Les privades volen rescatar 'Águila Roja'
El futur d'Águila Roja és incert, si més no a TVE. Mentre La 1 no concreta l'estrena dels nous capítols, Antena 3 i Telecinco s'interessen per la sèrie: l'última temporada va registrar 5,8 milions de seguidors.
BARCELONAÁguila Roja va acomiadar-se el 23 de gener a La 1 amb un 30,8% de share i prop de 6,2 milions d'espectadors. La mitjana global de la quarta temporada de la sèrie -i l'última emesa- va ser de 5,8 milions de seguidors (un 29,3%). Una setmana després, el consell d'administració de RTVE anunciava que el futur d' Águila Roja era incert, així com el d'altres ficcions com Cuéntame cómo pasó . Malgrat la seva indiscutible popularitat -amb audiències per sobre dels cinc milions d'espectadors- la retallada pressupostària de 204 milions d'euros les fa inassequibles. Segons l'informe provisional de la Intervenció General de l'Estat a RTVE per a l'exercici 2010, Águila Roja té un cost de 913.000 euros per episodi, (11.400 euros el minut) i Cuéntame , de 853.000 euros (12.100 el minut).
Ara Antena 3 i Telecinco s'han interessat a adquirir els nous capítols d' Águila Roja . Segons ha pogut saber l'ARA, les cadenes privades han fet saber a Globomedia, productora de la sèrie, que estan interessades a emetre'n la pròxima temporada en cas que el retorn a RTVE no s'acabi de concretar. La productora prefereix de moment no fer declaracions sobre aquesta qüestió. En aquest període de transició, Imagina -grup que forma part de Globomedia- ha venut la ficció a cadenes de Tailàndia i Corea del Sud: és la primera vegada que una sèrie espanyola arriba a aquests dos països. En total, més de vint estats han adquirit els drets d'Águila Roja , entre els quals hi ha Polònia i diversos països de l'antiga Iugoslàvia.
Des de RTVE reconeixen que els nous capítols d' Águila Roja continuen ajornats sine die . A la situació financera s'hi afegeix el buit de poder a TVE, que continua sense direcció des de la dimissió d'Albert Oliart al juliol. El 25 d'abril, els consellers de RTVE, que exerceixen aquesta funció de manera rotatòria, van rebre una notificació amb la quitança per la qual es modifica la seva vinculació exclusiva amb RTVE: molts ja s'han reincorporat a les seves feines habituals.
Aquesta situació d'interinitat passa factura a RTVE. Després de sis mesos consecutius al capdavant del rànquing de les audiències, La 1 va ser superada al març per Telecinco, amb un 13,9% de share enfront el 12,8% de la cadena pública. Antena 3 va trepitjar-li els talons, amb un 12,4%. A l'abril, La 1 va empatar amb Telecinco amb un 13%. "Recuperar els punts d'audiència que es perdran en aquest temps serà molt difícil, s'està deixant morir el projecte", critiquen des del consell d'administració de RTVE.
Águila Roja no és l'única perjudicada pel retard en l'estrena de sèries, que també pateixen de retruc les productores. Diagonal TV té congelats dos dels seus projectes estrella: Isabel i La República . També espera Amar en tiempos revueltos (Bambú Producciones). Mentre les ficcions no s'emeten, RTVE no les comptabilitza com a despesa. El sector audiovisual es contagia de la paràlisi.