Rajoy aclareix el debat de cara al 27-S
És just demanar als defensors de la tercera via com pensen superar el bloqueig del PP i Ciutadans
El president del govern espanyol i líder del PP, Mariano Rajoy, va ajudar ahir a clarificar el panorama polític de cara a les eleccions catalanes del 27 de setembre. En una breu intervenció a Galícia, Rajoy va descartar del tot qualsevol tipus de reforma constitucional que singularitzi Catalunya, cosa que la converteix, atès que els vots del PP són imprescindibles per aprovar-la, en una autèntica missió impossible. És probable, doncs, que després de les eleccions espanyoles a Madrid s’obri el meló constitucional, però l’únic cert que sabem ara és que les forces que podrien defensar un encaix constitucional per al fet diferencial català, especialment Podem i IU i, eventualment, el PSOE, difícilment tindran una majoria necessària per aconseguir-lo en solitari (dos terços de la cambra que s’haurien de revalidar després d’unes altres eleccions) i que hauran de negociar amb un bloc petri format per PP i C’s que defensa justament el contrari, és a dir, una reforma que revisi el repartiment competencial reforçant el paper de l’administració central.
Així doncs, i de la mateixa manera que es demana claredat als defensors de la independència sobre els costos del procés, sembla just demanar a les forces catalanes que aposten per resoldre el plet català amb una reforma constitucional, l’anomenada tercera via, que aclareixin amb quins suports i amb quina estratègia pensen superar el bloqueig del PP i C’s. Els ciutadans que votaran el pròxim 27 de setembre tenen dret a saber quin és el grau de plausibilitat de les diferents propostes que hi ha sobre la taula. Ja no n’hi ha prou limitant-se a dir que la independència no és viable, perquè, a més de ser inexacte, impossibilita que hi pugui haver un debat rigorós i raonat sobre la qüestió.
Segurament el més honest per part dels defensors de la tercera via seria deixar d’especular amb un procés constituent espanyol que, ara com ara, no se sustenta en cap previsió electoral, i admetre que el seu és un objectiu a llarg termini que passa per anar canviant, a poc a poc, la cultura política espanyola fins que reconèixer el caràcter nacional de Catalunya no sigui un problema.