El Govern obre seus a Roma i Viena per enfortir el relat a la UE
RomaPensar en el reconeixement
El Govern obrirà aviat delegació a Roma i poc després a Viena amb la voluntat de preparar el terreny a la UE per obtenir reconeixement internacional a una eventual independència. Així ho va exposar ahir el conseller de la Presidència, Francesc Homs, després d’un acte acadèmic sobre el cas català organitzat pel Consell de Diplomàcia Pública de Catalunya (Diplocat) i la Universitat Roma Tre. Homs va explicar que l’objectiu és fer una tasca no només divulgativa del procés sinó també servir d’infraestructura des d’on buscar complicitats. “A mesura que el procés avanci haurem de fer un salt qualitatiu i establir les relacions per assolir el reconeixement, i això requereix presències institucionals”, va dir. A Roma, on el govern de Jordi Pujol ja va tenir seu -el tripartit la va tancar al cap de poc i en va obrir d’altres-, hi ha tres organismes de les Nacions Unides i el Vaticà. L’Església compta amb una de les xarxes diplomàtiques més potents del món.
Reforç a Brussel·les
De delegacions el Govern en té de rang polític a Brussel·les (que es reforçarà), Londres, Washington, París i Berlín i exerceixen representació política a més de fer de paraigua de la comercial, cultural i turística. Han xocat amb la maquinària exterior espanyola: “D’obstacles en trobem cada dia per tot arreu, però hem de fer camí”, va dir Homs, que va recordar que la recent llei d’acció exterior catalana ha donat un nou impuls a les delegacions.
La diplomàcia espanyola de nou
Ahir mateix al debat a càrrec d’experts jurídics catalans i italians l’ambaixada espanyola va enviar-hi tres consellers, entre el públic, i va demanar a la universitat que repartís un document de dues pàgines ple d’arguments contra el procés. Al text negaven que Catalunya estigui en disposició d’apel·lar al dret a l’autodeterminació, consideraven que la via és la reforma de la Constitució i recordaven que Escòcia es va unir “lliurement” al Regne Unit i per això pot separar-se’n. El secretari general del Diplocat, Albert Royo, va “lamentar” que l’ambaixada sembla que legitimi “el dret de conquesta” i es va preguntar per què la diplomàcia espanyola va enviar “un bloc de fotocòpies” quan s’havia convidat l’ambaixador.