Unes territorials dividides tenen la clau del consell polític

Set de les onze organitzacions de la Crida no volen investir Mas

Els diputats no poden votar al consell polític. Antonio Baños aposta per investir Mas, mentre que Anna Gabriel manté el veto.
L.v.
03/01/2016
3 min

BarcelonaEncara que l’òrgan sobirà a la CUP és l’assemblea nacional, l’empat de diumenge passat a Sabadell va obligar a convocar una reunió del consell polític i el grup d’acció parlamentària per desencallar l’insòlit bloqueig. Qui formarà part d’aquesta transcendental trobada? En total, seran 93 persones, tot i que només tindran dret a vot els 57 representants territorials i els 11 portaveus de les organitzacions que integren la CUP - Crida Constituent. Des de la barrera s’ho miraran els 10 diputats i els 15 membres del secretariat. La divisió interna a la CUP, tant a la militància com als òrgans de comandament del partit, fa que el resultat sigui, novament, imprevisible.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Les 13 territorials

Fonts de la CUP avisen que estan “més dividides del que sembla”

Les 155 assemblees locals s’agrupen en 13 territorials, que envien al consell polític entre tres i sis representants en funció dels militants, regidors i nuclis locals que integren. A comarques aposten per investir Artur Mas: així ho defensa la territorial Nord-oriental -que inclou les comarques de Girona- o la del Maresme. En canvi, les agrupacions de l’àrea metropolitana -Barcelona o Baix Llobregat-, així com la del Penedès i la del Camp de Tarragona, s’inclinen per no donar suport al president. Ara bé, fonts tant del secretariat com de la militància avisen que “no es pot generalitzar” l’opinió de les territorials perquè estan “molt més dividides del que sembla”. Fins ahir a la nit es van celebrar sessions territorials per encarar el debat d’avui. La manera com es tradueixi el resultat de les territorials en vots al consell polític serà un factor decisiu en la resolució final.

Les 11 organitzacions

La majoria són contràries a investir Artur Mas

Hi ha menys dubtes sobre què votaran els 11 portaveus de les organitzacions vinculades a la CUP sota el paraigua de la Crida Constituent. Només dues, Col·lectiu Drassanes i Poble Lliure -un dels corrents principals de la CUP-, accepten la investidura de Mas. De fet, van signar plegats un document previ a l’assemblea de Sabadell en què demanaven donar suport a l’actual president en funcions per impulsar el procés independentista i “afeblir” CDC i En Comú Podem.

Tot el contrari pensen els joves d’Arran, la Coordinadora Obrera Sindical (COS), Corrent Roig, En Lluita, Lluita Internacionalista, el sindicat d’estudiants SEPC i Endavant, l’altre corrent amb força a la CUP. Totes aquestes organitzacions han expressat amb més o menys contundència el seu rebuig a investir Mas, perquè al seu parer no garanteix el trencament del marc autonòmic, no permet eixamplar la base social independentista, i és un símbol de les retallades i les privatitzacions de la Generalitat.

Les dues organitzacions que no han expressat fins ara el sentit del seu vot són la Crida Constituent -el conglomerat d’entitats i organitzacions socials que van donar suport a la CUP i que posen nom a la candidatura- i Constituents per la Ruptura. L’opinió majoritària del sector procedent de Procés Constituent que volia confluir amb la CUP el 27-S i que va demanar el vot per ERC el 20-D és investir Mas, però també hi ha veus discordants.

Els 10 diputats

Amb visions dispars, no tenen dret a vot al consell polític

De portes enfora s’han esforçat a mantenir el veto a Mas, però els deu diputats de la CUP no són un bloc homogeni. El no al president de la Generalitat el lidera Anna Gabriel, i també s’hi inclou Josep Manel Busqueta i Benet Salellas. En canvi, Antonio Baños, Julià de Jòdar -que ahir va assegurar que del consell polític en sortirà un “acord”-, Albert Botran i Sergi Saladié apostarien per l’acord amb Junts pel Sí. No poden votar en la sessió d’avui.

El secretariat nacional

Un reflex dels equilibris interns per gestionar el dia a dia

L’assemblea nacional de l’estiu a Castelló va escollir els 15 membres del nou secretariat del partit, la composició del qual reflecteix la divisió interna. Un dels seus portaveus, Xevi Generó, és partidari de no investir Artur Mas. El secretariat tampoc votarà avui.

stats