La baixada de tipus del BCE abarateix les hipoteques i els crèdits... si tens la sort que te'n concedeixin
L'abaratiment dels diners és l'eina més usada quan es vol afavorir el consum, però es corre el risc de generar bombolles
BarcelonaQuan hi ha una baixada de tipus d'interès, la pregunta òbvia dels ciutadans és: i a mi això com m'afecta? Tot i que sigui una decisió de perfil tècnic i aparentment allunyada de la realitat, el seu impacte a la butxaca dels ciutadans és important.
Les hipoteques i els crèdits s'abarateixen
Totes aquelles hipoteques i crèdits que estiguin relacionades amb l'Euríbor (és a dir, la majoria) es veuran beneficiades d'aquesta rebaixa, ja que l'Euríbor i els tipus d'interès de l'euro estan íntimament relacionats. L'Euríbor, per tant, tendirà a la baixa. D'aquesta manera, les hipoteques i els crèdits s'abaratiran, sempre que vostè tingui la sort de ser un dels afortunats que avui dia aconsegueix que li concedeixin una hipoteca o un crèdit.
De fet, aquest dijous el BCE també ha decidit mantenir la barra lliure de diners a la banca amb la intenció d'estimular la concessió de préstecs. Mario Draghi ha admès que el crèdit segueix sense fluir.
Sigui com sigui, també es beneficien de la baixada de tipus aquells que tenen hipoteques i crèdits signats fa anys, no només els que en signen de nous.
Augmenta el consum
Abaixar tipus és la decisió clàssica que pren un banc central quan vol estimular l'economia. El BCE no n'és una excepció. Si abaixa tipus, per tant, serà perquè veu que la incipient recuperació de l'economia no és prou robusta. Si els interessos de les hipoteques i els crèdits són més baixos, els ciutadans disposen de més diners a les seves butxaques i, per tant, tendiran a consumir més.
En una situació ideal, l'augment del consum impulsa l'economia a l'alça.
Milloren les exportacions
La baixada de tipus també ha fet baixar l'euro en relació amb el dòlar després de passar les últimes setmanes molt per sobre dels 1,3 euros per dòlar, un nivell objectivament alt i que perjudica les exportacions. Si l'euro manté la tendència a la baixa mostrada avui, els productes dels països de l'eurozona guanyaran competitivitat i és més possible que les exportacions augmentin.
Si tot és tan maco, perquè els tipus no estan sempre baixos?
El risc dels tipus d'interès baixos és que, si es tenen durant un temps excessiu, s'afavoreix la creació de bombolles, ja que els diners són 'massa' barats. La inflació, a més, pot pujar en excés. En l'encert de saber quan toca apujar i abaixar tipus radica l'èxit de les polítiques del BCE i de qualsevol banc central. Però això no és una ciència i només el temps pot dir si Mario Draghi s'ha equivocat en abaixar els tipus fins al 0,25%, un nivell mai vist en la (breu, tot s'ha de dir) història de l'euro.