Les claus dels "processos de participació ciutadana": el marc legal de la nova proposta de Mas per al 9-N
El títol III de la llei de consultes no ha estat suspès cautelarment pel Tribunal Constitucional

BarcelonaEl president de la Generalitat, Artur Mas, ha d'explicar aquest dimarts a les 10 del matí la nova proposta per al 9-N, després que a la cimera d'ahir al Palau de Pedralbes el Govern constatés que la consulta no es pot fer en els termes previstos al decret de convocatòria. Ahir a la nit, després del fracàs de la reunió, ERC i la CUP ja van desvelar que Mas es vol aferrar als "processos de participació ciutadana" com a alternativa a la consulta. El coordinador de CDC, Josep Rull, va recordar a RAC1 que el títol III de la llei de consultes no està suspès pel Tribunal Constitucional.
El títol III de la llei regula els anomenats "processos de participació ciutadana", que es conceben com a "actuacions institucionalitzades destinades a facilitar i promoure la intervenció de la ciutadania en l’orientació o definició de les polítiques públiques".
- Objectiu: La llei precisa que l'objectiu d'aquests processos és "recollir l’opinió dels ciutadans respecte d’una actuació pública concreta en les fases de proposta, decisió, aplicació o avaluació". Pot ser objecte de processos de participació ciutadana "qualsevol proposta, actuació o decisió en l'aplicació de la qual pugui ésser rellevant d'informar, debatre o conèixer l'opinió ciutadana".
- Participants: En els processos recollits al títol III hi poden participar també tots els majors de 16 anys i es poden obrir tant al conjunt de la població com a col·lectius afectats pel tema a debat. També es permet la participació d'entitats i organitzacions.
- Convocatòria: La iniciativa de la convocatòria depèn de la Generalitat i els ens locals, en l'àmbit de les seves competències. També es poden promoure processos per iniciativa ciutadana, amb el suport de 20.000 persones.
- Terminis: la llei preveu un període de 30 dies "perquè les persones que hi puguin participar puguin fer llurs aportacions i propostes".
- Resultat: Els processos de participació ciutadana no són vinculants, però en la memòria del resultat l'administració competent ha de recollir quin és l'efecte del resultat.
- Modalitats: La llei preveu diverses modalitats per als processos de participació ciutadana: l'enquesta, l'audiència pública, els fòrums de participació, processos de participació específics.