"La cultura els fa por perquè mou el món"
BARCELONADesprés de donar-hi voltes durant dues hores com a totes les assemblees que es fan i es desfan, els representants del sector cultural reunits ahir al Centre Artesà Tradicionarius de Gràcia van aprovar la creació d'una plataforma unitària "per combatre les polítiques que represalien la cultura". En concret, aquesta plataforma "per plantar cara" haurà de lluitar en tres fronts: contra les retallades, contra la pujada de l'IVA i, last but not least , pressionant el Parlament Europeu perquè protegeixi les activitats culturals i estableixi un IVA igual a tota la Unió Europea.
Se li gira feina, doncs, a la futura plataforma en defensa de la cultura. Un cop creada, el seu objectiu immediat serà elaborar un manifest i proposar accions concretes de denúncia, que poden anar des de concentracions reivindicatives fins a una possible vaga general del sector, amb el tancament de sales de concerts, teatres i cinemes.
Els pares de la iniciativa volen repetir l'estratègia que van utilitzar amb èxit a l'hora de protestar plegats contra la guerra de l'Iraq. De fet, estan convençuts que l'augment de l'IVA a la cultura és una venjança, conseqüència directa d'aquell No a la guerra : "Ara estem pagant el preu polític d'haver-nos significat llavors", opina l'actor Manel Barceló. I recorda: "Ens van arribar a dir que érem el braç armat del PSOE".
"La cultura és imprescindible per transformar la societat. A la gent de la cultura les retallades ens afecten com a ciutadans, però també com a treballadors i com a empresaris. Som davant d'una ofensiva política i ideològica", opina el principal culpable de l'assemblea d'ahir: el promotor i activista cultural Pere Camps, impulsor del festival de cantautors BarnaSants.
"Estic fins als collons de callar, no pot ser que ens resignem -exclama Joan Maria Gual, president de l'Associació d'Actors i Directors Professionals de Catalunya-. La cultura ha de ser la quarta pota d'aquest estat del benestar que volen desarticular. La cultura els fa por perquè fa obrir els ulls i mou el món".
Els assistents (músics, actors, programadors, gestors culturals) no acabaven de veure clar que una vaga sigui la millor manera de fer arribar les preocupacions del gremi a la ciutadania. "Si vostès paren, jo paro", deia un. "La vaga no els espantarà, el que hem de fer és sortir al carrer", deia un altre. "Només hi ha una manera d'avançar: fer coses", sentenciava Santi Lapeira, president del Col·legi de Directors de Cinema de Catalunya, des del convenciment que "l'escenari és francament preocupant".
Ahir també es va discutir si Chiquito de la Calzada és cultura o si el sector s'ha de manifestar unit per la independència de Catalunya. Per no barrejar les coses, diria que van quedar que, d'estelada, cadascú porti la seva.