GOVERNABILITAT

ERC es posa en alerta pels últims sotracs del Govern

La topada per TV3 corona una setmana plena de tensions pels Mossos i la concreció de la consulta

Roger Tugas / Oriol March
08/11/2013
4 min

BarcelonaAmesura que passen els mesos i avança l'acció de Govern, es van tensant algunes costures de l'acord de legislatura firmat per Artur Mas i Oriol Junqueras. Tot just després d'arribar a un pacte pels pressupostos del 2014, les relacions entre socis han patit en els últims dies una sèrie de sotragades: la setmana es va iniciar amb una crida a l'ordre del president de la Generalitat per tal de negociar amb discreció la pregunta de la consulta, va continuar dimecres amb la polèmica per la intervenció dels Mossos al Raval i el manteniment en el càrrec de Manel Prat, i va prosseguir ahir amb CiU, PSC i PP votant en contra d'una moció d'ERC, que buscava evitar l'externalització de la gestió dels anuncis de TV3.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'enuig dels diputats republicans, inclòs Junqueras, era manifest. A tot plegat s'hi suma la tensió existent entre CDC i Unió pel rumb del procés, a la qual s'han sumat unes declaracions de Joana Ortega, vicepresidenta del Govern i càrrec d'Unió més important dins l'executiu, en què assenyalava que la consulta no es podria fer abans de l'octubre de l'any vinent. Unes paraules que han molestat de manera notable l'entorn de Mas, bàsicament perquè el president havia ordenat mantenir en un perfil baix el referèndum fins al desembre. Un mes en què, si no hi ha imprevistos, es fixarà la data i la pregunta de la consulta.

Enuig per la CCMA

ERC considera que CiU ha traspassat una línia vermella

"Ens obre la porta a actuar unilateralment". Aquesta va ser la reflexió d'un indignat dirigent d'ERC en veure que CiU -amb PSC i PP- tombava una moció dels republicans que buscava aturar el procés d'externalització de la comercialització de la publicitat de TV3. "Fa pudor que votin amb populars i socialistes", afegia ahir aquest dirigent.

No era el primer cop que nacionalistes i republicans arribaven a una votació amb possibilitat de divergir. Però, segons fonts d'ERC, sí que és "la primera vegada que CiU traspassa una línia vermella" en un tema neuràlgic, com és TV3. Junqueras va tenir una conversa amb el conseller de la Presidència, Francesc Homs, en què el va advertir de les "conseqüències" que podria tenir per al Govern tombar la moció.

La continuïtat de Prat

Es manté el director dels Mossos, adéu a les pilotes de goma

Després d'una cadena d'esdeveniments que ahir el primer secretari del PSC, Pere Navarro, titllava de "mercadeig", dimecres CiU i ERC van pactar la prohibició de les pilotes de goma -un dia abans els republicans havien llançat un ultimàtum al Govern- al mateix temps que el conseller d'Interior, Ramon Espadaler, ratificava Manel Prat al capdavant de la direcció general dels Mossos d'Esquadra. La resta de forces parlamentàries creuen que s'ha fet un intercanvi entre el final de les pilotes de goma i la ratificació de Prat, que és considerat "un home del president" a Convergència.

La continuïtat del director dels Mossos és també una batalla política entre CDC i Unió. El democristià Espadaler no té Prat en bona consideració i hauria preferit buscar-li una sortida, però ni Mas ni CDC tenen intenció de permetre-ho. Si més no, de manera immediata.

Divisió pel referèndum

CiU tomba una moció de la CUP que ERC subscriu al 100%

El bloc favorable al dret a decidir es va partir ahir en la votació d'una moció de la CUP que reclamava "convocar un referèndum que inclogui el concepte d'independència política i que permeti només una resposta binària". CiU s'hi va posicionar en contra argumentant -així hi va insistir el diputat David Bonvehí- que "ara no toca" fer mocions com aquesta perquè "el full de ruta ja es va pactar en el debat de política general". ERC, en canvi, va votar-hi a favor i va considerar, segons la seva secretària general, Marta Rovira, que "no passa res" per una divisió puntual en una moció al Parlament.

ICV es va abstenir en dos punts -els que parlaven d'independència- i va votar a favor de la resta. A la tarda, Josep Rull, secretari d'organització de CDC, va assegurar que el seu partit se sent "extraordinàriament còmode" amb el concepte d'independència. Una posició que no és compartida pels socis d'Unió i que Mas mai fa servir en públic.

Ortega i la data

ERC es posa en tensió davant d'un hipotètic ajornament

Quan Joana Ortega va avisar dimecres que la consulta no es podrà celebrar "per qüestions logístiques" abans de l'octubre del 2014, ERC es va posar en guàrdia. "Els afers logístics no evitaran l'acord polític", va assegurar ahir Rovira al Parlament, tot i expressar la seva "confiança" amb la vicepresidenta del Govern. Les paraules d'Ortega, en canvi, van ser ben rebudes a Unió -"no hem de pecar d'ingenus, hi ha molta feina a fer abans de la consulta", reflexionava un dirigent democristià- i fins i tot a CDC es va estendre un sentiment de "comprensió" pel calendari dibuixat per la vicepresidenta.

La crida a l'ordre de Mas

ERC observa des de la distància la tensió existent dins de CiU

Mas va fer aquest dilluns una crida a l'ordre després que Junqueras i Duran haguessin polemitzat sobre la pregunta. El cas Prat va enrarir un punt les relacions entre CDC i Unió i, a posteriori, van arribar les declaracions d'Ortega sobre la data de la consulta. Un aspecte que, fins aleshores, no havia estat objecte de debat i que es considerava més senzill que fixar la pregunta. ERC observa amb distància la tensió soterrada a CiU, mentre que Homs insistia ahir des de Pamplona que el desembre serà el moment de fixar els termes del referèndum de cara al 2014.

stats