L’augment d’inversió estrangera a Catalunya no interessa a Madrid
Des que Rajoy va alertar dels perills que suposava l’ algarabía del procés sobiranista, no han faltat altaveus mediàtics per pronosticar grans calamitats econòmiques, exilis i plagues de llagostes, velociraptors i triunfitos. La realitat, amb aquella tossuderia tan seva, ha anat desmentint els àugurs. Ferrari, Inditex i Amazon són només tres de les grans empreses que recentment han demostrat que no tenen por del debat polític obert ni dels possibles escenaris de sortida. Però aquestes notícies queden sistemàticament minimitzades a la premsa de Madrid. Ho explicava molt bé aquesta setmana el Grup de Periodistes Ramon Barnils, que ha analitzat les portades dels últims dos anys dels diaris de Madrid: El País, El Mundo, Abc i La Razón. Segons aquest estudi, el nombre de notícies en portada sobre el procés que tenen un to positiu arriba a l’espaterrant percentatge de l’1%.
Ahir dos diaris catalans - El Punt Avui i l’ARA- obrien portada amb l’augment de la inversió estrangera a Catalunya, que registra el triple de pujada que la mitjana espanyola. El tema també trobava aixopluc, més petit, a la portada d’ El Periódico. La Vanguardia no el destacava en portada, però en feia una pàgina a dins.
Mentrestant, el tractament d’ El Mundo -que obria portada amb “Mas reclama suport a professors i pares per al referèndum”- evitava explicar que Catalunya ha guanyat un 31,5%. O que la quota catalana sobre el total de l’Estat puja un 10%, mentre que Madrid baixa el 16% i perden inversió: no hi havia, de fet, cap desglossament per autonomies. Tampoc hi era a El País, que com a notícia principal de primera pàgina tenia: “Mas crea un registre de catalans a l’estranger per a la consulta”. Ni a l’ Abc. Ni a La Razón. Una oportunitat perduda per millorar, ni que fossin unes centèsimes, aquest exigu 1% detectat per l’estudi del Grup Barnils.
Àlbum de titulars
“Una jove pakistanesa, assassinada i enterrada viva” (Antena 3)