PROCÉS SOBIRANISTA

La llei del referèndum provoca una exhibició d’unitat de l’Estat

Rajoy avisa que els “deliris autoritaris no podran vèncer mai” i el TC ho rebla anul·lant els pressupostos

Felipe González,  José Luis Rodríguez Zapatero i José María Aznar, ahir, a Madrid.
i Dani Sánchez Ugart
06/07/2017
3 min

MadridMariano Rajoy marcava el camí ahir, quan va avisar que els “deliris autoritaris i frontistes -així es va referir al Procés- no podran vèncer mai” l’Estat. Ho deia l’endemà que el Govern presentés els detalls de la llei del referèndum. I era l’avantsala a un cop de puny sobre la taula del Tribunal Constitucional (TC), que, com si donés la rèplica al president espanyol, només unes hores després feia pública la sentència en què anul·lava totes les vies de finançament del referèndum que l’executiu català havia inclòs en els pressupostos. Tot plegat, gairebé a la vegada que els tres expresidents espanyols es conjuraven per expressar a l’uníson el seu rebuig al referèndum: tota una demostració d’unitat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La coordinació entre els diferents poders de l’Estat ja fa temps que és evident. El Constitucional i la fiscalia funcionen, amb el govern de Rajoy, com una màquina ben greixada contra el Procés. Amb la sentència, l’alt tribunal tornava a actuar mil·limetradament després d’un nou cop d’efecte de la Generalitat, i el president espanyol en tenia prou llançant avisos verbals i esperant que fossin els altres els que actuessin. Però la temperatura segueix augmentant, i Rajoy i el seu executiu cada cop estan més entregats als excessos verbals a l’hora d’atacar el full de ruta sobiranista. Les acusacions d’autoritarisme ja són part fonamental de l’argumentari del govern espanyol i, ahir, Rajoy contraposava aquest suposat radicalisme amb la “serenitat i l’equilibri” de l’Estat. Confirmava que la seva estratègia passa, justament, per moure’s el mínim possible -fer equilibris- mentre pugui, davant dels anuncis del Govern, i anar deixant sense eines el referèndum de l’1 d’octubre a través dels tribunals.

El TC tallava amb la sentència totes les vies de finançament del referèndum. Tot i que la Generalitat havia inclòs partides ocultes, referides de manera genèrica a la realització de processos electorals i de consultes populars, sense referència explícita al referèndum, el tribunal prohibeix explícitament que qualsevol d’aquestes partides serveixi per finançar els preparatius de l’1-O, tot i que sí que es podran fer servir per pagar eleccions. Pel que fa a les disposicions addicionals que insten l’executiu a fer la consulta, queden directament anul·lades. Tot i així, la Generalitat ja ha dit en reiterades ocasions que no pensa aturar els preparatius de l’1-O. De fet, les mateixes partides que ahir van quedar definitivament anul·lades ja estaven suspeses -per l’admissió a tràmit de la denúncia del govern espanyol- des de l’abril, i els preparatius han seguit endavant. “El TC no podrà anul·lar la democràcia”, va reiterar ahir el vicepresident, Oriol Junqueras, a Twitter.

Acord d’expresidents

La conferència conjunta que ahir van oferir els expresidents espanyols Felipe González, José María Aznar i José Luis Rodríguez Zapatero va acabar de posar la cirereta a l’exhibició d’unitat de l’Estat pel que fa a Catalunya. “Hi estic d’acord en un 97% o 98%”, li va dir Aznar al seu predecessor, a qui en un altre temps havia dedicat dures invitacions a marxar de la política espanyola. Ho deia després que González fes una llarga dissertació sobre el moment actual de Catalunya, i que comparés Carles Puigdemont amb Nicolás Maduro -un paral·lelisme que s’ha posat de moda en la política espanyola-, sense descartar fer servir l’article 155 de la Constitució, que faculta l’Estat per suspendre competències autonòmiques. Tots dos, i també Zapatero, van coincidir que, per sobre de la voluntat d’una majoria de catalans de decidir el seu futur, hi ha la unitat d’Espanya.

A partir d’aquí, van estar d’acord, sense entusiasme, que es podria abordar un procés de reforma constitucional, però amb un horitzó de “dos o tres anys”, en paraules de González. Aznar va matisar que si aquesta reforma es duu a terme ha de ser amb un consens de partida, una línia semblant a la que defensa Rajoy, tot i el distanciament de l’expresident del PP amb el seu successor. Els expresidents també van coincidir que el referèndum no se celebrarà, i Zapatero va predir que després de l’1 d’octubre s’encetarà a Catalunya un procés de ressituació.

Rajoy es reuneix avui amb el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, per coordinar el combat al Procés. Si el president espanyol se’n surt -fins ara els socialistes s’han alineat amb l’estratègia del PP-, haurà demostrat que el mur que aixeca té als fonaments pràcticament tot l’aparell de l’Estat, present i passat.

stats