TECNOLOGIA

El Govern multa Airbnb pels pisos turístics il·legals

És la primera sanció a Europa al gegant nord-americà i puja a 30.000 euros, el màxim previst per la llei

REVÉS ECONÒMIC 
 Barcelona és entre el tercer i el quart mercat mundial d’Airbnb, depenent de l’època de l’any. Gran part de l’oferta és a Ciutat Vella.
Dani Sánchez Ugart
07/07/2014
3 min
20
Regala aquest article

BarcelonaLa Generalitat s’ha convertit en la primera administració europea que multa el gegant de l’allotjament compartit Airbnb. El Govern ha imposat una sanció de 30.000 euros -el màxim previst per la llei- a la multinacional nord-americana per publicar anuncis d’allotjaments turístics il·legals, segons han explicat a l’ARA fonts coneixedores del cas. En concret, l’executiu ha considerat que l’oferta d’habitacions de lloguer de la web de la companyia és una infracció “molt greu” de la llei d’apartaments turístics catalana, que especifica que només es poden llogar per a estances curtes habitatges sencers, segons les mateixes fonts. Consultada ahir per l’ARA, la companyia no va voler fer declaracions sobre aquest tema.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Considerada un dels màxims exponents de l’economia col·laborativa (juntament amb la també polèmica aplicació de taxistes amateurs Uber, entre altres plataformes), Airbnb es basa en el model peer-to-peer (de particular a particular) i posa en contacte els propietaris amb turistes d’arreu del món. Però la llei catalana d’allotjaments turístics exigeix que tots els anuncis de pisos turístics incloguin el número del Registre de Turisme, que només poden aconseguir els pisos que compleixen els requisits de la Generalitat. Airbnb no obliga a incloure aquest número, i fins i tot permet els anuncis d’habitacions turístiques i no pisos sencers.

Des de la seva arribada a Catalunya, Airbnb i la Generalitat han mantingut diverses reunions per tractar el problema, però Airbnb no ha canviat mai d’actitud. A l’abril, l’executiu va obrir expedient a Airbnb i 54 webs més per infraccions similars, 8 de les quals (incloent-hi Airbnb) han acabat en multa. La resta de sancions, però, han estat significativament menys altes, perquè Turisme va escollir la penalització màxima atenent, entre altres elements, a la “transcendència social” de l’actuació d’Airbnb. Turisme justifica que l’empresa revesteix un servei il·legal amb una aparença de legalitat, que dóna una falsa seguretat als usuaris. A més, també han considerat la mida de la companyia i els guanys aconseguits a costa dels pisos il·legals, segons les mateixes fonts.

Barcelona, al ‘top 3’ mundial

Per a Airbnb la multa és un cop dur. Barcelona és entre el tercer i el quart mercat de la companyia a tot el món (es disputa la plaça amb Londres, en funció de l’època de l’any, i està per darrere de Nova York i París). Amb més de 12.000 allotjaments, la capital catalana creix a un ritme del 220% anual, segons van explicar a l’ARA fonts de l’empresa, que es queda entre un 6% i un 12% de totes les reserves que gestiona. Amb la sanció, que ja ha estat comunicada a l’empresa, la Generalitat insta la companyia a cessar el comportament infractor. En cas de no fer-ho, i davant de la falta de competències que té l’executiu per tancar la web, els responsables de Turisme es plantegen iniciar un procediment per impedir que es pugui accedir a la plataforma des de direccions IP catalanes, un procediment per al qual necessitaria la col·laboració dels proveïdors de serveis. Airbnb xifra en 128 milions l’impacte econòmic de la seva activitat a Catalunya i afirma que ajuda a diversificar el turisme i dinamitza els barris.

Airbnb té altres processos oberts fora de Catalunya. La companyia ha hagut de facilitar les dades de les seves activitats i els seus usuaris a la fiscalia de l’estat de Nova York, que afirma que gairebé dos terços de les ofertes d’apartaments o habitacions d’aquesta web a l’estat són il·legals.

L’empresa es defensa habitualment afirmant que ells es limiten a posar en contacte dos particulars, i que no són responsables del que facin els seus usuaris. La multa de la Generalitat té transcendència mundial perquè és la primera a l’empresa, però diversos usuaris de la plataforma ja han rebut sancions a tot el món. La més sonada d’aquestes multes va ser una d’un milió d’euros a un propietari de diversos pisos de Nova York. A Catalunya, la Generalitat ja ha imposat multes d’entre 3.000 i 24.000 euros a 103 propietaris de 1.700 apartaments turístics il·legals (que s’anunciaven a Airbnb o en altres plataformes). L’import total de les multes supera els 500.000 euros. En total, segons el Govern, s’ha regularitzat el 40% de l’oferta d’apartaments turístics, unes 200.000 places.

stats