Bono assenyala el camí per evitar una rebregada del TC

L’expresident manxec va desplegar una llei suspesa

Sara González / Laia Vicens
23/09/2014
3 min
14
Regala aquest article

Barcelona¿Pot el Govern desplegar la llei de consultes i tirar endavant els preparatius del 9-N encara que el Tribunal Constitucional (TC) suspengui cautelarment tant la norma com el decret de convocatòria? A Espanya hi ha un precedent en què es va desplegar una llei també suspesa cautelarment: el protagonista era, ni més ni menys, que l’exministre José Bono, el dirigent del PSOE que més ha carregat contra tot intent de Catalunya d’ampliar el seu autogovern.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El 26 de desembre del 2000, el govern de Castella-la Manxa, aleshores presidit per Bono, va aprovar un impost mediambiental, conegut com a ecotaxa, per gravar les activitats que produeixen emissions amb efecte hivernacle, les que generen energia termonuclear i les d’emmagatzematge de residus radioactius. L’aleshores president del govern espanyol, José María Aznar, va recórrer la llei davant del TC en considerar que es produïa un conflicte competencial perquè l’Estat ja gravava per aquest concepte.

El 24 d’abril del 2001, el recurs d’inconstitucionalitat va ser admès pel TC i la llei va quedar automàticament suspesa. Bono, però, no es va donar per vençut. Tres mesos més tard va firmar un decret de desplegament per aplicar la llei provisionalment, a l’espera de conèixer la sentència final del TC. El govern d’Aznar va respondre-hi denunciant davant el TC que la Junta de Castella-la Manxa estava fent un “flagrant incompliment” de la suspensió de la llei. La resposta que va rebre l’Estat, però, va ser tot un revés.

Un argument inesperat

El Constitucional va resoldre que no resulta contrari als articles que regulen la suspensió de les lleis autonòmiques -el 161.2 de la Constitució i el 30 de la llei orgànica del TC-“l’aprovació per part de l’administració autonòmica d’unes disposicions reglamentàries que consideri complement imprescindible per a l’efectiva aplicació de la llei impugnada, sempre que la seva aprovació no s’hagi traduït en actes concrets d’execució i que aquestes disposicions reglamentàries no siguin autoexecutives”. Per tant, el decret no va ser anul·lat i Bono no va ser acusat de desobediència pel fet de seguir desplegant la llei mentre es mantenia la suspensió, tot i que, finalment, l’any 2012, va ser declarada inconstitucional i Castella-la Manxa, ja governada pel PP, va haver de retornar 146 milions d’euros recaptats.

El cas de l’ecotaxa de Bono és ben diferent de la llei de consultes. Però si s’apliqués el mateix criteri el Govern podria seguir amb el desplegament normatiu encara que la llei estigués suspesa. Podria regular, així, el registre de participació o el desenvolupament de la campanya, seguint el camí que en el seu dia va obrir Bono i va avalar el TC.

Aznar i Bono criden a aturar l’independentisme

L’expresident espanyol, José María Aznar, demana a l’executiu de Rajoy en una entrevista a la revista colombiana Tiempo que “delimiti, neutralitzi i acabi eliminant” l’actual clima de “forta efervescència independentista” que es viu a Catalunya. L’exministre de Defensa, el socialista José Bono, es va expressar en termes similars a RNE: “Cal fer el que sigui necessari perquè Catalunya no se’n vagi d’Espanya”, va assegurar. Bono va preveure que caldria fer gestos cap a Catalunya. “Caldrà reconèixer facultats o competències diferenciades i ser generós. Haurem de fer-los concessions”, va dir. L’exdirigent socialista va instar el president espanyol, Mariano Rajoy, a moure peça: “A vegades cal arriscar-se tot i que li costi la presidència”.

stats