FINANCES PÚBLIQUES

CiU i ERC inicien el primer pols negociador pels pressupostos

Mas pretén enllestir els comptes al juliol i reimpulsar la consulta per la Diada, però Junqueras vol gestos abans

CONTACTES INTENSIUS  Durant l'últim ple s'han intensificat les converses i reunions entre alts càrrecs del Govern i dirigents d'ERC per llimar diferències.
Roger Mateos | Roger Tugas
07/06/2013
3 min

Barcelona.El 18 de desembre, Artur Mas i Oriol Junqueras segellaven, amb una encaixada de mans al despatx del president al Palau de la Generalitat, un pacte d'estabilitat per arrencar la legislatura. Havien transcorregut 23 dies d'estira-i-arronsa d'ençà de les eleccions. Des de llavors, més enllà de les habituals converses de coordinació, CiU i ERC no havien protagonitzat cap gran pols negociador. Aquest juny, però, els equips de Mas i Junqueras hauran d'asseure's a la taula més sovint per catalitzar els pressupostos de la Generalitat per al 2013.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Fa tot just una setmana, el Govern reiterava que mantindria prorrogats els comptes fins a conèixer quin límit de dèficit li concedeix l'executiu central. La Generalitat demanava un 2,1% (l'Estat en conjunt té un 6,5%) i avisava que no aprovaria els comptes si Mariano Rajoy gosava imposar un sostre massa estricte que obligués a escapçar encara més el benestar. Però a les files nacionalistes hi ha dubtes sobre si convé o no anar trampejant sense els comptes aprovats. I segons les diverses fonts consultades per l'ARA, tant Mas com el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, estan decidits a enllestir-los abans de les vacances d'estiu, per disposar d'una eina bàsica per a l'acció de govern que endreci la gestió almenys durant el segon semestre del 2013.

ERC, l'únic soci parlamentari a l'abast de CiU, és imprescindible per fer-ho possible. Els republicans veien factible mantenir la pròrroga i començar a aplicar tot el reguitzell de nous impostos pactats, i molt especialment el de successions. Creien que tenien acordat amb el Govern que els tributs arribarien al Parlament al juliol, hi hagués nous comptes o no, però Mas-Colell va fer una crida dimecres a tenir paciència i vincular els debats d'ingressos i de despeses.

Els republicans no es tanquen a negociar els comptes, però hi posen condicionants. No veuen acceptable un dèficit gaire inferior al 2% -sostre que el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, ja ha rebutjat- i reclamen garanties que l'Estat no redueixi transferències o limiti els ingressos per alguna altra banda. Afirmen, però, que no se'ls ha pressionat encara per aprovar comptes.

En tot cas, el Govern no accepta, com pretén ERC, que s'apliquin els nous tributs sense aclarir abans tot el marc pressupostari. Dimarts, el conseller Francesc Homs va marcar la línia vermella de l'executiu, en avisar que, "abans de conèixer el dèficit", ni avalarà uns pressupostos que suposin més retallades ni acceptarà augmentar la pressió fiscal. Igualment, creu que Madrid podria interpretar que, amb l'anunci abans d'hora d'uns ingressos tributaris extres, no seria necessari relaxar tant el límit de dèficit català.

D'entrada, CiU i ERC tenen un mes de coll per negociar, perquè Rajoy no farà públic probablement fins al juliol quin sostre imposa a les autonomies. Com en tota negociació de gran calat, fonts de les dues formacions reconeixen que el resultat pot dependre en última instància d'un acord directe entre Mas i Junqueras. Si l'assoleixen, el projecte pressupostari podria arribar al Parlament al juliol i fins i tot habilitar-se l'agost per tramitar-lo.

Recels mutus entre CiU i ERC

La negociació estarà tenyida de recels mutus. A CiU creixen les suspicàcies sobre l'estratègia d'ERC, còmoda en el suport extern, complaguda pel seu ascens als sondejos i reticent a subscriure uns pressupostos restrictius per no aparèixer com a còmplice directa de les retallades. En canvi, a ERC precisament temen que CiU els vulgui desgastar votant noves retallades per frenar el seu ascens, però també aspiren que la federació entengui que la fuita ve dels seus dubtes sobre la consulta i no de la política econòmica.

De fet, en paral·lel al debat pressupostari es lliura un pols soterrat pels tempos del procés. ERC colla per accelerar-lo, posar en marxa ja el Pacte Nacional pel Dret a Decidir i fer efectiu un dels punts del pacte d'estabilitat, que preveu formalitzar davant del govern de l'Estat, abans del 30 de juny, la petició d'autoritzar un referèndum a Catalunya. A CiU, consideren que Mas va formalitzar-ne la sol·licitud quan es va trobar al març amb Rajoy, de qui va rebre un previsible cop de porta.

Mas va advertir dimecres a Junqueres que, pel bé del procés, no cal imprimir un ritme "superaccelerat". A parer dels nacionalistes, posar-hi més pressió abans de l'estiu pot distorsionar la negociació amb Madrid pel dèficit. Aposten per esperar el primer informe que el Consell Assessor per a la Transició Nacional lliurarà al juliol, on s'aclariran els passos que cal fer. I de cara a la Diada, Mas espera donar una nova embranzida al procés, amb l'horitzó d'aprovar la llei de consultes a l'octubre o al novembre. Els republicans, però, no volen dilacions i exigiran complir el calendari. "No els ho deixarem passar", avisa un alt dirigent. Pressupostos i consulta seran els fronts negociadors de CiU i ERC en les pròximes setmanes.

stats