TELECOMUNICACIONS

La telefònica catalana Parlem prepara el seu llançament per al 9-N

S’estrenarà com a nou operador virtual i en una primera etapa només oferirà telefonia mòbil

Dani Sánchez Ugart
07/10/2014
4 min

BarcelonaLes telecomunicacions a Catalunya estan a punt d’incorporar un nou actor. Parlem, el nou operador de telefonia català impulsat per l’empresari Ernest Pérez Mas, ultima els preparatius per començar a oferir el servei el 9 de novembre, coincidint amb la data prevista de la consulta, segons han explicat a l’ARA dues fonts del sector. L’empresari ho té tot a punt per llançar de moment el servei de mòbil, que funcionarà com un operador mòbil virtual (OMV), és a dir, que no tindrà infraestructura pròpia i llogarà l’espectre a un altre operador. De moment, Parlem no oferirà serveis de telefonia fixa ni de televisió. Tot i així, la data del 9-N és només una previsió. Encara no hi ha hagut cap anunci oficial i, per tant, encara podria endarrerir-se. De fet, segons les mateixes fonts, la intenció inicial de Pérez Mas era llançar la marca l’11 de setembre, tot i que no hi va arribar a temps i va decidir posposar-ho. Contactat per l’ARA, Pérez Mas no va voler ni confirmar ni desmentir la imminència del llançament.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Pérez Mas treballa des del 2012 a la Mobile World Capital i és un enginyer de telecomunicacions de llarga experiència en el sector. S’avançaria així a Xavier Vinyals, que també planejava el llançament d’una operadora de telefonia catalana en una pugna que va ser avançada per l’ARA el març d’aquest any. Fonts del sector indiquen ara que el segon projecte no està ni de bon tros a punt per al llançament. Tot i així, l’operadora de Pérez Mas no serà el primer operador català que debuta aquest any. Al març un grup de cooperativistes catalans va llançar Eticom Som Connexió, una cooperativa de telecomunicacions que, a través de Nubip, ofereix serveis de telefonia inspirant-se en el model de Som Energia.

Els moviments al voltant de Parlem no han parat de desencadenar-se en els últims mesos, i el projecte ja està molt madur. Parlem podria heretar l’estructura tècnica de la desapareguda FonYou, un OMV amb xarxa de Telefónica que deixarà d’oferir serveis a Espanya el 7 de novembre, segons ha anunciat la mateixa companyia. De fet, al Registre Mercantil una de les empreses de FonYou, FonYou Wireless SL, va canviar de nom el 10 de setembre –un dia abans de la primera data prevista per al llançament– i va passar a anomenar-se Parlem Telecom Companyia de Telecomunicacions SL. A falta de confirmació oficial, tot sembla indicar que Parlem tindrà xarxa de Telefónica i heretarà els acords de FonYou.

Mercat en concentració

Parlem arribarà al mercat en un moment convuls. La recent compra de Jazztel per Orange i la d’Ono per Vodafone han posat de manifest que el sector tendeix a la consolidació i que hi ha poc lloc per als operadors petits. Com a mínim per als que vulguin tenir un catàleg de serveis complet i competitiu. Paral·lelament, però, s’ha consolidat la tendència a l’alça dels OMV, que no paren de guanyar línies, però només en el mercat mòbil i gràcies als preus 'low cost'. L’hegemonia dels grans, doncs, es troba en la capacitat que tenen d’oferir paquets de serveis tot inclòs: telefonia mòbil, fixa, televisió i internet amb un sol preu mensual. És la nova obsessió del mercat, iniciada per Telefónica amb Movistar Fusión, i que després ha sigut replicada per Orange i Vodafone. Amb això deixen fora de joc els OMV com Parlem, que només podran competir en preu i mòbil.

Quedarien per a més endavant, doncs, les intencions ambicioses de replicar a Catalunya el model d’Euskaltel, que ofereix tots els serveis al País Basc. Aquest era l’objectiu final dels impulsors dels operadors catalans, de manera que el llançament de Parlem només com a OMV pot suposar només un pas intermedi.

De fet, la nova companyia tindrà poques opcions per deixar de dependre de Telefónica, o d’alguna de les altres tres companyies amb xarxa pròpia que operen a Espanya (Orange, Vodafone i Yoigo), perquè són les úniques que tenen llicència per operar al mercat, i no està previst que s’obrin noves bandes per a més operadors. Hi ha més opcions en el camp de la fibra, en què es podrien construir o comprar línies que ja existeixen, tot i que això requereix una gran inversió.

Parlem.com i Parlem.mobi ja estan registrats

Tot i que el secretisme envolta el llançament de Parlem, l’empresa està deixant un reguitzell de pistes a internet. Durant un temps, a finals de juny, la companyia va tenir actiu un perfil de Facebook en què es podia veure el logotip groc de Parlem i l’eslògan 'L’operadora de telefonia de Catalunya', al qual es pot accedir a través dels registres de Google. A més, també existeix un perfil de Twitter (@Parlem_telecom) amb la mateixa imatge gràfica i l’eslògan 'La nova telefonia mòbil de Catalunya', que de moment no té seguidors ni ha piulat res. La imatge gràfica dels dos perfils està dominada pel groc, amb un logotip en forma de bafarada. Aquestes dues imatges, que podrien ser proves de logos, també apunten a dues pàgines web: Parlem.mobi i Parlem.com, registrades per Ernest Pérez Mas, segons consta als registres públics dels dominis. Pérez Mas té també registrat Parlemtelecom.com, mentre que Parlem.cat està registrat per un altre usuari. Els comptes de Twitter i Facebook també dirigeixen a un telèfon gratuït d’atenció al client.

stats