Els bancs contenen la respiració davant les mesures del BCE
El sector financer preveu tipus més baixos i més dificultats per tenir productes rendibles
BarcelonaMario Draghi prendrà avui la paraula per fer una de les intervencions més esperades en molt de temps. El president del Banc Central Europeu (BCE) compareixerà després de la reunió mensual del regulador a Frankfurt per anunciar mesures de reactivació econòmica que la zona euro ha reclamat reiteradament durant tota la crisi.
La idea bàsica del BCE és que la inflació és massa baixa -al maig es va situar al 0,5% interanual-, lluny del seu objectiu del 2%, i que per impulsar-la ha de mirar de reactivar el consum. Les mesures que ha anat insinuant Draghi en els últims temps passen per dos camins. El primer és abaixar els tipus d’interès, que alguns experts preveuen que assoliran un nou mínim històric i se situaran prop del 0,15%. I el segon és començar a cobrar a les entitats financeres que dipositen els seus diners al BCE. L’actuació més important, la compra d’actius, s’espera que es produeixi més endavant.
Les entitats que treballen a Espanya viuen amb preocupació aquestes dues decisions que podria aprovar avui el BCE. En molts casos, encara paguen les conseqüències de la seva excessiva exposició a la immobiliària i, a més, pateixen el 13% de morositat que hi ha al sector. Per això, un preu dels diners tan baix redueix molt les seves possibilitats d’obtenir rendibilitats.
Interès negatiu
Cobrar als clients pels seus dipòsits no es planteja
Fonts financeres admeten que viuen amb preocupació el fet que el BCE els cobri pels seus dipòsits i es converteixi així en el primer dels grans bancs centrals del món a fer-ho. Si s’apliqués una lògica econòmica pura, això podria portar a una situació insòlita en què els bancs cobrarien als clients per acceptar els seus diners. De fet, dues entitats estrangeres que operen a Catalunya han demanat als seus empleats que es plantegin un escenari on hagin de cobrar als clients, segons ha pogut saber l’ARA.
Els principals bancs, però, neguen que s’estiguin plantejant un escenari així: “Potser la retribució pot baixar, però s’ha de retribuir: l’interès pels estalvis ha existit sempre”, explica un portaveu de CatalunyaCaixa. Des d’una altra entitat s’admet que “l’interès que donem ara està entre el 0,9% i l’1%, és ridícul; si tens en compte les comissions, els clients gairebé ja estan pagant”.
Productes senzills
Les dificultats de la banca privada per prometre retorns
“Cada cop costa més treure productes bons”, explica un gestor de banca privada. Segons explica, les males experiències del passat, el baix tipus d’interès i el fet que la Comissió Nacional del Mercat de Valors està fent la seva feina de control dels productes, està obligant els bancs a explicar tots els riscos de cada producte i a fer simulacions del seu rendiment en escenaris negatius. “S’han acabat els productes pelotazo amb què guanyaves milions -exposa-, i un dipòsit al 2% passarà a ser un grandíssim producte”.
Tornen els clàssics
Les hipoteques i els préstecs tornen a ser els reis
“El sector de la banca hauria de créixer sempre a poc a poc, al ritme de l’economia d’un país, lenta, segura; quan veus creixements molt més alts, mal senyal”, expliquen fonts financeres. Aquesta màxima es tornarà a visualitzar amb el retorn progressiu al producte tradicional, el préstec i la hipoteca, en què els marges són molt més reduïts que en els productes que van proliferar a l’ombra del boom de la construcció. També s’està plantejant com a producte la compra de deute públic, com l’espanyol, que ofereix retorns i segueix sent “força segur” per als clients que busquen una rendibilitat més alta.
Vinculació
Els bancs busquen augmentar el seu contacte amb els clients
Per mantenir la rendibilitat de les seves operacions, les entitats estan apostant per augmentar la vinculació dels clients sumant als productes que ja tenen d’altres amb més marge com són les assegurances. Alguns bancs estan estudiant la possibilitat de mantenir els tipus d’interès que ofereixen al client malgrat el nou escenari només a canvi que contractin tota una nova gamma de serveis.
Escenari japonès
No s’espera una recuperació acusada a curt termini
Els bancs compten també amb la previsió que la situació actual -de baixos creixements, baixa inflació i atonia generalitzada- s’allargui en el temps, un fet que reforça la seva prudència a llarg termini. A això cal afegir-hi que les mateixes entitats no han acabat encara de pagar la factura immobiliària.
Competència pel crèdit
Els bancs han entrat en guerres de preu per captar les empreses
Tampoc en el sector de la banca per a empreses, tradicionalment més rendible que la banca personal, es preveuen grans marges per a les entitats financeres.
Segons diverses fonts, ja s’està produint una guerra de preus entre les entitats per finançar les empreses més sanejades, cosa que impedeix que els interessos que els apliquen siguin alts.