RECERCA

Exteriors s'excusa: els arxius diplomàtics s'estan traslladant

Exteriors s'excusa: els arxius diplomàtics s'estan traslladant
Sílvia Marimon
21/06/2013
2 min

BarcelonaSi els arxius diplomàtics del segle XV al XX no es poden consultar és perquè estan sent transferits. Aquest és l'argument i la resposta del ministeri d'Exteriors a la informació que ahir l'ARA publicava sobre el fet que el ministeri havia classificat com a secreta informació diplomàtica dels últims cinc segles. La decisió ha provocat un manifest de denúncia -que s'entregarà al Congrés- de més de 200 historiadors i arxivers d'arreu del món. Entre els que el subscriuen hi ha els historiadors Ángel Viñas, Helen Graham, Borja de Riquer, Joan Maria Thomàs i Henry Ettinghausen.

Segons fonts del ministeri d'Exteriors, si aquests documents no es poden consultar és perquè estan en trànsit: "Una part de la documentació va ser transferida a l'Arxiu Històric Nacional (AHN) el desembre del 2012 i l'altra a l'Arxiu General de l'Administració (AGA) el 28 de novembre del 2012. Queda només pendent de transferir-se el fons renovat, que segurament acabarà el setembre vinent", asseguren aquestes fonts. El fons documental passa a ser responsabilitat d'aquests arxius, que han de catalogar sis quilòmetres de nova documentació. Exteriors assegura que el 90% de les sol·licituds, que s'han fet per escrit per consultar informació, han tingut resposta positiva.

Però Carlos Sanz Díaz, professor d'història contemporània de la Universitad Complutense, és un dels impulsors del manifest que denuncia l'opacitat del govern espanyol i discrepa de l'argument que ha donat Exteriors: "Moltes sol·licituds es feien verbalment, i es responien negativament. Quan la sol·licitud es feia per escrit la resposta trigava setmanes a arribar i molts investigadors que venien de l'estranger acabaven marxant", assegura. Quan Sanz va sol·licitar consultar documents sobre la relació entre Espanya i la República Democràtica Alemanya va rebre com a resposta una carta en què s'exposava un acord que el consell de ministres va aprovar el 10 d'octubre del 2010 segons el qual la classificació de secret s'estén pràcticament a tots els aspectes de les relacions internacionals sense limitació temporal. Sanz també denuncia que tant l'AHN com l'AGA estan saturats i tenen pocs recursos. Difícilment podran atendre les peticions dels investigadors.

stats