Més refugiats que en La II Guerra Mundial
La guerra de Síria eleva fins als 51,2 milions el total de desplaçats al món, la xifra més alta que s’ha registrat mai
BarcelonaLa imatge del Marwan, un nen de quatre anys que travessava sol el desert de Síria, es va fer viral a les xarxes socials al mes de febrer i va colpir les consciències del món occidental, en posar rostre d’infant al drama dels refugiats. Fonts de l’Agència de l’ONU per als Refugiats (ACNUR) van aclarir després que el nen no havia fet el viatge sol, com es va malentendre d’un tuit que es va fer amb la seva fotografia, sinó que només havia perdut de vista els seus pares “durant unes hores” en el caos que es genera en travessar la frontera entre Síria i Jordània. L’agència, però, sí que té constància de molts menors d’edat que arriben a Jordània fugint de la guerra de Síria sense que els acompanyi cap familiar. I és que, acompanyats o sols, els menors d’edat representaven la meitat de la població refugiada al món l’any 2013, la proporció més alta de l’últim decenni.
I aquest no és l’únic rècord que, tristament, es va batre en l’últim any. En acabar el 2013, 51,2 milions de persones s’havien vist obligades a abandonar casa seva, la dada més alta registrada des que l’any 1989 es va iniciar el recompte oficial de l’ONU. Una xifra que supera fins i tot les estimacions d’entre 40 i 50 milions de desplaçats que els historiadors calculen que va generar la Segona Guerra Mundial, diu l’ACNUR. Amb motiu, ahir, del Dia Mundial del Refugiat, l’Agència de l’ONU va fer públiques aquestes dades, per tornar a cridar l’atenció de la comunitat internacional sobre el drama dels refugiats i desplaçats al món.
La xifra de 51,2 milions inclou tant els desplaçats interns dels països en conflicte (33,3 milions) com els refugiats en països diferents del seu (16,7 milions) i els que, tot i haver creuat la frontera, estan a l’espera de ser considerats refugiats i són encara sol·licitants d’asil (1,2 milions). Entre els 16,7 milions de refugiats s’hi compten tant els que estan sota l’empara de l’ACNUR com els cinc milions de palestins acollits per l’Agència de les Nacions Unides per als Refugiats Palestins al Pròxim Orient (Unrwa). D’aquests cinc milions de palestins, 1,3 són a la franja de Gaza (el 80% de la població d’aquesta regió).
La guerra a Síria marca el rècord
L’increment en sis milions respecte dels 45 milions de refugiats del 2012 es va produir principalment a causa de la guerra de Síria, segons l’ACNUR, tot i que també hi compten els conflictes a la República Democràtica del Congo, el Sudan del Sud i Nigèria, on més de tres milions de persones s’han convertit en desplaçats interns, forçats a deixar casa seva per por a les accions del grup terrorista Boko Haram. L’ACNUR alerta, a més, que, si res no canvia, aquesta xifra podria elevar-se fins als 8 milions de desplaçats interns a Nigèria a finals del 2014.
Però el país amb un nombre de desplaçats interns més elevat avui dia és Síria, amb 6,5 milions, que se sumen als 2,4 milions de sirians que ja estan fora del país, precàriament acollits en camps de refugiats de Jordània, el Líban, Turquia i l’Iraq. L’ACNUR calcula que el ritme de desplaçaments generat pel conflicte bèl·lic a Síria és el d’una família per minut.
El 50% fa més de 5 anys que hi són
A la tragèdia que suposa haver d’abandonar indefinidament casa seva, empesos per la violència i la persecució política o religiosa, s’hi suma la inseguretat d’uns camps de refugiats aixecats de manera més que precària en molts dels casos. I és que fins al 86% dels refugiats al món estan acollits en països en vies de desenvolupament, que amb prou feines poden garantir que les seves necessitats quedin cobertes. Per això, la feina de les ONG i de l’Agència de l’ONU esdevé determinant.
Però l’acció d’aquestes organitzacions es veu cada cop més sobrepassada. Mentre creix el nombre de refugiats, el 50% de les persones acollides per l’ACNUR fa més de cinc anys que estan en aquesta situació. Alguns, com els somalis, fa fins a 20 anys que són als camps. Afganesos, sirians i somalis són els grups més nombrosos dels refugiats acollits per l’ACNUR i sumen la meitat del total de refugiats que hi ha al món.
A conflictes enquistats com els de Somàlia i el Congo s’hi han sumat en els últims anys el de la Costa d’Ivori, l’agreujament al Sudan i la República Centrafricana, a més de les Primaveres Àrabs fallides en països com el Iemen i, especialment, Síria. Això ha fet que, a més de créixer el nombre de refugiats, la mitjana de persones que poden tornar a casa hagi baixat del milió fins als 400.000 anuals en l’última dècada.
Maria Jesús Vega, PORTAVEU D’ACNUR A ESPANYA “Ara són els sirians, demà podem ser nosaltres”
Què s’està fent malament segons l’ACNUR perquè es bati rècords?
No es presta l’atenció internacional adequada als conflictes oberts ni es fa res per tancar els antics i latents. Les xifres del 2013 causen vertigen i ens haurien de fer pensar a tots.
A qui dirigeix la seva crida?
A la comunitat internacional i a tothom. L’atenció i protecció dels refugiats és una responsabilitat compartida, una obligació dels governs però també de les societats. Ara són els sirians els que necessiten ajuda, però demà podríem ser nosaltres.
Amb quins recursos compten?
Molt limitats. Es multipliquen els desplaçats però no les contribucions. Tenim operacions funcionant amb el 15% del finançament. La societat civil continua donant, però les retallades dels governs són del 70%.