Jaume Plensa, Premio Nacional d'art
El ministeri de Cultura va atorgar ahir el Premio Nacional d'arts plàstiques a l'escultor barceloní Jaume Plensa. El jurat també va destacar la seva aportació al camp de l'escenografia.
BARCELONA.En els últims anys la presència en el panorama internacional de l'escultor Jaume Plensa (Barcelona, 1955) s'ha intensificat. Des que va presentar l'escultura The crown fountain a Chicago el 2004, algunes de les seves escultures de grans dimensions, personatges en actitud meditativa o caps de persones a una escala monumental, s'han pogut veure en indrets com Moscou, Nova York, el parc d'escultures de Yorkshire i Rio de Janeiro.
A més d'aquesta projecció internacional, la preocupació per la humanització de l'espai urbà que es desprèn d'aquestes obres és una altra de les raons que l'han fet mereixedor del Premio Nacional d'arts plàstiques, que concedeix el ministeri de Cultura. Jaume Plensa no només concep les escultures públiques en el sentit tradicional, sinó que busca aprofundir en la relació de l'home amb l'entorn.
El jurat del guardó, dotat amb 30.000 euros, el considera com un dels "exponents de la nova escultura" a l'Estat, i destaca la utilització en les seves obres del llenguatge com a mitjà de reflexió. Plensa sovint fa servir les lletres com a element plàstic i ha il·lustrat el teatre complet de Shakespeare. A la plaça de Can Framis, el museu de la Fundació Vila Casas a Barcelona, es pot contemplar l'escultura del 1990 Dell'arte , una donació que el mecenes Antoni Vila Casas va donar a la ciutat al juny.
A més de la tasca artística, els membres del jurat han destacat l'aportació que ha fet en el camp de l'escenografia. Plensa va ser l'autor de les escenografies de les primeres i més exitoses òperes dirigides per La Fura dels Baus, com L'Atlàntida de Manuel de Falla, El martiri de Sant Sebastià de Claude Debussy, La condemna de Faust d'Hector Berlioz i La flauta màgica de Wolfgang Amadeus Mozart.