Els recomptes de la discòrdia a l’ANC
Una revisió de les actes de les assemblees matisa el suport inicial mostrat a la llista unitària
Barcelona“[El full de ruta d’Artur Mas] és un bon punt de partida per fer possible la construcció d’una àmplia unitat política i social entorn d’una candidatura transversal que tingui com a principal objectiu l’assoliment de la independència [...]. L’ANC assumeix el repte i es compromet a implicar-se a fons perquè sigui possible la configuració d’una candidatura d’aquestes característiques”. Amb aquesta claredat es posicionava el 29 de novembre l’entitat presidida per Carme Forcadell a favor de la proposta del president de la Generalitat en el que es va anomenar Declaració de Cornellà. Ho feia després de rebre l’opinió de més de 300 assemblees territorials i sectorials de l’ANC, que haurien avalat aquest posicionament. Tot i això, un segon recompte de les actes d’aquestes trobades qüestiona que l’entitat abraci amb tanta claredat la candidatura única i, de fet, el seu secretariat podria matisar avui la rotunditat amb què es va redactar la declaració de finals de novembre.
El procés de debat a les assemblees es va realitzar a partir d’un seguit de qüestions plantejades per la comissió política de l’ANC, coordinada pel membre del seu secretariat Pere Pugès. Aquesta mateixa comissió es va encarregar de buidar la informació de les més de 300 actes rebudes i va elaborar un informe a partir del qual la cúpula va confeccionar la Declaració de Cornellà. La pregunta clau del qüestionari enviat als nuclis plantejava si calia mantenir la proposta de candidatura unitària que va fixar l’ANC en el seu full de ruta en l’última assemblea general “com l’única opció a la qual pugui donar suport” l’entitat. Segons l’informe lliurat al secretariat, al qual ha tingut accés l’ARA, un 61,3% de les assemblees haurien avalat insistir en aquesta reivindicació, tot i que de maneres “més o menys flexibles”, i només un 38,7% no ho veurien “imprescindible”.
Les assemblees volen una revisió
Tanmateix, aquests resultats no van acabar de convèncer algunes de les assemblees territorials, que no veien reflectit el seu posicionament en la declaració feta pública pel conjunt de l’entitat. “S’anaven adonant que quasi tots eren l’excepció”, explica un dirigent, que afegeix que un sector de l’ANC se sentia incòmode pel paper actiu que l’Assemblea prenia davant la fórmula amb què s’havien de presentar els partits. Això contrastava, per exemple, amb la flexibilitat mostrada amb la data i la pregunta de la consulta. Per això, quatre membres d’aquests nuclis van reclamar poder fer un nou recompte de les actes per verificar si el primer havia sigut prou acurat.
Finalment, aquests nous resultats van arribar en una reunió del secretariat que va tenir lloc dissabte passat i, segons el document al qual també ha tingut accés l’ARA, dibuixen uns matisos importants respecte al primer recompte. Les dades -que inclouen el buidat explícit de les actes de les assemblees- assenyalen que un 42,4% dels nuclis haurien rebutjat la candidatura única com l’única possible, i fins i tot una vintena la trobarien desaconsellable. Per contra, només un 24,9% insistirien a considerar la llista reivindicada per Mas com l’única opció a la qual donar suport. Enmig, un 20,3% de les assemblees la veurien com un objectiu prioritari, però sense descartar avalar altres opcions que acordessin els partits, un 6,4% la desitjarien però entenent que és inviable i la resta dubtarien o no expressarien una posició conjunta.
Setmana de tensions i reunions
Les fonts consultades expliquen en bona mesura les diferències de resultats perquè la fórmula d’englobar les respostes permetia repartir els suports segons diverses consideracions i matisos -com intenta el segon recompte- o de forma binària -com ho va fer el primer-. Una o altra via reflectien un posicionament global més o menys unitarista. Sigui com sigui, l’última reunió de la cúpula va desembocar en una setmana marcada per les tensions i els contactes per mirar de trobar alguna solució a l’entrellat. Dimecres, de fet, va haver-hi una reunió més informal i avui es torna a trobar el secretariat de manera extraordinària.
Segons expliquen fonts de l’entitat, la cúpula podria optar per modular el discurs favorable a la llista única i, en línia amb el nou recompte, recomanar-la però posant l’accent sobretot a vetllar perquè Artur Mas i Oriol Junqueras arribin a un acord per fer eleccions, sigui amb el format que sigui. Forcadell ja va optar per un paper d’aquestes característiques en la conferència que va oferir dimecres a Gràcia. La reunió d’avui també haurà d’aclarir els motius pels quals han pogut tenir lloc dos recomptes divergents i el paper que ha tingut en aquest procés la comissió política de l’ANC. L’ARA va contactar ahir amb el seu coordinador, Pere Pugès, per demanar-li l’opinió però va declinar fer declaracions sobre la qüestió.
Aval diferenciat a anar a llistes
Així mateix, les divergències arriben en el buidat dels resultats a la pregunta sobre com s’hauria d’implicar l’ANC en la campanya electoral. Si bé el primer recompte apuntava que un 38,5% de les assemblees haurien avalat situar candidats a la llista unitària, el segon redueix aquest suport fins al 15,5%.