Europa mira avui Draghi a la recerca de respostes
El Banc Central Europeu anuncia noves mesures per reactivar una economia ancorada en l’austeritat
BarcelonaMario Draghi compareixerà avui a la seu del Banc Central Europeu (BCE) per anunciar noves mesures pactades en la reunió del consell de govern de l’organisme. Però, sobretot, el president del BCE tindrà l’oportunitat de passar de les paraules als fets en el camp, verge per a ell fins ara, de promulgar polítiques expansives per fer front a una economia que no s’enlaira i que amenaça de tornar a escenaris de recessió.
En els últims dies s’han multiplicat els indicis que Europa podria capgirar radicalment les seves polítiques econòmiques, que, d’ençà de la crisi del deute, es van centrar a promulgar un ajust pressupostari per reduir el dèficit i convèncer els creditors de la fiabilitat de la zona euro. Aquesta seqüència d’indicis va començar precisament amb la intervenció de Draghi a Jackson Hole (Wyoming, Estats Units), quan va admetre que difícilment aconseguirà apujar la deprimida inflació europea, que està en un 0,3%, fins al 2% esperat. Draghi va esmenar-se la plana a ell mateix dient que alguns països han de ser induïts a gastar més, i va arribar a demanar flexibilitat per als estats a l’hora de complir amb els criteris de dèficit de l’eurozona. Tot per reactivar una economia que va qualificar d’“uniformement dèbil”.
Per això hi ha moltes esperances posades en el que Draghi pugui anunciar avui. A la recambra li queden encara algunes bales. La mesura més esperada és la compra de deute públic, però també haurà de concretar la barra lliure creditícia de 400.000 milions per als bancs sempre que es comprometin a donar crèdit als consumidors i empreses i especificar el sistema de compra de deute privat. En el seu repertori s’hi inclou, fins i tot, la possibilitat de tornar a abaixar els tipus, que ara per ara estan en el mínim històric del 0,15%.
No obstant, els analistes consultats per aquest diari no creuen que Draghi aprofiti la compareixença d’avui per anunciar grans propostes. Creuen que bàsicament concretarà les que ja s’han anunciat -la introducció de 400.000 milions d’euros en l’economia o la possibilitat de comprar deute privat- i que no té gaire marge per introduir noves mesures monetàries: abaixar el tipus d’interès sembla que està descartat.
A l’espera de Renzi
Pel que fa a la gran qüestió -la compra de deute públic, que tant la Reserva Federal nord-americana com el Banc d’Anglaterra ja han portat a terme- sembla haver-hi acord en el fet que el moment encara no ha arribat. “La impressió és que s’esperarà al 2015”, diu una veu consultada per l’ARA. “Sembla que esperen a veure fins on arriba Renzi [el primer ministre italià] en matèria de reformes”, afegeix aquesta font.
En aquesta línia, Jorge Sicilia, economista en cap del Grup BBVA, va dir ahir que no creu que el BCE prengui mesures diferents de les que es van aprovar al mes de juliol, i va afirmar que és “precipitat” que l’organisme que presideix Draghi anunciï la compra d’actius públics.
Els mercats queden, sorpreses a part, a l’espera de l’especialitat del banquer italià: un discurs que marqui tendència i anunciï canvis futurs. “Dirà coses que tindran conseqüències”, afirmen.
Les mirades de mig Europa estaran posades en Frankfurt, seu del BCE, per veure fins a quin punt Draghi és capaç de pressionar Angela Merkel a l’hora de posar punt final a l’austeritat. En els últims dies, la cancellera alemanya no ha parat de rebre recomanacions d’uns i altres, fins i tot dels antics aliats: la Comissió Europea, un altre integrant de la troica, juntament amb el BCE, deia la setmana passada que “hi ha una necessitat urgent d’utilitzar totes les eines disponibles per impulsar el creixement i promoure la inversió”, mentre que el copresident del Deutsche Bank, Anshu Jain, deia que el BCE ha esgotat les seves polítiques, que cal mirar els estats i que l’estat del benestar europeu “només es pot finançar amb creixement”.