El "somni" de la independència catalana, vist per la premsa del Quebec

El diari quebequès 'La Presse' retrata la situació política a Catalunya a través de cinc personatges: Puigcercós, Toni Strubell, Francesc Homs, el professor de dret constitucional Xavier Arbós i una infermera

"Les retallades són fruit de la deslleialtat"
Francina Bosch
30/09/2012
3 min

BarcelonaLes eleccions anticipades a Catalunya i la consulta per a l'autodeterminació de Catalunya, posada a l'agenda del Govern –malgrat que no sigui al calendari–, són vistes, fora de les fronteres catalanes, com un indici clar que el trencament de Catalunya amb Espanya és un escenari que es contempla amb fermesa, per primera vegada en la història de la democràcia. Aquesta és la tesi del diari quebequès 'La Presse', que aquest diumenge retrata la situació política a Catalunya a través de cinc personatges, amb els quals ha conversat: Joan Puigcercós, Toni Strubell, Francesc Homs, el professor de dret constitucional Xavier Arbós i una infermera.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Joan Puigcercós i Boixassa, president del grup parlamentari d'ERC

Puigcercós considera l'Onze de Setembre d'enguany, que va aglutinar més d'un milió i mig de catalans sota el lema "Catalunya, nou estat d'Europa", com un dia "històric". El fins ara president del grup parlamentari d'ERC celebra que, per primer cop, els sondejos indiquin que una àmplia majoria dels 7,5 milions de catalans siguin favorables a la secessió de Catalunya.

El líder d'Esquerra, que s'autodefineix en el diari quebequès com un "independentista substancial", remarca el llarg camí que s'ha hagut de recórrer per restaurar la democràcia al país, i destaca la pugna aferrissada que va lliurar el franquisme per reprimir la cultura catalana i eradicar l'aspiració secessionista. Puigcercós recorda la "por" que van passar molts catalans, entre els quals hi havia la seva família, durant el cop d'estat del 23-F, el 1981.

Toni Strubell, diputat de SI al Parlament

El diputat de Solidaritat al Parlament Toni Strubell denuncia al diari quebequès l'espoli fiscal que pateix Catalunya, que correspon al 10% del PIB dels catalans. "Massa alt, si el comparem amb el cas alemany, en què Baviera –la regió rica– aporta el 4% del seu PIB", remarca Strubell, que assegura que el govern de Rajoy "roba els seus compatriotes".

Strubell subratlla que l'executiu espanyol "s'aferra a la intransigència", un fet que "facilita l'avançament de la causa independentista", i acusa el govern de Rajoy de fomentar l'odi vers els "catalans", ajudat, en bona part, pels arguments despectius difosos per la premsa de Madrid.

Francesc Homs, portaveu del govern de la Generalitat

El portaveu del Govern, Francesc Homs, justifica el nou escenari encetat amb l'avançament electoral i el sí a la consulta amb el no de Rajoy a negociar el pacte fiscal.

Homs denuncia al diari quebequès que Madrid sempre ha considerat els catalans "vassalls", i lamenta l'actitud constant de "posar pals a les rodes" a l'autogovern de Catalunya.

"Vostè apostaria pel millor cavall del món, si no el deixen córrer?", pregunta Homs, en clau metafòrica, per il·lustrar la dificultat d'accedir al crèdit en què es troba Catalunya.

El diari subratlla que el portaveu evita pronunciar la paraula "independència", igual que Artur Mas, i subratlla que Homs prefereix utilitzar l'expressió "estat propi" dins d'Europa.

Xavier Arbós, professor de dret constitucional

Si l'objectiu, més enllà de la semàntica, està clar, el camí que s'ha de recórrer és ple d'obstacles, adverteix Xavier Arbós, professor de dret constitucional a la Universitat de Barcelona i gran coneixedor dels moviments independentistes.

Arbós remarca que la principal dificultat amb què es troben els moviments secessionistes a Espanya és que la Constitució "estableix la unitat indivisible de la nació espanyola", i recorda que no és possible celebrar un referèndum sense el vistiplau de Madrid, una cosa "poc probable", adverteix.

Arbós creu que l'aposta d'Artur Mas per una consulta sobre l'autodeterminació és "sincera", però creu que s'han accelerat els tempos amb els quals comptava el president, motivats pel xoc de trens amb Madrid.

Engracia Olive, infermera

No tot són aplaudiments per a Mas. Si bé un gruix important de la societat aplaudeix el gir sobiranista del president, no escassegen els que li retreuen la política de retallades l'àmbit social, especialment en educació i sanitat.

Engracia Olive, una infermera que treballa en una clínica pública catalana, considera que l'executiu català aprofita la crisi per dilapidar els serveis públics.

"A diferència de molts dels seus compatriotes", explica el diari quebequès, "la senyora Olive creu que la independència política no corregirà els defectes de Catalunya". Considera el pensament "nacionalista" perjudicial per a "la salut mental", i dubta que Artur Mas acabi celebrant cap consulta sobiranista.

stats