Alberto Garzón: “S’ha trencat el consens constitucional del 78”
BarcelonaEn què canviaria la nostra vida tenir una república espanyola en lloc d’una monarquia amb Felip VI?
La república és la simbologia d’una nova manera de fer política que expressa participació i deliberació enfrontant-se a una vella política que limita la democràcia a votar cada quatre anys i que restringeix la participació ciutadana negant el referèndum sobre la monarquia. Una república seria una invitació a portar el debat polític a la gent.
Pel fet de ser una república, ¿no podria ser segrestada pels mercats?
Sí que podria si la veiem com una simple forma d’estat. Portugal, Grècia i Itàlia són països que tenen un model d’estat diferent del nostre i que són igualment segrestats pels mercats. Nosaltres, però, entenem la república com una manera de lluitar contra les maneres de fer política que es caracteritzen per la corrupció, el caciquisme, les xarxes clientelars. És parlar d’un nou procés constituent que ens doti de noves regles de fer política que no tenen lloc en l’actual marc constitucional del 78.
Amb l’abdicació del rei Joan Carles, el PP i també el PSOE diuen que tenir sentit d’estat és donar suport a la proclamació de Felip.
Hi ha una trampa conceptual. La majoria de la nostra societat està en una inestabilitat permanent. Es refereixen a l’estabilitat de les grans empreses, que són les primeres a donar suport a la successió del rei? O a l’estabilitat de la casa reial? Un procés constituent significa permetre a la gent que parli, debati i decideixi què es blinda a la Constitució. Què hi ha més responsable que permetre a la gent fer política?
¿Coneix diputats socialistes que votarien contra l’abdicació?
Sí. I ens han manifestat que estan en una situació molt complexa perquè el partit els està imposant una disciplina de vot que va en contra dels seus principis i de la seva militància. Aquí hi ha una bunquerització dels aparells dels dos grans partits per impedir que la gent pugui participar i intentar controlar el que està passant.
Si és Susana Díaz la nova líder del PSOE, passarà el mateix.
Rubalcaba, que vol morir políticament quedant com un home d’estat, s’acabarà de cremar anant en contra de la seva pròpia militància i impedint que així es cremi algú que agafarà les regnes després.
Què li sembla l’abstenció de PNB i CiU?
És el reflex que s’ha trencat el consens constitucional del 78.
¿En una tercera república hi cabria el referèndum que vol Catalunya?
Naturalment. És un problema polític que és complex perquè és de sentiments i, per tant, no es resol a través de l’ús de la raó. S’ha de resoldre des de la política i això implica que la gent participi des de l’absoluta informació. Jo sóc partidari d’una república federal.
Podem es ratifica en el seu suport a la consulta
Podem avala que Catalunya voti el seu futur en la consulta del 9 de novembre. Però el seu líder, Pablo Iglesias, no desitja la independència. “Sóc espanyol i m’encantaria construir un país amb catalans i bascos, però no sóc ningú per dir què han de votar els ciutadans”, va assegurar ahir en la línia d’IU, també aliada estatal del 9-N. Amb tot, Iglesias va lamentar que CiU reivindiqui la consulta catalana i, per contra, rebutgi un referèndum estatal sobre la monarquia tal com fan el PP i el PSOE. Segons ell, és una “presa de pèl” perquè CiU és un partit “de la casta” que “només té una pàtria: els seus diners”.