Dos de cada tres votants de JxSí i la CUP creu que el procés no acabarà amb independència
El sondeig anual de l’Institut de Ciències Polítiques i Socials de la UAB pronostica que els partidaris del 'sí' superen als del 'no' en deu punts
BarcelonaEls votants de Junts Pel Sí i la CUP desitgen que el procés acabi amb independència, però no hi confien. Aquesta és una de les conclusions que s’extreu del sondeig anual que ha fet públic l’Institut de Ciències Polítiques i Socials (ICPS). A tres quartes parts de l’electorat independentista, el 77,7% de JxSí i el 76,5% de la CUP, els hi agradaria que Catalunya construís la seva pròpia república independent, però només un de cada tres hi confia (el 33% de JxSí i el 37% de la CUP).
Són aproximadament els mateixos resultats que el sondeig va mostrar ara fa un any. Aleshores, el 80,5% dels votants cupaires i el 77,7% dels de Junts Pel Sí volien la independència i només el 35,4% i el 36,2%, respectivament, creien que arribaria. Si s'amplia el focus més enllà de l'independentisme, el 35,2% dels catalans desitja la independència, un percentatge que es veu superat pel nombre de persones que preferiria que el procés acabés amb un acord amb Espanya per dotar Catalunya de més autogovern (46,8%). A més, el 12,9% desitja que els partits i les entitats sobiranistes abandonin el procés i el 5,1% prefereix no contestar la pregunta.
Les dades contrasten amb el suport al sí' en cas de referèndum. Un 43,8% dels catalans votaria a favor de la independència, deu punts per sobre dels partidaris del 'no' (33,6%). Un 16,7% assegura que no aniria a votar i més del 5% prefereix no contestar.
L'ICPS, ubicat a la Universitat Autònoma de Barcelona, elabora un sondeig anual sobre la situació política. Les dades del del 2016 les va recollir l'empresa GESOP coincidint amb la qüestió de confiança de Carles Puigdemont i el debat de política general (entre el 26 de setembre i el 17 d'octubre). S'han elaborat 1.200 enquestes a majors d'edat de forma aleatòria segons quotes de sexe i edat.
Una de les diferències principals entre aquest sondeig i, per exemple, el que fa habitualment el Centre d'Estudis d'Opinió (CEO) és que diferencia a ERC i el Partit Demòcrata quan pregunta pel vot en unes eleccions al Parlament. Un 19,8% dels enquestats afirma que votaria als republicans, que superen l'11% d'intenció directa de vot que l'enquesta atribueix al PDECat. En el segon lloc en intenció directa de vot se situa En Comú Podem, que mai s'ha presentat amb aquestes sigles a unes eleccions al Parlament. Els comuns obtindrien el 12,9% del vot, superant al PSC (8%) i a C's (6,6%), Pel que fa al PP i a la CUP, empaten amb el 3,5%.
Rufián, el polític més ben valorat
Pel que fa a la valoració de líders polítics, el portaveu adjunt d'ERC al Congrés dels Diputats, Gabriel Rufián, és el millor valorat amb un 5,66 de nota mitjana. Curiosament, la millor nota l'obté entre els votants de la CUP (7,29), seguida del 6,74 que li posen els votants de JxSí -l'enquesta no diferencia entre ERC i el PDECat. Rufián també aprova entre els 'comuns', amb un 5,27. A l'altra cantó, els votants del PP són els que el puntuen pitjor, amb un 1,23 de nota mitjana. Les mediàtiques intervencions del cap de llista d'ERC al Congrés no el fan ser, però, dels més coneguts. Només el 52% dels enquestats sap qui és Gabriel Rufián.
El president d'ERC i vicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras, se situa en segon lloc, amb una nota mitjana de 5,48 i, immediatament a continuació, arriba el president del Govern, Carles Puigdemont, amb un 5,42. El líder dels 'comuns' al Congrés, Xavier Domènech, frega l'aprovat (4,97) -amb un índex de coneixement similar al de Rufián- i precedeix a l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que aconsegueix un 4,88. El primer secretari del PSC, Miquel Iceta (4,29); la portaveu parlamentària de la CUP, Anna Gabriel (3,91); la cap de l'oposició i líder de C's, Inés Arrimadas (2,98); i el coordinador general del PP a Catalunya, Xavier García Albiol (2,07); tanquen la llista.