de Palafolls Josep Rueda ahir a Mataró. Té clar que el repte de recollir 2.000 avals és titànic, sobretot tenint en compte que no forma part ni de cap cúpula ni de cap moviment crític. De fet, fins ahir només alguns dirigents d’agrupacions s’havien posat en contacte amb ell. De Nicaragua, ningú. Va apostar per refundar el partit des de la base, sense lideratges “unipersonals”, acabar amb l’ambigüitat “en temes clau” i tornar a seure a la taula del dret a decidir per participar en el procés de la consulta. Ell, va dir, s’hauria abstingut en votacions cabdals sobre aquesta qüestió.

Albert Aixalà, nova aposta per refundar el PSC

L’exdiretor de la Fundació Rafael Campalans Albert Aixalà també va anunciar ahir que no es resignava a deixar que Miquel Iceta sigui el primer secretari i que ell també saltava a l’arena. Ho fa, va dir, amb la convicció que cal “refundar” el partit, i no “reconstruir-lo”, com assegura Iceta. El seu objectiu és sospesar si pot haver-hi una candidatura amb un consens similar al que havia aplegat Núria Parlon, i la seva proposta passa per defensar el sí-no a la consulta del 9-N i crear un espai d’esquerres enmig dels extrems independentista i unionista. Segons Aixalà, el PSC “s’ha equivicat” amb la proposta de reforma federal de la Constitució i l’única solució per a l’encaix de Catalunya a Espanya és una disposició addicional a la Constitució que respongui a les singularitats catalanes. La seva proposta ja està generant adhesions.

stats