Ficosa mira al Japó per trobar soci
El grup català ultima una ampliació de capital i l’entrada d’un aliat industrial que aporti tecnologia
BarcelonaQuan la multinacional Ficosa es va quedar amb la fàbrica i els 900 treballadors de Sony a Viladecavalls a finals del 2010 per erigir un pla ambiciós de diversificació centrat en l’electrònica, hi havia molts dubtes sobre com finançaria aquesta estratègia de creixement. La caiguda de les vendes del seu negoci -la fabricació de components per a automòbils- va deixar clar que no era possible fer front sols a la inversió que suposava aquest pla. Els problemes financers que ha arrossegat fins al present han fet obligatòria la recerca d’un soci industrial que entri al capital de Ficosa i aporti recursos i know-how tecnològic. Les negociacions obertes miren prioritàriament cap al Japó, segons apunten fonts pròximes a l’empresa, i el grup Panasonic parteix com un dels favorits. Però no és l’únic amb qui es negocia, ja que Ficosa assegura que hi ha diversos interessats i que encara està tot obert. De fet, Ficosa ja té des de fa tres anys un acord amb Sanyo (del grup Panasonic) per desenvolupar i fabricar bateries per al cotxe elèctric.
L’ampliació de capital que ultima el grup rondarà els 100 milions, tot i que l’import final forma part de la negociació encara oberta amb els possibles socis. La família Tarragó, propietaris del 40% de Ficosa i apartats de la direcció pels Pujol (la família que controla l’altre 60%), fa temps que reclama aquesta ampliació de capital per garantir el futur de l’empresa. Els Tarragó, però, acusen la direcció de seguir una política d’opacitat sobre l’empresa o empreses amb les quals estan negociant per donar-los entrada al capital de Ficosa. Fonts de la família Tarragó van explicar a l’ARA que en l’última junta, celebrada fa poques setmanes, va imperar el secretisme sobre el procés malgrat les preguntes dels accionistes.
L’adquisició de Sony, elogiada i facilitada pel mateix Govern per salvar llocs de treball, no ha lluït mai com la direcció preveia, en part perquè la crisi al sector de l’automòbil ha obligat a rebaixar expectatives. Els projectes han sigut menys dels esperats i han arribat lentament.
Entre aquests projectes, hi ha hagut l’aliança amb Sanyo per les bateries del cotxe elèctric (que encara trigarà a agafar volum de vendes al mercat) i també un acord amb el gegant nipó Denso que va passar per la venda a l’empresa del 50% de les societats de Ficosa a Alemanya. A canvi, el grup participa en la recerca que lidera Denso en camps com el de la seguretat de l’automòbil amb sistemes d’avís intel·ligent en cas d’accidents, per exemple.
A finals de l’any passat, Ficosa va pactar amb els seus creditors un refinançament de deute per valor de 147 milions d’euros. Entre els creditors hi ha la Generalitat, que malgrat injectar diners en forma de crèdit ha renunciat a entrar al consell d’administració de l’empresa. Amb el pacte de refinançament anava associat aquest compromís de buscar un soci industrial que donés un impuls al projecte de Ficosa, completament viable, segons fonts de la companyia, que van assegurar també a l’ARA que hi ha converses en marxa però que no es pot avançar encara cap detall decisiu.
Ficosa és un dels principals proveïdors de la indústria de l’automòbil. Fundada per les famílies catalanes Pujol i Tarragó l’any 1949, té avui més de 8.000 treballadors i està internacionalitzada arreu del món. Té plantes de producció als principals països en desenvolupament i a l’Índia, on té un acord amb el gegant Tata.
La indigestió de la compra de Sony
Setembre 2010
Ficosa es queda els actius i els 900 empleats de Sony i n’evita el tancament. El grup justifica que el coneixement electrònic és estratègic per al futur de l’automòbil. Amb Comsa, creen una enginyeria per diversificar-se cap a altres camps, però Comsa trenca l’aliança el 2013.
Novembre 2011
Un any després de l’adquisició de Sony, la crisi castiga les vendes del grup i obliga a fer els primers ajustos. Ficosa presenta un pla de baixes incentivades per a 150 empleats com a alternativa a un ERO temporal a Viladecavalls.
Desembre 2011
Les famílies fundadores, emparentades, entren en un conflicte judicial. Els Tarragó, apartats de la direcció i amos del 40%, acusen els Pujol d’una estratègia per trencar la paritat històrica. També són crítics amb l’estratègia que pren el grup amb la compra de Sony.
Octubre 2013
Els problemes financers obliguen a refinançar fins a 147 milions de deute. L’acord amb els creditors, entre els quals hi ha la Generalitat, passava per garantir la recerca d’un soci industrial que injectés recursos i garantís el futur a Ficosa.