ARTS ESCÈNIQUES

Jordi Duran: "Volem que l'espai públic es converteixi en una àgora"

Antoni Ribas Tur
05/09/2013
2 min

"Intentem ser valents i ambiciosos", assegura Jordi Duran, el director artístic de FiraTàrrega. Aquesta nit comença la seva tercera edició de la fira com a director artístic. Oxigenar el sector mostrant les creacions d'altres països, obrir nous mercats i mimar el públic són les bases de la seva gestió.

Va accedir a la direcció de FiraTàrrega fa tres anys. Quin balanç fa d'aquesta etapa i quins reptes de futur té?

Funcionem molt sobre les bases que vam posar aleshores: la fira està activa els 365 dies de l'any i té una mirada de 360 graus al voltant del sector. Hem de treballar en la formació i en el suport a la creació perquè els fruits es puguin veure en la punta de l'iceberg, que és la fira. La creació contemporània és cada vegada més potent i volem que l'espai públic sigui una àgora; l'art ha de ser compromès.

El festival Temporada Alta mira cap a Llatinoamèrica. FiraTàrrega té Mèxic com a país convidat. Què podem aprendre de les seves arts escèniques?

L'experiència amb Mèxic ha sigut fantàstica. Rebrem una delegació de 80 professionals amb 60 artistes de sis companyies. Llatinoamèrica és una de les nostres línies estratègiques. Tots els fronts que anem obrint serveixen per activar mercats, conrear i crear relacions. Mèxic és un país molt important des del punt de vista creatiu, i les seves polítiques culturals també són inspiradores.

Què en destacaria, de la dramatúrgia mexicana?

Són molt forts en aquest punt. El seus textos parlen dels problemes de la joventut i de la seva realitat, que és molt complexa. Veuen les arts escèniques com una eina de cohesió social. Hi ha poca dansa i poc circ, la paraula hi té més pes.

L'any passat la fira es va inaugurar amb un macromuntatge de teatre aeri. Aquest any el coreògraf Toni Mira és l'encarregat de donar el tret de sortida amb un espectacle de dansa. Com va sorgir l'obra Transforma't, de Toni Mira?

Volem mostrar que les arts escèniques de carrer són un gènere que té moltes possibilitats disciplinàries. El 2011 vam obrir amb el circ de Los Galindos i aquest any hem posat el focus en la dansa. Toni Mira és un coreògraf imprescindible. L'any 2010 ja va inaugurar el festival internacional de teatre de carrer de Londres amb un muntatge molt elegant.

La programació inclou noms de diferents generacions de creadors catalans. Hi ha Pere Faura, un corèograf i ballarí emergent, i Sol Picó, un nom consagrat. Com creu que dialoguen?

Hem de vetllar perquè les diferents generacions de creadors tinguin cabuda i projecció. Pere Faura ja va ser a la fira l'any passat i vam quedar amb ganes de més. Presentarà la culminació de les peces que ha fet al voltant de la improvisació. També hi serà Mar Gómez, que té molts seguidors al Regne Unit.

stats