El president preveu una sola cimera a tot o res per la urgència dels terminis
El rei Felip VI rebrà Mas divendres per primer cop
BarcelonaDia de contactes discrets i de sota mà per seguir aplanant el terreny per a un eventual acord al voltant de l’anomenada llista civil unitària de l’independentisme. La presència o no de polítics en actiu a la candidatura de les eleccions que, si no hi ha un altre gir dramàtic d’última hora, es faran el 27-S, segueix sent ara per ara el principal escull. Els terminis collen. Quan només falten 23 dies per al 3 d’agost, data límit per convocar les eleccions del 27 de setembre, el president de la Generalitat, Artur Mas, augurava ahir que l’acord, si n’hi ha, es produirà en “molt pocs dies”. Els partits i les entitats independentistes busquen la millor fórmula per convertir la jornada en un plebiscit que s’assembli tant com es pugui a un referèndum sobre la independència.
Entre dilluns i dimarts es preveu la cimera que s’havia de fer avui però que es va desconvocar a última hora. I, segons les fonts consultades per l’ARA, el president de la Generalitat plantejarà una reunió multilateral i a caixa o faixa, on es prenguin decisions fermes i definitives, assumides per tots els actors implicats. Vol evitar, així, iniciar un viacrucis de cimeres com les que hi va haver prèvies al 9-N -amb risc de trencadissa sobiranista- que no encaixaria amb el compte enrere activat. El cap de setmana serà prolix en contactes bilaterals.
Sigui com sigui, ahir la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, va portar el debat sobre la fórmula electoral al seu terreny, en considerar que Mas “en lloc de presentar-se ell per representar els ciutadans, vol que els ciutadans es presentin per representar-lo a ell”. Santamaría es referia així a la llista civil sense polítics proposada per Òmnium, assumida per l’ANC i avalada per ERC i la CUP. Obviava, però, que precisament són Mas i CDC els que no veuen clara aquesta fórmula. La vicepresidenta espanyola, però, va advertir que ja sigui amb polítics o sense, “convoqui com convoqui i es presenti qui es presenti, això són unes eleccions autonòmiques”. De plebiscit, res de res.
En la roda de premsa posterior a la reunió del consell de ministres, Sáenz de Santamaría va insistir en la teoria de la fractura interna de Catalunya, que atribueix al projecte sobiranista, del qual continua responsabilitzant Mas en exclusiva: “Només ha aconseguit dividir la societat catalana i disminuir el suport a la seva opció sobiranista”.
La CUP celebra avui a Castelló de la Plana l’assemblea nacional en què debatrà sobre la proposta de llista civil sense polítics per fer el plebiscit i convocar immediatament després les eleccions constituents que han de portar a la configuració del Parlament que hauria de redactar la carta magna del nou país. El diputat de la CUP David Fernàndez va advertir ahir en declaracions a Catalunya Ràdio que la llista sense polítics és “l’únic escenari possible” per a ells i que pot esdevenir “el pitjor desafiament” a l’Estat. Perquè per a Fernàndez, el 27-S “no és un plebiscit sobre Artur Mas” i plantejar-ho així porta a fer “ensopegar” el procés d’autodeterminació. Per a Fernàndez, el format en què l’independentisme es presenti a les eleccions no ha d’alterar la data electoral, però també va admetre, l’endemà de reunir-se amb el president Artur Mas, que un eventual ajornament electoral, “sobre el paper, l’opció hi és”.
Mentre l’esquerra independentista representada busca espais de confluència per fer del 27-S una votació al màxim de semblant a un referèndum d’independència, el candidat de Podem a les eleccions al Parlament, Albano Dante Fachin, confiava ahir tancar aquest juliol un pacte amb ICV, EUiA, Procés Constituent i Podem, i tenir una llista liderada per un independent que permeti a formacions i organitzacions ciutadanes sentir-se “còmodes”. En una entrevista a Efe, Fachin feia just el contrari del que vol evitar la CUP i plantejava el 27-S en termes de plebiscit contra Artur Mas. Per això presentava l’eventual confluència de l’esquerra alternativa no independentista com l’eina per “fer fora CiU”, un objectiu que, a criteri seu, genera “molta esperança”. Fachin admetia la condició de Catalunya com a “subjecte polític” i la necessitat d’obrir un procés constituent no subordinat a l’espanyol.
Ronda del rei amb presidents
Amb el flanc independentista en plena ebullició, ahir fonts del Govern anunciaven que el rei Felip VI rebrà el president de la Generalitat al Palau de la Zarzuela divendres que ve, 17 de juliol, a les 12 del migdia, segons consta en l’agenda del monarca. No és una trobada menor. El cap de l’Estat és contrari al procés tot i que ha intentat suavitzar en les formes la posició del seu pare. És la primera reunió oficial de Mas amb Felip VI des que el monarca espanyol va pujar al tron després de l’abdicació del seu pare, el rei Joan Carles, que ja va rebre oficialment el mandatari català fa tres anys. La reunió s’emmarca en una ronda amb presidents autonòmics. Aquesta setmana el monarca s’ha reunit amb el gallec Alberto Núñez Feijóo i amb l’andalusa Susana Díaz.
Duran: “La llista civil no es podia gestionar políticament pitjor”
El líder d’Unió, Josep A. Duran i Lleida, va tornar a carregar ahir contra les negociacions per la llista civil sense polítics. “Políticament, no es podia gestionar pitjor”, va defensar Duran a la seva carta web setmanal a la militància, on també hi deia que “en política espanyola i catalana hi ha més dogma que seny”. El cap de files dels democristians jutjava “increïble” que els seus antics socis de CDC es presentin -sigui quina sigui la fórmula- amb ERC i la CUP el 27-S i assegurava que Unió “no s’ha equivocat” dient no al full de ruta.