Puigdemont desafia l'oposició a assumir que el referèndum es farà i a prendre posició
Insinua que l'Estat pressiona les empreses que haurien de proveir serveis per a l'1-O i garanteix que "ni els espantafuncionaris ni els caçaurnes" aturaran la votació
BarcelonaAbans de marxar al Vaticà per assistir al nomenament de l'arquebisbe Omella com a cardenal, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, s'ha sotmès a la sessió de control del Parlament. Ho ha fet després d'una setmana marcada pels entrebancs pel que fa als preparatius del referèndum, primer amb els dubtes sobre si l’1 d’octubre serà possible garantir el vot dels catalans a l’exterior i aquest dimarts amb la notícia que el concurs per homologar les empreses que havien de fabricar les urnes ha quedat desert. Així, la primera intervenció de la CUP ha sigut per mostrar la seva preocupació per les "febleses i mancances" en l'organització del referèndum.
Durant la seva resposta, Puigdemont ha apuntat que el que és preocupant és que l'Estat "té interès a demanar testimoni a empreses fabricants d'urnes o prestadores de sistemes informàtics". De fet, tot i els entrebancs de les últimes hores, Puigdemont ha reiterat que l'1 d'octubre hi haurà urnes a Catalunya per al referèndum. Per això, ha desafiat els grups de l'oposició a assumir que la consulta es farà i a prendre posicions.
Així, Puigdemont ha reptat tant la líder de Ciutadans, Inés Arrimadas, com el president del PP al Parlament, Xavier García Albiol, que, si tan convençuts estan que no hi haurà urnes, es comprometin que, en cas que n'hi hagi, anirà a votar 'no' i acceptaran el resultat que en sorgeixi. "Accepti el resultat. Li pot sortir gratis si tan convençuda està que no hi haurà urnes", ha dit a Arrimadas.
"Lluitin perquè la seva posició guanyi, perquè el més important no seran les urnes sinó les paperetes que hi haurà dins", ha subratllat. Unes paperetes que no posaran "ni la banca, ni els partits polítics ni els mitjans de comunicació amics, sinó tots i cadascun dels ciutadans de Catalunya que tenen tot el dret del món a votar i decidir el seu futur". El president del Govern ha criticat Cs per haver-se convertit en un un "espantafuncionaris". Una expressió que, un cop acabada la sessió de control, ha tornat a fer servir a través de Twitter per deixar clar que les "amenaces" no aturaran l'1-O.
En resposta a Inés Arrimadas, Puigdemont ha garantit que l'1 d'octubre no hi haurà eleccions autonòmiques i que no té cap intenció de convocar-ne. La líder de Cs li havia demanat que vagi al Congrés de Diputats, "accepti ell el resultat de la votació i, de tornada a Catalunya, convoqui eleccions autonòmiques". "Vostè tenia la mateixa contundència quan prometia la independència en 18 mesos que quan ara diu que l'1 d'octubre hi haurà un referèndum", ha ressaltat Arrimadas per acabar, i ha recordat que el 10 de juliol es compliran 18 mesos des que Puigdemont va ser investit president.
El primer xoc per les urnes havia arribat en el duel entre el president de la Generalitat i el líder del PP a Catalunya. Després que Albiol li hagi preguntat si pensa desistir de la compra d'urnes i l'hagi acusat de fer el "ridícul" i d'estar "fanatitzat", Puigdemont ha garantit que el dia 1 d'octubre hi haurà urnes per al referèndum.
PSC i CSQP reclamen explicacions al Parlament
El debat amb CSQP i el PSC s'ha centrat en el paper del Parlament. Uns i altres han criticat el "menysteniment" de la cambra catalana. Lluís Rabell (CSQP) ha criticat que el 4 de juliol el Govern expliqui en un acte "propagandístic" els detalls del referèndum, quan al Parlament l'executiu ha evitat en tot moment el debat. "Encara no sabem res sobre el cens, la normativa que empararà la convocatòria, les garanties, ni sobre l’autoritat electoral ni sobre la imparcialitat i l’equilibri en aquest referèndum", ha criticat el líder de CSQP. Puigdemont li ha recordat que l'acte del 4 de juliol el convoquen els partits, ha convidat Rabell a assistir-hi i li ha demanat que, quan el debat passi al Parlament, hi participi no només per garantir el referèndum sinó també per definir el resultat postreferèndum.
També en el debat amb el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, la qüestió central ha sigut el paper del Parlament en tot aquest Procés. La discussió ha acabat amb una topada entre Puigdemont i el líder del PSC, després que aquest últim hagués acusat l'independentisme de trepitjar els drets dels diputats. Davant d'això, Puigdemont ha carregat contra Iceta burxant en la polèmica sobre els alcaldes socialistes que avalen el referèndum: "Com defensa vostè els drets de 2 milions de catalans que volen la independència si no és capaç de defensar els drets dels seus alcaldes que defensen el referèndum?", ha preguntat.
En la mateixa línia de la discussió amb Rabell, Puigdemont ha defensat que el Govern no porti encara el debat sobre els preparatius del referèndum al Parlament i ha convidat Iceta a participar en el debat quan es produeixi. De fet, tant al dirigent de CSQP com al del PSC, Puigdemont els ha emplaçat a participar quan toqui en el debat parlamentari "no només sobre com fer el referèndum sinó sobre els dos escenaris possibles després".
Les paraules de Puigdemont no han convençut, però, Iceta, que ha qüestionat el silenci del Govern sobre els preparatius: "O no estan fent res, i això explicaria per què no tenen ni urnes, o estan furtant a la cambra informació crucial sobre el que vostès mateixos diuen que és la iniciativa política més important dels últims 300 anys", ha lamentat.
ANC i Òmnium avisen que l'Estat actuarà per totes les vies
El president de l'ANC, Jordi Sànchez, ha assegurat que els interrogatoris de la Guàrdia Civil a personal del Govern i d'empreses per la web del Pacte Nacional pel Referèndum i el registre de catalans a l'exterior enceten el que serà una "imatge lamentablement habitual les properes setmanes".
"L'Estat té por i vol fer por, i utilitzarà tots els mecanismes legítims i també il·legítims per intentar condicionar la llibertat de les persones i empreses", ha assegurat Sànchez al costat del president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart. "Denota el nerviosisme de l'Estat vers el tsunami democràtic" a Catalunya, ha afegit Cuixart.