Sentència exemplaritzant
El cas Hisenda ha tancat un capítol en la història recent del país. La sentència, feta pública ahir, condemna a presó o multes a 14 dels 16 imputats per la xarxa de corrupció d'inspectors i empresaris.
Barcelona.Avui se sabrà si Josep Lluís Núñez o algun dels altres tretze condemnats en el cas Hisenda ingressen a la presó, però ahir la sentència ja va marcar una fita en la història judicial recent d'Espanya per la duresa amb què va condemnar alguns dels principals implicats en una xarxa de corrupció, destapada als anys noranta, en què alguns empresaris catalans subornaven inspectors d'Hisenda perquè fessin els ulls grossos en les inspeccions a les seves societats. La sala del jurat de l'Audiència de Barcelona, plena de gom a gom, va sentir com el tribunal sentenciava com a culpables 14 dels 16 imputats en aquesta causa, entre els quals l'empresari immobiliari i el seu fill, i també es va sorprendre quan es va absoldre un altre empresari conegut, Javier de la Rosa, per considerar que no s'havia pogut demostrar la seva implicació. Tots els condemnats tornaran avui a la sala per saber si es decreten mesures cautelars. Aquestes poden passar per una simple retirada de passaport o per una petició de presó provisional. La sentència es pot recórrer.
Josep Lluís Núñez i el seu fill han estat condemnats a sis anys de presó i al pagament d'una multa de 2 milions d'euros cada un. Els Nuñez, segons demostra la sentència, van subornar amb donacions que estan valorades en un milió d'euros els que aleshores eren inspectors de la delegació de Catalunya d'Hisenda, Manuel Abella i Roger Bergua. Aquest fet va comportar, diu la sentència, que deixessin de declarar més de 13 milions d'euros. Els inspectors van rebre a canvi l'accés a pisos molt per sota del seu valor de mercat.
De fet, Abella i Bergua també van ser condemnats ahir a 11 i 9 anys de presó, respectivament. La sentència, que ha trigat 13 mesos a redactar-se, no ha oblidat que Abella va ser l'únic funcionari d'Hisenda que feia les inspeccions a l'empresa Nuñez i Navarro. Per això l'acusen de ser autor d'un delicte de suborn i un altre de falsedat documental. A més, també haurà de pagar 2 milions d'euros en concepte de multa. Roger Bergua, que ocupava en aquells anys el càrrec d'inspector regional adjunt, ha estat sentenciat pels mateixos delictes, tot i que la multa que li han imposat és de mig milió d'euros menys.
La llista d'inspectors d'Hisenda corruptes i sentenciats per passar per alt, a canvi de diners i regals, les quotes reals a pagar per part de les empreses inclou el que va ser el màxim responsable d'Hisenda a Catalunya des del 1985 i fins al 1994, Josep Maria Huguet. Aquest s'enfronta a la pena més dura que ha interposat la secció novena de l'Audiència de Barcelona per aquest cas: 13 anys de presó. Huguet, que va arruïnar la vida política de l'exministre socialista Josep Borrell quan es va destapar aquesta trama per la seva relació d'amistat, ha estat acusat i condemnat per ser autor d'un delicte continuat de suborn passiu, cooperador necessari d'un delicte continuat de falsedat en document oficial i d'un altre d'infidelitat en la custòdia de documents. La multa d'Huguet per aquests delictes multiplica fins a 6 milions d'euros. Segons la sentència, el que va ser cap d'Hisenda a Catalunya va arribar a rebre per part de l'empresari i advocat Juan José Folchi més de 2 milions d'euros en un compte que tenia a Suïssa. Precisament, l'advocat Folchi, que en aquest moments està en règim de semillibertat per una condemna anterior de 9 anys de presó, també ha estat condemnat per aquest cas. Folchi s'enfronta ara a 7 anys i mig de presó. Se'l sentencia per ser autor de suborn i falsedat documental i a una multa de sis milions d'euros. En aquesta trama de corrupció, Folchi actuava com a assessor legal del Grup Torras, un holding d'empreses que es va dedicar a subornar els inspectors per no tributar la quantitat que els corresponien dels impostos de societat i de l'impost de la renta.
La llista de culpables, que ahir va llegir el portaveu de la secció novena de l'Audiència, va continuar amb l'exinspector Álvaro Pernas, que va sentir com dictaven contra ell 12 anys de presó per suborn, falsedat i insolvència.
Tanmateix, la sentència també implica més persones del grup Nuñez i Navarro, concretament l'exresponsable de gestió d'impostos Salvador Sánchez Guiu. Li demanen 6 anys de presó i una multa de 2 milions d'euros per falsedat documental i suborn. Finalment, el que va ser candidat d'Alianza Popular a la Generalitat el 1984, Eduardo Bueno, i l'exdirectiu de l'empresa Ibusa, Francisco Colomar, han estat condemnats a 2 anys de presó per un delicte de falsedat documental.
Els dos únics imputats que han sortit absolts en aquesta causa han estat Javier de la Rosa i Jorge Oller. L'empresari ha estat considerat innocent perquè no està acreditat que conegués i acceptés els pagaments que Juan José Folchi, advocat del grup Torras, va fer als inspectors d'Hisenda.
De la Rosa, després de quasi 20 anys immers en diversos processos judicials, per als quals ha passat ja llargues temporades a la presó, ahir va ser l'únic que va sortir de la sala de l'Audiència de Barcelona amb un gran somriure i va mostrar la seva alegria per la resolució judicial abraçant-se a la seva filla, que el va acompanyar durant la lectura de la sentència.
El cas Hisenda fa quasi 14 anys que es va començar a instruir i el judici, que es va celebrar entre el setembre del 2009 i el juny del 2010, es va allargar durant nou mesos en sessions de matí i tarda. Durant la vista oral, per la sala hi han passat més de 290 testimonis i s'han fet 47 pericials. La xarxa investigada i la seva activitat és tan complexa que ha comportat que la sentència hagi trigat 13 mesos a dictar-se. De fet, el mateix escrit final del cas té més de 700 pàgines.