CiU també se suma a la comissió d’investigació del cas Pujol
Unanimitat del Parlament per posar el focus en la corrupció
BarcelonaLa pressió ambiental va precipitar ahir al Parlament que CiU donés suport a la creació de la comissió d’investigació pel cas Pujol. Encara no una setmana després de la compareixença sense aclariments de l’expresident, la cambra va aprovar per unanimitat la creació de la comissió d’investigació proposada pels grups parlamentaris d’ERC, ICV-EUiA i la CUP a principis de setembre, després que l’expresident de la Generalitat rebutgés comparèixer amb urgència i anunciés que no aniria al Parlament fins passada la Diada i amb la llei de consultes ja aprovada. La comissió, però, no se centrarà només en el cas de la confessió de l’expresident a finals de juliol, sinó que anirà més enllà amb la intenció de posar el focus en les pràctiques de corrupció política, el frau i l’evasió d’impostos, valorat en uns 16.000 milions a l’any a Catalunya.
Ara la junta de portaveus del Parlament haurà de decidir-ne els integrants i quin grup la presidirà. Després la presidenta del Parlament convocarà la comissió en sessió constitutiva per aprovar després el llistat de compareixents.
Mentre la proposta d’ERC, ICV-EUiA i la CUP prosperava per unanimitat, la majoria de la cambra rebutjava en paral·lel una altra comissió pel mateix cas, però promoguda pel PP i C’s amb el suport insuficient del PSC. Quina diferència hi havia entre una proposta i l’altra? La que va prosperar busca “avaluar i investigar, en el context del cas Pujol, les diverses modalitats de frau, evasió i elusió fiscal, així com determinar les pràctiques de corrupció en contextos de contractació públic-privada i dilucidar les responsabilitats polítiques i institucionals en les últimes dècades”. L’altra, que no va ser aprovada, exigia que fos “en relació a l’existència de comptes corrents bancaris en paradisos fiscals a nom de càrrecs i excàrrecs públics de la Generalitat, el seu enriquiment il·lícit i el cobrament de comissions il·legals”. És a dir, una obre el focus més enllà del cas Pujol i les suposades irregularitats al voltant de la Generalitat, i l’altra volia limitar-se només a les irregularitats suposadament comeses per càrrecs i excàrrecs públics de la Generalitat.
Les intencions polítiques
La diputada de CiU Mercè Jou va defensar ahir que el vot favorable de CiU a la investigació del que va ser fundador de CDC i president de la Generalitat durant 23 anys respon a la voluntat del partit d’aclarir tots els dubtes al seu voltant. Ara bé, també va acusar el PP i C’s de voler convertir el Parlament “en un plató de televisió per veure qui la diu més grossa”. La federació va deplorar la doble vara de mesurar de partits que, segons va dir, veten comissions d’investigació a Madrid -el PP amb el cas Bárcenas- o Andalusia -el PSOE i IU amb els ERO il·legals- mentre porten l’exigència a l’extrem a Catalunya.
La diputada d’ERC Gemma Calvet va defensar la comissió davant la “inquietud” generada amb el cas Pujol, que ha posat de manifest “ombres” i pràctiques corruptes. Pel portaveu de la CUP David Fernàndez actuacions com aquesta són una autèntica “xacra” i “patró de conducta” de les elits. El diputat d’ICV-EUiA Marc Vidal va advertir, en un dard a CiU, que “ningú pot construir un país just, net i lliure amb les butxaques plenes de pedres”. Pel diputat del PSC Jordi Terradas, CiU té una “nova oportunitat”, després de la comissió del cas Palau, perquè el president Artur Mas “esvaeixi” qualsevol ombra de dubte.
La jutge amplia la causa d’Oriol Pujol
La magistrada del jutjat d’instrucció 9 de Barcelona, Sílvia López Mejía, investigarà Oriol Pujol, fill de l’expresident Jordi Pujol, per un nou cas de suborn vinculat a tres deslocalitzacions industrials. La jutge ha incorporat a la causa de les ITV una nova branca, com va sol·licitar Anticorrupció, en considerar que Pujol hauria cobrat comissions irregulars, a través de la seva dona, Anna Vidal, de part del seu amic Sergi Alsina per assessorar en la deslocalització de les empreses Sony, Sharp i Yamaha. En una interlocutòria, la magistrada fa seves les tesis del fiscal, que considera que Pujol hauria ajudat Alta Partners a cobrar 6,9 milions per l’assessorament i, a canvi, hauria cobrat 200.000 euros de comissió.