L'EDITORIAL

Europa negocia ajudar Espanya a canvi de poques exigències

2 min
Regala aquest article

Europa sospesa un pla de rescat per a Espanya que implicaria ajudar el seu trontollant sector financer amb diners europeus, però imposant a canvi una austeritat menys draconiana que les aplicades a Irlanda, Portugal i Grècia. S'evitaria així en part la humiliació i en part agreujar la recessió amb més retallades en dosis de cavall.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

El govern de Mariano Rajoy ha negat per activa i per passiva que li faci falta cap mena d'ajuda exterior, tot i que fa dos dies el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, va admetre per primera vegada els problemes d'Espanya a l'hora de finançar-se.

Ahir l'executiu espanyol es va mantenir mut sobre les converses en curs. Sembla clar que la prudència s'imposa en espera dels resultats de les auditories sobre el sector bancari espanyol, tant la de l'FMI -una primera conclusió de la qual ja ha donat per sa el 70% del sector- com la de les firmes Roland Berger i Oliver Wyman.

La Comissió Europea, el Banc Central Europeu i fins i tot la sempre reticent Alemanya s'han mostrat partidaris de fer un pas per ajudar Espanya -conscients que s'hi juguen el futur de l'euro-, amb diferents fórmules que no passen per un rescat en tota regla. Té una part bona: que per fi han passat a l'acció. Així ho veuen els inversors i així s'ha traduït a les borses i a la prima de risc, més relaxada.

La part dolenta, o almenys perillosa, és justament que el rescat que es planteja sigui limitat. És difícil jutjar una solució sense saber-ne l'abast ni les contrapartides exigides a Espanya. Però, segons com es faci, pot ser un nou pedaç europeu per comprar temps, que s'explica perquè Europa no té ni els diners ni l'esma d'emprendre les reformes que li fan falta per afanyar-se a construir la unió fiscal, amb el Tresor i el deute comú que necessita, i d'ampliar el paper del BCE perquè a més de vetllar per la inflació vetlli també pel creixement. Perquè els bancs són gran part del problema espanyol però no tot: també hi ha l'endeutament privat i la falta de motors de creixement.

stats