Pendents de la decisió d'Acció Cultural
Tot i que la sentència del Tribunal Suprem deslegitimava les sancions del govern valencià a l'entitat, Acció Cultural vol consultar amb els seus socis la decisió de reobrir o no els repetidors.
VALÈNCIAVint-i-tres mesos després del cessament de les emissions de TV3, la televisió pública catalana podria tornar a les pantalles valencianes en qüestió de dies. Les sentències judicials que anul·len els expedients i les corresponents multes del govern valencià contra Acció Cultural del País Valencià (ACPV) per distribuir el senyal de TV3 amb els seus repetidors han accelerat els tràmits per recuperar les emissions gairebé dos anys després del seu cessament. Dimecres l'entitat anunciarà si reobre els repetidors, i a partir de llavors serà qüestió d'hores que el canal es torni a afegir a la graella.
Tot i que Acció Cultural sempre ha reclamat un acord polític per resoldre el conflicte, serà la justícia qui permetrà el restabliment imminent del senyal. La sentència del Tribunal Suprem feta pública el 12 de desembre, que deslegitimava les sancions del govern valencià contra l'entitat perquè considerava que no era competent en la matèria, va carregar de raons Acció Cultural -propietària dels repetidors- per plantejar-se reobrir-los. Però la possibilitat que el govern espanyol sancionés les emissions -com va fer el govern valencià el 2008- va provocar que la junta directiva d'Acció Cultural valorés el risc i preferís ajornar la decisió.
Acció Cultural ha volgut fer coresponsables els seus socis de la decisió de reobrir els repetidors perquè són ells els que, amb les seves aportacions, haurien de fer front a una hipotètica multa del govern espanyol. És per això que, d'ençà que es va conèixer la sentència del Suprem, ha fet una consulta entre tots els seus afiliats per saber quina és la seva opinió. Gairebé amb tota seguretat els socis donaran el vistiplau al restabliment del senyal i aquesta decisió serà la que anunciarà l'entitat el dimecres 23.
La informació més esperada pels espectadors valencians de TV3 és saber si la nit del dia 23 podran veure aquest canal, però des d'Acció Cultural no especifiquen quant de temps es podria trigar a reprendre les emissions. "En unes hores o uns dies executaríem la decisió dels socis", assenyala el secretari d'ACPV, Toni Gisbert. Però el que és segur és que els 14 repetidors no es reobriran simultàniament "per raons d'infraestructura", de manera que podria passar que les comarques valencianes recuperessin el senyal a mesura que es vagin engegant els repetidors que donen cobertura a les diferents zones. Els teleespectadors només hauran d'esperar que es restableixi el senyal per poder tornar a veure TV3 al mateix canal de la TDT en què es veia fins al 17 de febrer del 2011.
Reciprocitat amb Catalunya
Al marge del que decideixi Acció Cultural, el govern valencià té la voluntat de legalitzar les emissions mitjançant la signatura d'un conveni de reciprocitat amb Catalunya. Però la Generalitat Valenciana posa una condició difícil d'assumir per a la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals. El govern valencià, encoratjat pel seu sector més conservador, supedita el conveni al fet que TV3 "respecti els senyals d'identitat valencians". En altres paraules, que la televisió pública digui "Comunitat Valenciana" i que no utilitzi el terme "País Valencià".
A més d'aquesta trava per a l'acord, un alt càrrec del govern valencià reconeixia en declaracions a l'ARA que la situació política que ha viscut Catalunya ha fet que no hagin pogut seure a negociar abans, ja que fins fa pocs dies no sabien "amb qui havien de parlar". Encara que ACPV reobri els repetidors, el govern valencià té predisposició a seguir negociant una solució i legalitzar les emissions, tal com insta la sentència del Suprem.
Cal recordar que el conflicte es remunta a l'any 2008, quan el govern valencià del PP, presidit per Francisco Camps, va començar una campanya de persecució contra l'entitat presidida per Eliseu Climent. La Generalitat Valenciana va considerar il·legals les emissions de TV3 perquè no tenien llicència de TDT i, a partir del que establia la llei de l'audiovisual valenciana, van començar a interposar quantioses multes a Acció Cultural. En total, l'entitat ha hagut de pagar aproximadament 800.000 euros en sancions. Ara les coses han canviat i la sentència del Suprem i una de més recent del Tribunal Superior de Justícia valencià han anul·lat les multes i la prohibició d'emetre i han condemnat la Generalitat Valenciana amb l'obligació de retornar l'import de les multes a ACPV. El Suprem encara ha de resoldre el recurs contra el tercer expedient sancionador del govern Camps.