El setge judicial al procés no s’atura
El govern espanyol demana a l’Advocacia que estudiï com actuar contra la proposta de referèndum
MadridNo hi ha treva. Només un dia després que el Parlament aprovés dues resolucions que marquen el full de ruta cap al referèndum d’independència, ahir l’Estat ja va engegar de nou la maquinària judicial per combatre-les. L’Advocacia de l’Estat estudia, a petició del govern, possibles actuacions contra aquestes resolucions, aprovades per majoria absoluta, i una de les quals avala la via unilateral i marca l’horitzó del setembre de l’any que ve com a data màxima per posar les urnes.
Poc li importen a l’executiu en funcions que presideix Mariano Rajoy les proposicions del Parlament que clamen per no judicialitzar la batalla pel dret a decidir que estan impulsant les administracions catalanes. La vicepresidenta espanyola en funcions, Soraya Sáenz de Santamaría, va deixar clar ahir que l’Estat continuarà actuant amb mà de ferro contra aquests moviments i també contra els seus responsables. El diàleg ni hi és, ni se l’espera. Santamaría va anunciar el nou informe de l’Advocacia justament quan algunes de les actuacions judicials impulsades per l’Estat comencen a tenir efectes evidents: el Suprem va elevar dijous al Congrés un suplicatori per poder continuar amb el processament de Francesc Homs, i el Tribunal Constitucional va instar la Fiscalia a actuar penalment contra la presidenta del Parlament, Carme Forcadell.
La mateixa Santamaría va deixar entreveure per on poden treure cap les actuacions judicials futures. Forcadell ja està perseguida a través d’un incident d’execució pel suposat incompliment de la sentència del Constitucional que anul·lava les conclusions del ple de desconnexió. I el govern espanyol considera que la votació del full de ruta cap al referèndum de dijous continua vulnerant la mateixa decisió del TC. Per això podria presentar un nou incident d’execució, en lloc d’obrir un nou recurs al Constitucional. Fonts de l’executiu en funcions descarten de moment instar la fiscal general de l’Estat, Consuelo Madrigal, a engegar la maquinària penal. No els cal, perquè el TC ja ho va fer dijous, i opten per deixar que aquest procediment segueixi el seu curs.
Sense diàleg
En resum, l’Estat no es mou, i continuarà aplicant la mateixa recepta que fins ara contra el procés. “Si els partits independentistes continuen repetint els errors i els fulls de ruta del senyor Mas, l’estat de dret continuarà aplicant el que li correspon”, va dir Santamaría, que va acusar el Govern que no es cansa de repetir la mateixa “lletania”. Aquesta insistència, segons la vicepresidenta, només durà els governants catalans a la “melancolia”, però no aconseguirà fer que la postura de l’executiu espanyol canviï. Amb el camí de Mariano Rajoy cap a la renovació del càrrec cada dia més planer, sembla poc probable, doncs, que es pugui esperar que els governants de l’Estat s’obrin al diàleg.
Santamaría veu, rere els passos del president català, Carles Puigdemont, una voluntat de mantenir-se en el càrrec “uns dies més”: “Poden continuar aprovant aquestes resolucions perquè les demani la CUP, els interessi o el que sigui”. Però, diu, hauran d’“acatar” les resolucions dels tribunals, que, si el posicionament de l’executiu es manté igual, continuaran arribant.
El Govern respon
“El que nosaltres hem de fer és assegurar que la voluntat democràtica dels ciutadans de Catalunya és garantida”, va respondre ahir el vicepresident català, Oriol Junqueras, en una entrevista a l’ACN en què va donar per fet que hi haurà inhabilitacions pel 9-N. “¿Que ells intentaran impedir-ho? Segur que sí. Però ens en sortirem”, va afegir.
Si se segueixen els terminis habituals, probablement divendres el govern espanyol ja tindrà sobre la taula l’informe de l’Advocacia de l’Estat que li permeti afegir llenya al foc judicial contra el procés independentista. L’executiu de Rajoy també continuarà coordinant les seves actuacions amb el PSOE i amb Ciutadans, segons va explicar la vicepresidenta en funcions. Però el Govern no farà cap pas enrere. “Nosaltres no acceptem amenaces i respectem els mandats del Parlament de Catalunya”, va dir la portaveu del Govern, Neus Munté, que va afirmar que no els fan “por” les estratègies judicials de l’executiu central.