CDC pressiona els liberals europeus per vetar UPyD
El partit de Rosa Díez pretén sumar-se al mateix grup que Tremosa
Brussel·les / BarcelonaEncara no hi ha hagut converses formals però UPyD estudia sumar-se al grup de l'Aliança dels Liberals i Demòcrates per Europa (ALDE) al Parlament Europeu després de les eleccions del maig. És el mateix grup parlamentari en què hi ha Convergència Democràtica de Catalunya -representada per l'eurodiputat Ramon Tremosa- i altres partits nacionalistes, com el PNB. Unió és, en canvi, al grup popular amb el PP espanyol. "Encara no tenim res decidit però el liberal és el grup que més ens encaixa", diuen a UPyD.
La hipotètica entrada d'UPyD -la formació espanyolista liderada per Rosa Díez, que defensa la suspensió de l'autonomia catalana si la consulta del 9-N es concreta- al grup liberal europeu incomoda CDC, que n'és membre des de fa dècades. "Seria horrorós", admet Marc Guerrero, vicepresident del partit liberal europeu i dirigent nacionalista. En qualsevol cas, nega els contactes oficials amb UPyD. "Per formar part dels liberals cal ser un partit liberal, i en aquest cas no es compleix", assegura sobre el partit de Díez.
Ni a CDC ni al PNB els fa cap gràcia compartir cadira a Estrasburg amb els eurodiputats d'UPyD perquè temen que intentin frenar a l'Eurocambra qualsevol iniciativa impulsada per Convergència per defensar, per exemple, la consulta catalana.
CDC ja ha posat en marxa totes les iniciatives al seu abast per frenar l'entrada de Díez. "Al grup liberal no acceptarem eurodiputats a qualsevol preu", adverteix Tremosa. ALDE, tercer grup polític al Parlament Europeu, ha estat un aliat dels nacionalistes i ha fet costat a diferents iniciatives de Tremosa durant aquesta legislatura. Una integració d'UPyD, que, segons les enquestes, podria obtenir fins a set eurodiputats -en l'actual legislatura només té un escó, que ocupa Francisco Sosa Wagner-, alteraria els equilibris dins del grup parlamentari i complicaria als nacionalistes seguir-hi implicats. Per contra, asseguraria als liberals una referència forta a Espanya que ara no tenen.
Informació als líders liberals
Però UPyD no ho tindrà tan fàcil. Les declaracions dels espanyolistes -que estan en un moment dolç a les enquestes i poden ser l'àrbitre de la política espanyola a les eleccions al Congrés previstes per al 2015- no passen desapercebudes als dirigents liberals. De fet, Guerrero informa regularment del discurs de Díez a Graham Watson i Guy Verhofstadt cada cop que fa alguna declaració en contra de la consulta prevista per al 9-N o a favor de la recentralització de competències.
A CDC destaquen el suport dels liberals europeus al procés i, de fet, en el discurs que va fer com a candidat a la Comissió Europea (CE) dissabte passat, Verhofstadt va insistir en la "importància" dels catalans en el mapa europeu. "No és una referència casual", indica Guerrero, que insisteix que UPyD "no encaixa" amb aquesta dinàmica.
Tot i les pressions de CDC per vetar la formació espanyolista, no és clar que, arribat el moment, ALDE rebutgi l'entrada d'UPyD. Les enquestes auguren una davallada important dels liberals, que es podrien quedar amb 70 dels 85 escons que tenen ara. En aquest context, expliquen fonts dels liberals, no seria tan fàcil dir no a UPyD. "La prioritat absoluta és mantenir-se com a tercera força i, si falten escons per aconseguir-ho, no hi haurà dubte que UPyD entrarà al grup", asseguren fonts dels liberals.
Els liberals europeus baixen i UPyD puja
85 eurodiputats liberals
Segons les enquestes, al maig es podria passar a 70. Els alemanys i els britànics, amb 12 cadascun, són els partits més nombrosos.
2 eurodiputats nacionalistes
L'ALDE té només dos eurodiputats escollits a Espanya, Ramon Tremosa (CDC) i Izaskun Bilbao (PNB).
7 eurodiputats per UPyD?
UPyD podria obtenir fins a set escons i seria una de les delegacions més potents al grup. El seu eurodiputat ara és als no adscrits.