Catalan Voices: una ambaixada a Twitter

El Diplocat cedeix cada setmana el compte @CatalanVoices a un usuari diferent

àlex Gutiérrez
23/02/2014
2 min

BarcelonaEl Daniel (@daniel_julia) és enginyer de telecomunicacions i creador de la pàgina Pimpampum.net. Però aquesta setmana ha sigut també l’ambaixador informal de Catalunya a Twitter: ell ha sigut l’administrador -o curador, en argot- del compte @CatalanVoices, una eina creada pel Consell de Diplomàcia Pública de Catalunya (Diplocat) que vol oferir un relat a escala global de la cara més humana i popular del país.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

L’ARA ha firmat un acord amb aquesta iniciativa i hi col·laborarà a través de la Catalan Network, la xarxa que aplega els lectors del diari arreu del món. A més, els diferents curadors rebran de regal una subscripció digital de dos mesos. La web de Catalan Voices explica com es pot optar a ser administrador o com es poden proposar noms d’altres persones.

Tot i que en un principi es buscaven sobretot catalans residents a l’estranger, o bé estrangers residents a Catalunya, el criteri s’ha obert últimament: “Hem descobert que sovint molts catalans residents a Catalunya ens donen sorpreses en el sentit que generen molt d’impacte”, explica Albert Royo, secretari general de Diplocat. “Aproximadament un 20% dels seguidors són estrangers sense vincles directes amb Catalunya”, afegeix. “Destaquen especialment que ens segueixen des dels Estats Units, el Regne Unit, Irlanda i els països escandinaus. Catalan Voices genera interès també entre el col·lectiu de fotògrafs, dissenyadors web, escriptors, blogaires de diferents temàtiques i classes creatives en general”, diu Royo.

La iniciativa sorgeix de la constatació de la dificultat a l’hora d’explicar la situació catalana a escala global, però Catalan Voices no té voluntat de ser una eina reivindicativa: “Al final, només es tracta de llançar missatges en positiu, originals, de ser simpàtics i preocupar-se pels temes de conversa dels altres, no només per parlar de Catalunya, sabent també que no només t’estàs projectant a tu mateix sinó que també projectes el teu país. Com se sol dir en moltes altres situacions, l’actitud és el que compta”.

Catalan Voices està inspirat en Curators of Sweden, una iniciativa de finals del 2011 impulsada pel patronat de turisme suec. Consistia a lliurar cada setmana la gestió del compte de Twitter oficial del país (@sweden) a un ciutadà diferent, amb llibertat total. Així, es postulava de passada com “el compte de Twitter més democràtic del món”. Des d’aleshores, han sortit diversos comptes semblants. Entre els que tenen més similituds amb el català hi ha @ScotVoices, gestionat per The National Collective, una associació d’artistes escocesos.

stats