La versió de les amenaces a Rato no convenç el Congrés
Fernández Díaz parla d’intimidació via Twitter i l’oposició l’insta a dimitir
MadridNi un bri de penediment. Jorge Fernández Díaz es va plantar ahir al Congrés de Diputats per aclarir la seva reunió amb Rodrigo Rato. Després de gairebé una hora de disquisicions morals, va resumir en només un minut el que havia amagat durant sis dies, al·legant “assumptes personals”. L’imputat Rodrigo Rato va reunir-se amb ell al ministeri de l’Interior per “parlar-li d’una fundada preocupació en l’àmbit de la seguretat”. La seva justificació de la polèmica reunió del 29 de juliol és la següent: l’expresident de Bankia tenia por de quedar-se sense l’escorta que li pertoca com a exvicepresident del govern espanyol durant les vacances d’estiu i va pelegrinar fins al despatx del ministre per informar-lo que ell i el seu entorn més pròxim estaven rebent “amenaces greus” tant a nivell verbal com a través de les xarxes socials. Per sustentar la tesi, va citar uns 400 missatges amenaçadors via Twitter.
Aquí va acabar tot. Fernández Díaz es va passar la resta de la compareixença intentant salvaguardar l’honor esgrimint com a deure del ministre de l’Interior vetllar per la seguretat dels ciutadans. La seva versió dels fets, però, no va convèncer a ningú. Tots els grups llevat d’Unió i UPN van exigir la seva dimissió i van advertir que, si es nega a fer el pas, el punt de mira es desplaçarà cap al president del govern espanyol, Mariano Rajoy, de qui demanaran la reprovació. UPyD va anar més enllà. Després que el PSOE denunciés la trobada davant la Fiscalia General de l’Estat per tres possibles delictes, Rosa Díez es va comprometre ahir a demanar un cara a cara davant l’Audiència Nacional entre Rato i Fernández Díaz per aclarir “la veritat judicial”.
El ministre de l’Interior, com ha fet durant la legislatura en altres moments que s’ha trobat entre l’espasa i la paret, va respondre atacant. Va titllar d’“irresponsables” els partits de l’oposició, però sobretot va carregar les tintes contra els socialistes per haver-lo “obligat” a explicar el contingut de la trobada i posar així “en risc” la seguretat del que ha sigut el polític del PP que ha arribat més lluny -va ser director gerent del Fons Monetari Internacional-. Després de més de quatre hores de compareixença, en sortir de la comissió d’Interior del Congrés, Fernández Díaz reconeixia que ara s’ho pensaria dues vegades abans de rebre un imputat al despatx. Diferents personalitats amenaçades a Twitter, de Gaspar Llamazares a Zaida Cantera, passant per Ada Colau, van criticar el “tracte de favor” d’Interior, que ha fet cas omís a l’assetjament que reben a les xarxes socials.
Suport del govern espanyol
El govern espanyol tanca files en aquest tema i Rajoy no té cap intenció de desencadenar una crisi de govern en ple estiu i a pocs mesos de les generals, tot i les crítiques dels barons del PP. Fernández Díaz és un dels homes de més confiança del president espanyol i ahir Rajoy va sortir en defensa seva des de la Corunya, on l’escàndol l’ha perseguit durant les vacances. A preguntes de l’oposició, el ministre de l’Interior va assegurar que no va informar Rajoy de la reunió fins que la informació va sortir publicada a El Mundo a finals de la setmana passada. El ministre va negar que estigués fent de mitjancer en les causes judicials que Rato té obertes.
El jutge Fernando Andreu, de l’Audiència Nacional, investiga l’exvicepresident espanyol en dues causes: la de la sortida a borsa del cas Bankia i l’escàndol de les targetes black. Ara ha de decidir si inclou els presumptes delictes de frau fiscal i blanqueig de diners -el batejat específicament com a cas Rato - en la seva investigació pel cas Bankia, tal com li ha demanat el jutge d’instrucció que portava aquest últim cas. Si és així, la pilota encara es farà més grossa. Rato ja es va negar a declarar el 22 de juliol sobre el suposat blanqueig de capitals.
Només una setmana després d’aquesta cita als jutjats, l’expresident de Bankia es reunia amb Fernández Díaz al ministeri de l’Interior i li demanava que no se li retirés la seguretat. Una imatge de preocupació que sorprèn, després de les estades amb iot a Mallorca i el passeig amb moto per Gijón de fa només uns dies. Unes contradiccions que no va desaprofitar l’oposició. “Poca por té Rato quan salta de iot en iot”, va dir el portaveu d’IU a la comissió d’Interior, Ricardo Sixto.
L’excusa de Catalunya
Durant el torn de rèplica, quan ja no portava el guió escrit, Fernández Díaz es va anar posant cada cop més nerviós. Primer va tardar deu minuts a explicar la diferència entre l’agenda oficial i la particular i el fet que l’oficial pot fer-se o no pública. “El contrari del que és públic no és secret”, va dir. Però després ja va utilitzar qualsevol pretext per fer una digressió i fugir del tema. Va atacar els socialistes per la seva gestió a Ceuta i Melilla. Però on es va aferrar més va ser al 27-S. Fernández Díaz va acusar Convergència i el PSOE d’estar conxorxats per atacar-lo en lloc de parlar de les eleccions. “És més interessant parlar de Catalunya”, va concloure.