Camacho no pensa explicar-se
La líder popular rebutja relatar què sabia el PP de la fortuna a l’estranger de l’expresident Pujol
Barcelona“No inventin operacions que no són veritat”. Aquesta és la resposta que va donar ahir la líder del PP a Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho, després que l’ARA revelés que Mariano Rajoy i la cúpula del PP estaven al corrent els draps bruts de la família Pujol abans d’arribar al govern de l’Estat, segons fonts d’Hisenda i de la policia espanyola. La dirigent popular va carregar amb duresa contra la informació de l’ARA i la va emmarcar en una estratègia per tapar el cas Pujol amb l’objectiu d’evitar que es converteixi, en paraules de Camacho, en un “cas CiU”. Per la líder dels populars catalans, “qualsevol semblança amb la realitat és pura coincidència”. I res més a dir. Tampoc al Parlament, on va negar-se un cop més a comparèixer si no hi està “obligada” i en el marc d’una comissió d’investigació en què també compareguin altres personatges esquitxats pel cas Método 3, com el socialista José Zaragoza i el convergent Xavier Martorell.
Va ser arran de la informació que tenia la cúpula del PP que l’entorn de Rajoy -amb el cap de gabinet del president espanyol, el català Jorge Moragas, al capdavant- va propiciar la trobada de Camacho el 2010 amb l’exparella de Jordi Pujol Ferrusola al restaurant La Camarga de Barcelona, una conversa que va ser gravada per l’agència Método 3. La trobada va acabar en l’epicentre del cas d’espionatge polític -tancat per un acord de Camacho amb Método 3- i en el de les filtracions dels informes fantasma de la UDEF que van esclatar en plena campanya electoral del 2012, dos anys després del dinar de La Camarga. En aquell moment Mas ja havia posat la necessitat d’una consulta sobre l’estat propi damunt la taula.
“Molta gent parlava”
El cert, però, és que aquella trobada del 7 de juliol del 2010, enregistrada, documentada i arxivada però mai aclarida pel que fa a la relació amb els informes fantasma de la UDEF, qüestiona la versió del PP. Així doncs, ¿coneixia la cúpula del PP els afers foscos dels Pujol? “Molta gent parlava, a Catalunya”, es va limitar a argumentar ahir Camacho. Tot eren rumors. Fins que l’embat sobiranista va motivar l’Estat a fer-ne ús i reactivar la investigació, segons les fonts consultades.
Per Camacho, el que en realitat cal investigar no és el cas d’espionatge i l’ús polític que el PP hauria pogut fer dels dossiers dels Pujol, sinó les suposades “estructures de corrupció sistemàtica” dels governs de CiU: “Els que han estat enganyant, robant i delinquint són els senyors de CiU i de la família Pujol”. ¿I no serveix la compareixença de Pujol? “Si ha mentit durant 30 anys, no creiem que amb una compareixença surti la veritat”.
Sigui com sigui, el PP ha trobat en el cas Pujol la via de combat directa contra la CiU d’Artur Mas, a qui acusa d’haver-se “radicalitzat” i haver perdut la “centralitat”. I, de passada, el PP pretén posicionar-se com la “verdadera centralitat” a Catalunya. Els conservadors faran divendres i dissabte a Barcelona la seva conferència política -que inaugurarà María Dolores de Cospedal, tancarà la vicepresidenta, Sáenz de Santamaría, i comptarà amb la participació del ministre Montoro- per “consolidar” el PP com el partit de centre català. Les enquestes, però, continuen apuntant que el PP no ha frenat la tendència a la baixa.
Ultimàtum d’ERC
Ahir tant CiU com ERC van carregar contra l’ús polític a conveniència que ha fet el PP de la informació dels Pujol. Pel secretari d’organització de CDC, Josep Rull, es tracta d’una conducta si més no “reprobable”. Un “escàndol”, per la portaveu d’ERC, Anna Simó, que considera “evident que no s’ha actuat amb la diligència que tocava”. La comissió d’afers institucionals vota avui la demanda de compareixença de l’expresident Pujol al Parlament. CiU també hi votarà a favor. Si no compareix aquesta setmana, ERC impulsarà una comissió d’investigació sobre frau fiscal, com també havien apuntat la CUP i ICV-EUiA.