ERC confia a l'èpica de l'estat propi la captació de nou talent
Pensa en regidors i independents per donar resposta al gran creixement que li auguren
BarcelonaSi ara es convoquessin eleccions i es complissin els pronòstics de les enquestes, ERC doblaria els 21 escons que avui té al Parlament. Mirat amb més perspectiva, multiplicaria per quatre la seva presència respecte a la legislatura passada. ¿Estan preparats els republicans per portar a la cambra catalana prop de 40 diputats capacitats per fer les tasques que els pertocarien?
Girant una mica les tornes, en aquest cas ERC probablement hauria de formar govern i, per tant, li caldria buscar candidats a consellers i alts càrrecs entre les seves files. De fet, si Artur Mas concreta aviat l'horitzó de la consulta, el president d'ERC, Oriol Junqueras, s'ha mostrat obert a proposar membres per a un executiu de coalició. ¿S'estan preparant els republicans per afrontar el repte d'un meteòric creixement institucional? "De pla de formació en tenim, però no s'està executant", reconeix un dirigent del partit. A diferència de CDC i el PSC, la seva cúpula no disposa d'una secretaria de formació específica.
Tanmateix, la situació no els angoixa. Primer perquè, tot i que sembli un tòpic afirmar que un polític fa poc cas de les enquestes, en el cas dels membres de la cúpula d'ERC realment és així. Reconeixen que els sondejos els dibuixen una trajectòria ascendent, però no s'acaben de creure que estiguin en condicions de fer el sorpasso i superar CiU. Un argument que esgrimeixen per posar aigua al vi de l'última enquesta del Centre d'Estudis d'Opinió, per exemple, és que els atorga un record de vot molt més elevat que el real i, per tant, s'ensumen que el seu votant pot estar sobrerepresentat.
Malgrat tot, si la tendència a l'alça es confirma, ERC haurà d'afrontar aquesta mancança. "Va ser un dels problemes amb el tripartit, quan vam omplir les conselleries de gent inexperta", reconeix un diputat. I el primer indret on pescar futurs líders, en una formació municipalista com aquesta, són els ajuntaments. "Tenim 150 alcaldes i 1.400 regidors", recorda un dirigent, unes xifres que en plena davallada a les eleccions del 2010 van sostenir ERC com a tercera força als consistoris. Dels 16 nous diputats republicans aquesta legislatura, la meitat són o han estat alcaldes, tres són o han estat regidors i tan sols cinc no tenen experiència. "El món local podria assumir el repte, és una gran escola, però no podem desprotegir-lo", alerten altres fonts, conscients que a les municipals del 2015 necessiten tornar als grans ajuntaments.
Simó i Amorós, ja 'veterans'
La maquinària local, però, és diferent de la de la Generalitat. El punt a favor dels regidors és que aquest cop no estarien sols. "Tenim gent que ja ha passat pel Govern", recorda un dirigent, per molt que l'actual direcció de vegades es refereixi a l'època del tripartit com si es tractés d'un accident històric i els seus protagonistes siguin quasi invisibles. L'actual portaveu, Anna Simó, és l'única que, després de ser consellera, segueix a la cúpula. Tot i això, hi ha nombrosos militants que van exercir d'alts càrrecs en una segona fila i segueixen implicats i disposats a fer el pas. La patacada electoral del 2010 va desembocar en una profunda renovació. De fet, dels 23 diputats que va dur ERC al Parlament el 2003 amb Josep-Lluís Carod-Rovira només un, Oriol Amorós, segueix a primera línia. Res a veure amb la longevitat com a dirigents de membres de CiU.
Les comissions sectorials per negociar amb l'actual Govern, amb tres republicans en cadascuna, són també una eina per conèixer l'executiu i tenir clar qui pot encarregar-se en un futur de les polítiques sobre les quals negocia.
Pel que asseguren a la direcció, l'objectiu és buscar persones més enllà del partit. "La independència requerirà els millors, gent amb vàlua del món acadèmic", expliquen, i afegeixen: "Calen complicitats amb el millor capital humà, posar-lo al servei del país". ¿Però això del govern dels millors no ho va intentar ja Mas amb un èxit molt relatiu? "Ara la crida serà molt èpica", confien des d'ERC. Fer un país nou hauria d'animar a integrar-se en un executiu per un sou inferior i més responsabilitat que en el món privat. "És la mateixa lògica que el Consell Assessor per a la Transició Nacional", assenyalen. ¿Veurem la vicepresidenta del Consell Assessor, la catedràtica Núria Bosch, com a consellera d'Economia?
La cúpula d'ERC veu marge per preparar-se per a aquest repte. "Encara queda temps, però ho haurem de plantejar", reconeixen fonts del partit. Tot i això, no perden el son per això. "El 1931 ja vam governar sense experiència", recorda un diputat amb un mig somriure.