Els embolics amorosos de ‘Molt soroll per res’ es ventilen al parc
BarcelonaLa companyia Parking Shakespeare ho posa fàcil. Per endinsar-se en l’univers dramàtic de l’autor, només cal asseure’s a les grades del Parc de l’Estació del Nord de Barcelona un dia qualsevol a les set de la tarda. Per sisè any consecutiu traslladaran una obra de Shakespeare a l’aire lliure. Aquest any donaran vida als embolics sentimentals de Molt soroll per res,en una proposta escènica dirigida per Israel Solà ( L’Editto Bulgaro, La nau dels bojos ). L’obra és una comèdia que mostra “com l’amor, a priori senzill, es complica i queda supeditat a les convencions socials”, com detalla el director del muntatge. Els conflictes amorosos entre les parelles formades per l’Hero i el Claudi i la Beatriu i el Benedicte configuren l’esquelet de l’espectacle, que busca que el públic s’hi senti identificat. Per aconseguir-ho, Solà ha modificat alguns elements de l’obra amb la intenció d’apropar-la a l’actualitat. “He substituït el valor de la virginitat pel de la fidelitat, perquè crec que encaixa més amb la contemporaneïtat. També dono un caràcter més fort a l’Hero, que Shakespeare planteja com una dona submisa”, admet. Tot i això, l’adaptació manté el text de l’autor.
Les dues cares de l’amor
En aquesta ocasió els til·lers del Parc de l’Estació del Nord es converteixen en el jardí de la casa del Leonato, on transcorre bona part del muntatge. Solà explica que han volgut crear “un lloc primitiu i aïllat on l’amor s’ubiqui en primer terme i pugui funcionar”. Els deixos humorístics de l’espectacle no eviten la presència de moments tràgics que “exposen les dues cares de les relacions sentimentals, la felicitat i el patiment”. L’obra vol transportar els espectadors a dins de la història, i per això trenca amb la barrera invisible entre públic i escenari. “Els actors transiten entremig de les grades i l’espai escènic té 360 graus”, precisa Solà. Una opció que reforça la idea de base de Parking Shapeskeare: apropar el teatre professional a tots els públics. També per això les funcions són gratuïtes, amb la pretensió “d’augmentar els espectadors que vagin al teatre, de manera que tots hi sortim guanyant”, com subratlla un dels fundadors, Pep Garcia-Pascual.
Molt soroll per res s’estrena demà i es podrà veure fins al 3 d’agost (excepte els dimecres). Aquest any la companyia té el suport de l’Ajuntament de Barcelona i diverses col·laboracions privades, malgrat que la proposta també es finançarà amb els diners recaptats després de cada funció.