DRET A DECIDIR

La consulta, al Congrés per la via ràpida i sense el PSC

CiU, ERC, ICV-EUiA i la CUP es conjuren per no dilatar el procés

ESPRINT DECISIU Imatge d'arxiu de la comissió del dret a decidir, que encara setmanes decisives.
Marc Colomer
12/11/2013
4 min

BarcelonaAl Congrés per la via ràpida, encara que això impliqui acceptar que el PSC es despenja del procés cap al dret a decidir. Els grups de CiU, ERC, ICV-EUiA i la CUP al Parlament es van conjurar ahir en la comissió parlamentària d'estudi del dret a decidir per evitar que el formalisme de portar la petició de consulta al Congrés es dilati de manera que posi en risc els terminis compromesos a Catalunya. És a dir, que el Congrés doni una resposta política formal a la demanda de consulta en el transcurs del primer trimestre del 2014, sigui quina sigui la via formal. CiU i ERC van acceptar ahir que el debat en el ple del Parlament s'ajorni fins al 4 de desembre, després que ICV-EUiA i la CUP rebutgessin que coincideixi el 20 de novembre amb l'aprovació del pressupost com a maniobra per tapar els ajustos en els comptes.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els portaveus dels grups a favor de la consulta el 2014 van informar ahir la presidenta del Parlament i de la comissió, Núria de Gispert, que es decanten per la via legal de l'article 150.2 de la Constitució. Aquest article preveu la possibilitat que l'Estat delegui competències a les autonomies. I els grups catalans volen que se'ls delegui la capacitat de convocar referèndums. Vindria a ser la fórmula acordada entre el govern britànic de David Cameron i l'escocès d'Alex Salmond.

De les intervencions ahir dels portaveus dels grups a la comissió sobre el dret a decidir se'n desprèn que guanya força la fórmula que més permet fer compatible la urgència amb la màxima solemnitat que requereix la qüestió. Encara hi ha diferències formals, però, que separen CiU, ERC i la CUP d'ICV-EUiA. La secretària general d'ERC va deixar clar que els republicans aposten per la primera i més ràpida de les tres vies possibles: una resolució del Parlament que es converteixi en una proposició no de llei al Congrés. "Primer, que mostrin si hi ha voluntat política", deia ahir Marta Rovira, que va avisar que ERC s'oposa d'entrada a tramitar la petició a Madrid a través d'una proposició de llei -amb més rang- sense la certesa que hi haurà una resposta positiva de la majoria del Congrés, cosa altament improbable.

"El diàleg no existeix"

És tan improbable que, segons el diputat de CiU Oriol Pujol, per ara ni tan sols hi ha cap via de diàleg oberta amb l'Estat: "De diàleg no n'hi ha. No existeix. Clarament hi ha algú que no el vol. No cal enganyar a ningú. El diàleg és absolutament inexistent". Per això, com Rovira, Pujol es mostrava partidari ahir de buscar "si hi ha voluntat política amb la menor dilació". I va considerar que la fórmula de la proposició no de llei -amb menys transcendència que la proposició de llei- no li resta "rigor" i no invalida la possibilitat que, davant una resposta positiva de l'Estat, es pogués articular llavors la proposició de llei.

En canvi, la coordinadora nacional d'ICV-EUiA, Dolors Camats, seguia defensant ahir que cal que la petició sigui tan "solemne" i "impecable jurídicament" com sigui possible. Això, pels ecosocialistes, implica que sigui el Parlament qui elevi i defensi la proposició de llei al Congrés. Però aquesta via, com ja va alertar el Consell Assessor per a la Transició Nacional, té un risc: per molt que el Parlament la tramiti per la via d'urgència, la mesa del Congrés, amb majoria del PP, passaria a prendre el control dels tempos de la tramitació, que podria arribar a dilatar-se més d'un any. Els ecosocialistes no perden de vista que aquesta possibilitat faria inviable donar compliment als compromisos subscrits amb CiU, ERC i la CUP al Parlament perquè la consulta es faci el segon semestre del 2014. Segons les fonts d'ICV-EUiA consultades, si bé el partit es resisteix d'entrada a donar per fet que el Congrés buscarà la dilació del debat si s'opta per la via més "solemne" -que la proposta la defensin al Congrés representants del Parlament, com van fer Artur Mas, Josep Lluís Carod-Rovira i Manuela de Madre amb l'Estatut-, tampoc pensen posar "bastons a les rodes" al consens.

Els partits estudien canalitzar la petició de referèndum a Madrid a través d'una drecera: un cop aprovada al Parlament, serien els diputats catalans al Congrés qui la farien seva i la tramitarien conjuntament. Per evitar que la mesa de la cambra baixa la bloquegés, CiU cediria la seva quota al Congrés per incloure una iniciativa pròpia al segon ple del febrer. Si es tractés d'una proposició no de llei, es debatria el febrer. En el cas d'una proposició de llei, se n'aniria al març.

Per la seva banda, Unió feia ahir una crida que CDC ja s'estalvia. "Hem de fer que els socialistes s'hi sentin còmodes", va dir el vice secretari general dels democristians, Toni Font. Dirigents consultats fan seves aquestes paraules i apunten que "el procés no es pot permetre perdre un llençol a cada bugada", malgrat que no ignoren que sumar-hi el PSC és més complicat després de la conferència política del PSOE.

Unió s'aferra a ICV-EUiA

Unió podria arribar a admetre la fuga del PSC, però s'aferra a ICV-EUiA. "El procés no pot ser cosa de CDC, ERC i la CUP", apunten fonts democristianes. Ahir el portaveu del PSC, Maurici Lucena, va visualitzar el rebuig del PSC a portar el dret a decidir al Congrés si abans no pacten pregunta, data i fórmula legal els governs català i espanyol. Tot el que no sigui això, va avisar, es convertirà en un "pla Ibarretxe 2", un cop de porta sonor de l'Estat a la consulta. Lucena va advertir que la "pressa" d'ERC farà "embarrancar" el procés del dret a decidir i va retreure a CiU que vulgui la consulta el 2014 "sí o sí" malgrat que no ho va "consagrar" al seu programa electoral. Per la resta de partits del catalanisme polític, el PSC només busca no incomodar un altre cop el PSOE en una votació al Congrés.

Llach titlla Navarro de "còmplice" de Rajoy

Lluís Llach va carregar ahir contra el primer secretari del PSC, Pere Navarro, a qui va acusar d'haver-se convertit en "còmplice" de Mariano Rajoy per a l'"aniquilació del procés". Segons el cantautor, que el PSC digui ara que votarà en contra de tot el que no es pacti amb l'Estat, "just després que Rajoy hagi dit que no acordarà res", significa que Navarro "es converteix en còmplice necessari per a l'aniquilació del procés". "Ara ja sabem on som cadascú", va dir Llach a RAC1, i va qualificar de "disbarat semàntic" que un partit d'esquerres estigui en contra de l'autodeterminació.

stats