TV3 prepara la Diada amb tres documentals plens de simbolisme

L’estelada, ‘Els segadors’ i el 1714, protagonistes avui i demà en ‘prime time’

Albert Castellví Roca
09/09/2014
3 min

BarcelonaTV3 se suma aquesta setmana a l’efervescència de l’Onze de Setembre amb una programació especial que inclou l’emissió, entre avui i demà en prime time, de tres documentals que contenen una forta càrrega de simbolisme patriòtic, ja que tenen com a eix central l’estelada, Els segadors i els fets del 1714.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Aquesta triple entrega documental arrencarà avui a les 22.00, amb el primer Sense ficció de la nova temporada. L’espai que presenta Joan Salvat oferirà el treball L’estelada de Verdun, una producció de la televisió pública sobre els voluntaris catalans que van combatre a les trinxeres de la Primera Guerra Mundial, enrolats a la Legió Estrangera francesa però amb l’estelada com a bandera i amb la llibertat dels pobles d’Europa com a ideal. “Pensaven que si els aliats guanyaven la guerra, Catalunya aconseguiria reconeixement internacional”, explica Salvat a l’ARA.

El documental, dirigit per Felip Solé -que va signar també la minisèrie Tornarem, sobre els catalans que van lluitar a la Segona Guerra Mundial amb l’esperança que les potències aliades farien caure també el franquisme-, beu de la tasca duta a terme, als anys 30, pel doctor Joan Solé i Pla -encarnat per Joan Massotkleiner-, que es va dedicar a recollir cartes, fotografies i altres documents que aquests combatents enviaven a casa, amb l’objectiu de reconstruir la seva història i de saber qui eren i per què lluitaven.

Just quan s’acabi L’estelada de Verdun, a les 23.50, arribarà el torn de Bon cop de falç. La història de l’himne, que traça el recorregut que ha seguit Els segadors des dels seus orígens, al segle XVII, com a cançó popular de temàtica eròtica, fins a convertir-se en l’himne nacional de Catalunya. Produït per Clack, el Grup Enderrock i L’Avenç juntament amb TVC i La Xarxa, el documental, dirigit per Eloi Aymerich, té com a narrador el musicòleg Jaume Ayats, autor del llibre Els segadors. De cançó eròtica a himne nacional, en què es basa el treball televisiu. El documental combina escenes de ficció, actuacions musicals i entrevistes a una vintena d’especialistes, i es completa amb un debat entre el director de L’Avenç, Josep Maria Muñoz; l’escriptora Laila Karrouch, i el músic Marc Parrot, que reflexionen sobre la vigència d’ Els segadors com a himne de Catalunya.

La proposta de documentals vinculats a la Diada es completarà demà (22.00) amb l’emissió d’ El cas dels catalans, un treball que es basa en les Narraciones históricas, l’obra de 12.000 pàgines en què Francesc de Castellví va detallar l’evolució de la Guerra de Successió després d’haver sobreviscut al setge de Barcelona. A partir d’aquest testimoni, la periodista Mònica Terribas, que fa de narradora del documental, planteja diverses qüestions relacionades amb les causes i el desenvolupament del conflicte, que s’il·lustren a través de reconstruccions ficcionades.

Així, Pere Arquillué es converteix en Antonio de Villarroel i Lluís Marco en Rafael Casanova en una trama centrada en el setge de Barcelona, mentre que Àlex Monner i Nao Albet encarnen, respectivament, els dos pretendents al tron, Felip V i Carles III, dels quals es fa un retrat psicològic. El documental, produït per Triacom, TVC i La Xarxa, està dirigit per Ventura Durall.

L’acte institucional i la V, en directe

Més enllà d’aquesta oferta de documentals, els principals actes institucionals i populars de commemoració de la Diada Nacional de Catalunya es podran seguir per televisió. TV3, 8TV i La Xarxa transmetran l’acte oficial que tindrà lloc demà, a partir de les 20.00, al fossar de les Moreres i a la Llotja de Mar, i a les 21.00 s’oferirà el missatge del president de la Generalitat. L’endemà, la televisió pública farà una edició especial d’ Els matins des del Born a partir de les 11.00 i dedicarà tota la tarda a informar sobre la V, en un programa que conduiran Ramon Pellicer i Agnès Marquès. A 8TV se n’encarregarà Josep Cuní. A la nit, .Cat estrenarà la temporada amb una edició centrada en la Diada i les seves conseqüències, i TV3 encara farà un epíleg dissabte (21.55), amb l’especial Les veus de la Diada. Per la seva banda, La Xarxa estrenarà, l’11 de setembre a les 21.00, la sèrie 1714, la guerra a comarques.

stats