El dilema de Moscou: protegir Damasc o acostar-se a Washington

El Kremlin preveu que l'atac podria arribar aquest cap de setmana

Bricio Segovia
31/08/2013
2 min

MoscouDes que va començar el conflicte sirià el 2011, Moscou ha mantingut una posició clara: evitar una intervenció militar occidental al·legant una defensa dels interessos nacionals del país àrab. Després de vetar tres resolucions del Consell de Seguretat de l'ONU que pretenien condemnar el règim d'Al-Assad, el Kremlin s'ha erigit en el seu principal protector.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Rússia ha utilitzat en reiterades ocasions aquest conflicte per alimentar el sentiment antioccidental i antiamericà. Després de dos anys, Putin pensava que podria jugar la carta siriana tant com volgués, però això ha canviat des de l'atac químic als afores de Damasc.

Amb un Barack Obama que sembla que estigui disposat a actuar sense el consentiment del Consell de Seguretat, Rússia ha tornat a posar el jòquer sobre la taula. "No volem que la situació acabi amb un estat, o un grup d'estats, condemnant i imposant la seva pròpia sentència", va dir ahir Iuri Uixakov, assessor de política internacional del president rus.

Fonts de la marina russa van revelar aquesta setmana que s'enviaran vaixells de guerra al Mediterrani oriental. Però diversos analistes van dir que, en comparació amb l'àmplia presència nord-americana a la zona, el desplegament rus seria un acte simbòlic perquè Al-Assad no pensi que Rússia ha perdut la fe en el seu règim.

En un intent de mostrar neutralitat, des de Rússia s'apunta que el Kremlin no ha volgut enviar a Síria sistemes avançats de defensa aèria, que podrien ajudar a combatre els avions occidentals. En realitat, però, Moscou ha estat armant Síria durant tot el conflicte.

Especulacions sobre la data

La qüestió ara és quan arribarà l'atac i si serà una ofensiva de gran impacte. El diplomàtic i membre del Consell Rus per a Afers Internacionals Peter Stegni considera que els EUA atacaran per preservar la imatge de potència militar, però que no ho faran abans de la cimera del G-20, que s'ha de reunir el 5 de setembre a Sant Petersburg.

"Tinc la impressió que es tracta d'advertències, d'una guerra de nervis, malgrat que unes forces considerables ja estan desplegades a prop de l'eventual escenari d'operacions sirià", va afirmar Stegni a l'agència russa Ria Nóvosti.

En canvi, el president de la Comissió d'Afers Exteriors de la Duma, Alexei Puixkov, assegurava ahir que Obama té previst iniciar l'ofensiva aquest cap de setmana i acabar-la abans que comenci la cimera.

Sigui com sigui, el Kremlin té dues opcions: donar suport militar al seu aliat sirià i exposar-se a una confrontació més gran amb els Estats Units; o bé fer un pas enrere i admetre que el seu poder s'ha reduït considerablement. És una qüestió de defensar la imatge de potència militar i, entre Washington i Moscou, això és una guerra de titans.

stats